Un nou Hagi la naţională, după 18 ani! Care sunt perechile tată- -fiu, de la prima reprezentativă a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România întâlneşte Lituania sâmbătă, la Ploieşti, într-un meci în care tricolorii nu au decât varianta victoriei, pentru a mai putea spera la ocuparea primului loc în grupa din care fac parte în Liga Naţiunilor.

Partida se va disputa cu porţile închise, România având terenul suspendat, dar acest lucru nu-l poate împiedica pe selecţionerul Cosmin Contra să fie autorul unui moment istoric. El îl poate arunca în luptă pe Ianis Hagi, fiul lui Gică Hagi, convocat în premieră la lotul mare, după evoluţiile apreciate la tineret şi în Liga I, la Viitorul. Dacă va debuta, Ianis va consemna prezenţa unui nou Hagi la naţionala mare, după 18 ani. Ultimul meci al tatălui său pentru prima reprezentativă a fost în iunie 2000, la Campionatul European, când România a pierdut în sferturi în faţa Italiei, scor 0-2. Hagi senior avea atunci 35 de ani şi părăsea naţionala după 125 de partide jucate, la vremea respectivă, fiul său având un an şi jumătate.
Iansi a profitat acum şi de absenţa lui Budescu de la naţionala mare, primind un vot de încredere din partea lui Cosmin Contra.  "Ianis nu e chemat la naţionala de tineret sau la echipa mare datorită numelui. Ianis, în ultimul timp, atât la tineret, cât şi la club, a avut randament ridicat, consistenţă în joc şi goluri marcate. Şi cred că absenţa lui Budescu a făcut ca Ianis să fie convocat. Putea oricum şi dacă Budescu nu era accidentat să vină la acţiune ", a declarat selecţionerul.

Evident, cel mai fericit este în acest moment Gică Hagi, care a povestit cum a încercat să facă din Ianis un jucător complet.  ”De mic am ştiut că e talentat, pentru că îl vedeam cu ce plăcere venea la antrenamente la noi, stătea cu mine, era în jurul fotbalului, îi plăcea să înveţe, juca în fiecare zi fotbal în casa, totdeauna voia mingea, mingea era o parte din corpul lui, şi uşor, uşor a progresat. Mi-am dat seama că va ajunge sus la prima convocare la echipa naţională. A marcat un gol cu Turcia, 1-0, când a jucat pentru primul lot al României, un meci amical. Am ştiu de atunci că va ajunge, cu siguranţă, mai devreme sau mai târziu, şi la naţionala mare şi va fi un jucător important, cred eu, pentru România”, a povestit Hagi.


Mai tehnic cu stângul, mai puternic cu dreptul
El a dezvăluit cum a reuşit să-l facă pe Ianis să lovească mingea cu ambele picioare. “Se învaţă din prima zi, am probă filmată. Trebuie să lucreze ambele părţi ale creierului, nu doar o parte, din prima zi când începe, la un an, la doi ani, la trei ani, când merge, când aleargă, când se joacă cu mingea, trebuie să vadă ambele picioare. Trebuie să foloseşti ambele picioare, interiorul piciorului chiar şi jucându-te. Ianis controlează cu stângul mai bine mingea, probabil de la mine, dar eu cred că loveşte mingea mai puternic cu dreptul. E una din calităţile lui, însă are multe calităţi, are şi o tehnică bună, cu siguranţă că el va progresa zi de zi pentru că se antrenează în continuare, vrea să înveţe mai multe, să lovească mai bine mingea cu interiorul, să dea cu şiretul mai tare de la distanţă, deci e preocupat de lucrul ăsta şi va face progrese în continuare pentru că e tânăr şi încă se învaţă multe. De acum pentru el, după părera mea, începe greul, şi el trebuie să dovedească că e cel mai bun. Părerea mea e că are puterea asta, are capacitatea asta şi trebuie să lupte, acum depinde de el, a ajuns acolo sus  şi trebuie să arate şi de acum încolo că e bun”, a povestit Gică Hagi pentru Telekom Sport.

Doar cinci perechi tată – fiu
În istoria de 96 de ani a naţionalei României, nu au fost multe cazurile în care sub tricolor au evoluat taţi şi fii. Practic, doar cinci cazuri s-au consemnat, perechile fiind: Tudorel Stoica (15 selecţii) – Alin Stoica (13 selecţii), Nicolae Lupescu (21 selecţii) – Ionuţ Lupescu (74 selecţii), Petre Marin (9 selecţii) – Răzvan Marin (14 selecţii), Necula Răducanu (61 selecţii) – Cătălin Necula (4 selecţii). Un caz mai aparte este cel al fostului portar Silviu Lung (77 selecţii). Ambii fii ai acestuia au jucat la echipa naţională: Tiberiu (o selecţie) şi Silviu (3 selecţii).
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite