United îl înlocuieşte pe cel mai mare tehnician din istoria fotbalului englez cu un alt scoţian. Povestea noului antrenor al lui Manchester, David Moyes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

În ultimii 11 ani, la Everton, David Moyes n-a câştigat nimic, iar Dinamo lui Andone i-a provocat cea mai aspră înfrângere în cupele europene, 1-5. Moyes a fost numit, oficial, în locul lui Sir Alex Ferguson, a semnat un contract pe şase ani şi îşi va începe mandatul la 1 iulie.

Manchester United s-a mişcat repede. Semn că deşi vestea retragerii lui Sir Alex de pe banca echipei a căzut ca o bombă peste mass-media mondială, succesorul fusese ochit de mult timp. 

„Ştiam că va sosi cândva şi această zi şi ne-am pregătit“, a dezvăluit David Gill, preşedintele executiv al lui United. S-a vorbit şi despre Jose Mourinho, dar stilul portughezului nu-i dădea şanse la biletul spre „Old Trafford“. Nu doar Ferguson decide, ci şi boardul lui United, unde veteranul Bobby Charlton (75 de ani) are un cuvânt greu de spus. Iar Sir „Bobby“, printre directorii care l-au ales pe Fergie, în 1986, nu-l agreează pe „The Special One“. 

Aşa că alesul ideal, în viziunea lui United, se numeşte David Moyes (50 de ani), cel care în ultimii 11 ani a condus destinele lui Everton. Presa engleză vorbeşte despre o decizie bazată pe ideea de stabilitate şi continuitate. Cel mai longeviv tehnician din prima ligă engleză a fost înlocuit cu ocupantul locului trei în acest top. În plus, Moyes e tot scoţian, un fan al golfului şi pasionat de hipism. Pasiuni comune cu Ferguson, de care-l leagă o strânsă prietenie. 

David Moyes FOTO Reuters

„Dinamo? Cea mai neagră amintire“

Fost fundaş, Moyes şi-a început cariera de fotbalist la Celtic, în 1983, şi şi-a încheiat-o în 1999, la Preston North End, unde pentru câteva luni, în 1995, a fost coechipier cu un puşti pe nume David Beckham. Preston a fost şi locul unde şi-a început cariera de antrenor, în 1998, pe când încă nu-şi agăţase ghetele-n cui. 

Numele de antrenor şi l-a făcut însă la Everton, începând cu 2002. Jocul spectaculos, ochiul la fotbalişti şi interesul în promovarea speranţelor de la academia de tineret a „caramelelor“ au fost puncte forte care au cântărit greu în decizia celor de la United. Mai greu decât lipsa trofeelor în visteria „caramelelor“, în 11 ani de mandat, şi faptul că n-are experienţa managementului unor bugete uriaşe. Un alt mare dezavantaj al său e că n-a dus echipa decât foarte rar în Europa.

Locul 4 din 2005, cea mai bună clasare a „caramelelor“ cu Moyes la timonă, a fost urmat în Europa de o eliminare în faţa lui Villarreal, înaintea grupelor Ligii Campionilor, şi de un dezastru în UEFA. La Bucureşti, cu Dinamo, Everton a pierdut cu 1-5! „Acela a fost cel mai prost moment al meu de când sunt la Everton. Cea mai neagră amintire a carierei mele“, a spus Moyes, în 2010, într-un interviu în „The Guardian“. 

L-a dat în judecată pe Rooney

Moyes îşi va începe mandatul la United, la 1 iulie, şi deja are bătăi de cap. Date chiar de un fost favorit, devenit apoi inamic. Antrenorul scoţian l-a promovat pe Wayne Rooney, la Everton, în 2002, la 16 ani, dar a fost şi cel despre care s-a spus că i-ar fi forţat plecarea atacantului la United, doi ani mai târziu. Ipoteza a lansat-o chiar Rooney, în autobiografia sa, lucru care i-a adus un proces din partea lui Moyes, câştigat de scoţian. Atacantul a plătit daune, şi-a cerut scuze, iar ulterior relaţiile dintre părţi s-ar fi normalizat. Ieri, presa engleză a dezvăluit că Rooney i-ar fi înaintat lui Sir Alex Ferguson, o cerere de transfer, frustrat de faptul că n-a mai fost titular în ultima perioadă. Ferguson i-a refuzat cererea, dar în vară se pot întâmpla multe. PSG, Bayern şi Chelsea au început să bată la uşa „diavolilor“.

425 

de meciuri în prima ligă din Anglia are Moyes cu Everton. 172 de victorii, 123 de egaluri, 130 de înfrângeri. 

Performanţele lui David Moyes cu Everton

Finală de Cupa Angliei (2009)

Calificare în Liga Campionilor (2005-2006)

4 clasări în primele şase echipe

Antrenorul anului în Anglia (ales de colegi): 2002-2003, 2004-2005, 2008-2009

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite