Un om mai puţin pentru Tokyo 2020. România îl pierde pe cel mai valoros sabrer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românul Tiberiu Dolniceanu(S) şi americanul Daryl Homer se luptă în timpul semifinalei de scrimă la Campionatele Mondiale de la Moscova Rusia FOTO AP

Tiberiu Dolniceanu, cel mai valoros sportiv al Federaţiei Române de Scrimă în proba de sabie, a depus cerere pentru rentă viageră începând cu 1 ianuarie 2020. În aceste condiţii, sportivul în vârstă de 31 de ani renunţă, automat, la competiţii şi la lupta pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020, anunţă preşedintele federaţiei de specialitate, pentru Agerpres.

Vicecampion olimpic în 2012 cu echipa, la sabie, Dolniceanu a acuzat uzura acumulată, dar şi problemele din ultima perioadă de la gleznă, care l-au împiedicat să concureze la cel mai bun nivel al său.

În ciuda problemelor avute, Tiberiu Dolniceanu a câştigat ultima competiţie la care a participat - Cupa României la sabie, chiar la începutul lunii decembrie, după o finală câştigată în faţa tânărului Răzvan Ursachi, 21 ani, medaliat cu bronz la Jocurile Mondiale Universitare din acest an.

Sub comanda antrenorului Mihai Covaliu, actual preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Tiberiu Dolniceanu a contribuit la primul titlu mondial câştigat de România în proba pe echipe la sabie mascluin, în 2009. Dolniceanu a câştigat apoi medalia de argint la Londra 2012, alături de Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir şi Alexandru Siriţeanu. Campion european în proba individuală în 2013, la Zagreb, Tiberiu Dolniceanu a devenit liderul actualei echipe de sabie a României, cu Alin Badea, Ciprian Gălăţanu şi Iulian Teodosiu. La ultima ediţie a Jocurilor, la Rio, în 2016, Dolniceanu a încheiat pe locul cinci concursul individual în 2016.

Principalul criteriu de calificare pentru ediţia 2020 a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, este clasamentul mondial actualizat pe data de 4 aprilie 2020. În acest moment, Tiberiu Dolniceanu ocupă locul 22 în clasamentul mondial FIE, al doilea cel mai bine clasat sportiv tricolor fiind Iulian Teodosiu - pe poziţia 51.

Ce a declarat Marius Florea, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, pentru Agerpres?

„Din păcate, acum câtva zile, Dolniceanu a făcut cerere pentru rentă viageră şi, atunci, începând cu 1 ianuarie 2020 nu va mai participa la competiţii. Mi-a spus că nu mai poate continua psihic această calificare şi din cauza unei uzuri care îşi spune cuvântul. Aş fi dorit să-şi încheie cariera la olimpiadă, dar dragoste cu forţa nu se poate.“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite