Ungaria a anulat, oficial, sezonul! Cele mai dure măsuri luate în handbalul european din cauza COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia de Handbal din Ungaria a decis, după un vot în unanimitate al Consiliului său, anularea sezonului 2019/2020: atât la feminin, cât şi la masculin, nu va fi acordat titlul de campioană, nu vor exista clasamente pentru acest an, iar participantele în competiţiile europene de anul viitor vor fi stabilite în baza clasamentului din sezonul 2018/2019.

Ungaria, ţara cu cel mai bun coeficient în handbalul feminin la nivel european şi locul patru la masculin, a şters practic cu buretele sezonul curent, aceasta fiind cea mai dură măsură luată din cauza pandemiei de COVID-19 până la această oră în handbalul european.

Din cauza epidemiei de coronavirus, Consiliul Asociaţiei Maghiare de Handbal a decis soarta tuturor competiţiilor desfăşurate sub MKSZ în sezonul 2019/2020. Conform deciziei, Asociaţia a stabilit că nu va exista niciun clasament după suspendarea sezonului. Astea înseamnă că nici campionatele, nici Cupa Ungariei, nici Cupa Ligii nu vor avea câştigătoare în sezonul 2019/2020. Nu vor exista echipe retrogradate şi promovate, iar în cupele europene se va merge pe baza ierarhiei din sezonul 2018-2019”, a anunţat Federaţia maghiară de Handbal.

Ungaria ar trebui să găzduiască Final Four-ul Ligii Campionilor, însă promptitudinea poziţiei Federaţiei maghiare lasă deja anumite semne de întrebare legate de viitorul competiţiei. Iniţial, datele de desfăşurare erau 9-10 mai, însă încă din luna martie fazele finale ale celei mai importante competiţii intercluburi din handbalul feminin au fost amânate pentru perioada 5-6 septembrie.

Ferencvaros, avantajată de anularea sezonului

Evident, anularea sezonului într-un campionat atât de puternic precum cel din Ungaria avantajează unele cluburi şi le dezavantajează pe altele. Concret, la feminin are de pierdut echipa Siofok, care în acest sezon se plasa deasupra lui Ferencvaros în clasament. Decizia de la Budapesta le asigură automat locuri în Liga Campionilor de anul viitor celor două mari echipe ale Ungariei, Gyor şi FTC Rail Cargo (Ferencvaros), Siofok neavând locul garantat la „masa bogaţilor“.

La masculin, Veszprem şi Pick Szeged erau la egalitate de puncte în fruntea campionatului, însă Pick se afla pe primul loc. Totuşi, în acest moment, Veszprem are locul asigurat în Liga Campionilor, fiind campioana Ungariei în 2019.

România aşteaptă. Handbalul masculin ţine cu dinţii de finalul sezonului

Potrivit unei analize ProSport, în acest moment mai mult de jumătate dintre competiţiile naţionale din handbalul european au fost încheiate în afara terenului. În handbalul feminin, din topul celor mai puternice zece campionate, Ungaria, Danemarca, Norvegia, Germania şi Suedia au pus punct sezonului 2019/2020 (Ungaria a anulat campionatul, în Danemarca şi Norvegia titlurile au mers la Team Esbjerg şi Vipers Kristiansand, iar Germania şi Suedia nu au acordat titlul). Rusia, România, Franţa, Macedonia şi Muntenegru nu au luat încă o decizie finală în ceea ce priveşte soarta campionatelor lor.

Interesant este că Germania a închis sezonul la feminin, însă aşteaptă încă o decizie în cazul campionatului masculin.

În România, SCM Rm. Vâlcea şi CSM Bucureşti duceau o luptă acerbă pentru titlul de la feminin. Cele două echipe sunt la egalitate de puncte, iar prin prisma meciurilor directe şi a golaverajului, campioanele din Vâlcea au avantaj, asta însă în condiţiile în care bucureştencele au un meci mai puţin disputat. Cristina Vărzaru, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Handbal, a declarat pentru ProSport că obiectivul forului în conducerea căruia se află este reluarea campionatului, cu un program modificat, pentru ca până la 30 iunie să poată fi stabilite campioanele.

La masculin, Franţa, Germania, Macedonia şi Spania sunt naţiunile de top care încă nu au pus lacăt definitiv pe campionat.

În acest moment, la fel cum se întâmplă şi la fotbal, Belarus este singura ţară europeană care mai are competiţii de handbal naţionale în desfăşurare.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite