Un român din Piatra Neamţ vrea să fie primul om din lume care traversează cele două Americi pe bicicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Păltineanu, în timp ce traversa cu bicicleta teritoriul Transnistriei
Radu Păltineanu, în timp ce traversa cu bicicleta teritoriul Transnistriei

Radu Păltineanu, un tânăr de 25 de ani din Piatra Neamţ, locuieşte de mai bine de un deceniu în Canada. De la 18 ani, Radu colindă lumea în lung şi în lat şi spune că toată viaţa lui gravitează în jurul acestui hobby incitant, care este ca un drog. Însă, anul acesta şi-a propus să devină primul om din lume care traversează pe bicicletă cele două Americi.

Radu Păltineanu are doar 25 de ani, s-a născut la Piatra Neamţ, dar locuieşte de mai bine de un deceniu în Canada. A plecat cu părinţii la Montreal încă de când avea 15 ani. Au căutat o viaţă mai bună. Aşa a ajuns să facă liceul în Montreal şi tot acolo a urmat studiile celei mai bune universităţi din Canada – McGill – la profilul de inginerie software. La trei ani după ce a ajuns în Canada, viaţa mai bună n-a mai fost de ajuns pentru Radu Păltineanu, motiv pentru care a luat urma lumii întregi. A călătorit prima dată în Australia, apoi în Noua Zeelandă, apoi în întreaga lume. Aproape în lumea întreagă.

De la 18 ani, Radu colindă lumea în lung şi în lat şi spune că toată viaţa lui gravitează în jurul acestui hobby incitant, care este ca un drog. Cu bani puţini, a vizitat în total 37 de ţări de pe patru continente, 32 dintre ele în Europa. A militat pentru salvarea Roşiei Montane, mergând pe bicicletă peste 2.500 de kilometri, din Danemarca până în România. Însă, anul acesta şi-a propus să devină primul om din lume care traversează pe bicicletă cele două Americi, de la Nord la Sud. În total, tânărul trebuie să dea la pedale peste 22.000 de km iar 120 de km din această distanţă se află în jungla columbiană şi la graniţa dintre Mexic şi SUA, teritorii ocupate de gherile şi traficanţi de droguri. Radu admite că această provocare, pentru care îşi va risca viaţa, depăşeşte orice limite, dar e sigur ca la final îşi va îndeplini visul. Dar Radu n-a început pe bicicletă, a pornit-o în lume la pas, a făcut autostopul şi n-a dat bani nicăieri în lume, poate doar în România.   

Radu, cum a început aventura ta în lumea largă?

La 18 ani, naşa mea, care e medic psihiatru în Australia, mi-a făcut cadou un bilet de avion până la Brisbane. Eu atunci locuiam în Canada. Naşa mea a fost colegă cu mama la Facultatea de Medicină din Iaşi şi locuieşte în Brisbane. Îi place mult să călătorească, a fost în vreo 80 de ţări, a făcut voluntariat în Brazilia, la copiii din junglă. Ea mi-a insuflat dragostea pentru călătorii. A fost prima dată în viaţa mea când am luat un avion singur pentru a merge să descopăr locuri, oameni, lucruri noi. În Brisbane am avut parte de o lună şi jumătate de călătorii. Atunci am explorat marele recif de corali, am vizitat câteva insule, am mers la Sidney. Aşa a început aventura mea de două luni cu doar 700 de dolari în buzunar.

Cum ai putut să te descurci în Australia şi Noua Zeelandă doar cu banii aceştia?

Nu am cheltuit foarte mult, deoarece am stat la început în hosteluri, apoi mi-a zis cineva că pot folosi ospitalitatea oamenilor. Ori cei care mă ia la autostop mă invita acasă, ori folosesc platforma “couchsurfing”. Am avut multe experinţe pozitive. Cât am stat în Viena, un tip foarte drăguţ m-a dus şi mi-a arătat unde era odinioară Cortina de Fier şi locul unde s-a destrămat, lucruri pe care nu le-aş fi văzut dacă eram simplu turist. Uite, în ultima călătorie spre Iran, timp de trei săptămâni, am avut 300 euro la mine, din care 75 am plătit viza şi m-am întors înapoi cu 30, pe care i-am dat pe bere pentru că mi-a fost tare dor să beau o bere. În Iran nu găseşti băuturi alcoolice, acolo e strict interzis alcoolul. Când mergi cu autostopul foarte mulţi îţi dau şi de mâncare sau te iau acasă la ei sau te culcă în cabinele de tir. Se poate şi cu bani puţini să vezi lumea. 

Interviul integral cu Radu Păltineanu îl puteţi citi pe site-ul www.viitorulromaniei.ro

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite