Un român taxează ipocrizia italienilor în faţa românilor: „Ei spun că suntem egali, dar se cred superiori“. După 32 de ani, putem asista la un moment istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul Cadu (dreapta) şi Mureşan (stânga) l-au învins pe Totti în 2008, la Roma
Căpitanul Cadu (dreapta) şi Mureşan (stânga) l-au învins pe Totti în 2008, la Roma

Românii promit să spulbere un complex ce datează din 1981, pentru a dovedi că nu sunt „carne de tun“ în faţa unor adversari care îi privesc de sus.

CFR Cluj joacă, joi seară (ora 22.00, Pro TV, Digi Sport 1, Dolce Sport 1), la fel ca Steaua, în 16-imile Ligii Europa, însă, spre deosebire de formaţia din Ghencea, ardelenii au avut parte de o mediatizare mai puţin intensă în iarnă. 

Singurele momente în care clujenii au fost în prim-plan a fost când şi-au vândut, treptat, vedetele. Bastos, Luis Alberto şi Sougou, practic cei mai buni fotbalişti care au contribuit la obţinerea celor zece puncte în grupele Ligii Campionilor, au plecat pe sume destul de mari pentru fotbalul românesc, umplând conturile clubului.

Astfel, mulţi au sugerat că CFR a depus armele încă înaintea „dublei“ cu Inter. Totuşi, finanţatorul Arpad Paszkany nu e de acord şi spune că statutul de outsider va fi un atuu pentru echipa sa.

„Una spun, alta gândesc“

Patronul campioanei are şi „reţeta“ prin care CFR ar putea furniza surpriza diseară. „Dacă vom fi la fel de concentraţi, precum în partida cu Basel, din preliminariile Ligii Campionilor, şi dacă o să avem tupeul din meciul cu Sporting, la Braga, atunci fiţi siguri că putem câştiga la Milano. Am văzut că antrenorul lui Inter a spus că CFR nu trebuie să fie subestimată. Sunt sigur că exact asta se va întâmpla! Cunosc mentalitatea fotbaliştilor: una spun, alta gândesc. Cei de la Inter se cred superiori şi, într-adevăr, sunt peste noi ca valoare individuală şi ca tradiţie, însă eu spun că CFR poate câştiga în Italia“, a afirmat Paszkany.

Jucătorii promit un meci mare

Optimismul patronului e împărtăşit de fotbaliştii pregătiţi de Paulo Sergio. „Nu ne e frică de Zanetti sau de Milito. Sunt fotbalişti mari, însă nu putem vorbi de frică, mai degrabă de motivaţie. A juca împotriva unor cluburi, precum Inter, pe un stadion ca << Giuseppe Meazza>>, cu adversari ca Zanetti, Milito, Cambiasso şi altii ca ei e momentul perfect ca să-ţi arăţi valoarea ca fotbalist“, a declarat francezul Nicolas Godmeche.

Avertismentul lui Stramaccioni

Tehnicianul milanezilor, Andrea Stramaccioni, e conştient că există pericolul ca elevii săi să nu fie suficient de motivaţi, având în vedere că vor întâlni o echipă aflată pe locul 5 în România, fără meci oficial de două luni.

„Ar fi un pericol să subestimăm CFR, o echipă care a învins Manchester pe <<Old Trafford>>. Chiar şi fără Sougou şi Bastos, CFR rămâne extrem de puternică cu un antrenor care îşi pregăteşte excelent echipa“, a spus Stramaccioni.

Chivu nu e în lot

Fundaşul milanezilor ar fi putut bifa, diseară, primul meci împotriva unui club din România. Antrenorul Stramaccioni nu l-a inclus însă în lot. „Vreau să-l menajez. Toată România e cu ochii pe el şi tocmai din acest motiv nu am vrut să-l pun într-o postură urâtă. A avut o problemă muscular, dar se va recupera pentru returul de la Cluj, când sigur va juca“, a spus Stramaccioni.

Inter, neînvinsă cu românii de 29 de ani

O victorie a clujenilor, diseară, n-ar fi chiar un scenariu SF, având în vedere că, în 2008, la debutul lor în grupele Ligii Campionilor, ei au învins AS Roma, pe „Olimpico“, scor 2-1!

Totuşi, o statistică descurajantă pentru Cadu şi compania spune că Inter n-a mai pierdut în faţa unei echipe româneşti din septembrie 1984. Atunci, în primul tur al Cupei UEFA, cu Hagi pe teren, Sportul Studenţesc a învins Inter, la Bucureşti, scor 1-0, cu golul lui Mircea Sandu. În retur însă, milanezii s-au impus cu 2-0 şi s-au calificat. 

Dinamo e ultima formaţie de la noi care a eliminat Inter, după o „dublă“ în cupele europene. Se întâmpla în Cupa UEFA, în sezonul 1981-1982. La Milano, rezultatul a fost 1-1, pentru ca, în retur, la Bucureşti, „câinii“ să facă un meci memorabil şi să învingă cu 3-2, după prelungiri, prin golurile marcate de Dudu Georgescu (31), Ionel Augustin (101) şi Costel Orac (107). 

Inter Milano (4-3-3)

Handanovici - Zanetti, Ranocchia, Juan, Pereira - Gargano, Cambiasso, Guarin – Cassano, Milito, Palacio

CFR Cluj (5-4-1)

Felgueiras –Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Rada, Sepsi - Hora, Mureşan, Godmeche, Camora – Rui Pedro

Cinci lucruri de urmărit

*Evoluţia argentinianului Javier Zanetti (39 de ani), care e în curtea lui Inter din 1995. În total, are 831 de meciuri jucate şi 21 de goluri marcate.

*Cum se va descurca Alvaro Pereira, care şi-a făcut un nume în Europa, după perioada petrecută la CFR, unde a jucat 29 de meciuri. „Clujul e prima echipă europeană la care am jucat. Pentru mine o să fie o partidă special“, a spus uruguayanul. 

*Dacă Mureşan şi Cadu, care au fost titulari şi pe „Olimpico“, în 2008, atunci când CFR a învins AS Roma, vor reuşi să-şi folosească experienţa pentru a-şi dirija colegii pe teren.

*Cât de greu va cântări aportul lui Zanneti, Cambiasso şi Milito, care au câştigat Liga Campionilor cu Inter, în 2010, iar diseară vor fi pe teren contra CFR-ului.

*Cât de bine va funcţiona sistemul cu cinci fundaşi gândit de antrenorul CFR-ului, Paulo Sergio. „Va fi o formulă periculoasă, fiindcă CFR n-a jucat aşa decât în amicalele din iarnă şi e imposibil să contraataci cu cinci fundaşi“, a spus fostul antrenor al clujenilor, Sorin Cârţu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite