Un nou cutremur în sportul românesc: Gabriel Sâncrăian e bănuit că s-a dus dopat la Rio de Janeiro şi ar putea pierde medalia de bronz pe care a cucerit-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Sâncrăian a câştigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice, însă bucuria sa nu a ţinut prea mult, halterofilul având probleme cu probele recoltate la un control antidoping.

UPDATE: ”Acum nici o jumătate de oră am vorbit în Australia cu preşedintele FR Haltere, Nicu Vlad, care mi-a spus că nu are cunoştinţă şi nu s-a primit nimic oficial în privinţa lui Gabriel. Şi antrenorul lui, Ovidiu Fătu, mi-a spus acelaşi lucru. De la el am aflat că la testul de urină al lui Sâncrăian nu s-a depistat nicio substanţă şi că ar fi fost un compus organic, dar sub limita admisă, iar pentru asta se fac verificări. Am înţeles că s-ar verifica şi s-ar corela rezultatele ultimelor lui trei testări. Eu nu pot spune că e albă sau neagră, că sportivul e dopat, dacă nu există dovezi şi informări oficiale. Îi sunt alături lui Gabriel Sâncrăian. S-a cerut şi proba B, vom vedea ce urmează, am vorbit şi cu preşedintele Nicu Vlad despre a merge la Curtea de Apel de la Lausanne dacă nu apare nicio substanţă. Dar repet: în acest moment nu există o informare oficială către noi, sportiv sau federaţie. E o situaţia extrem de complicată şi pe româneşte, aiurea”, a declarat directorul CSM Bistriţa, Adrian Moldovan, pentru News.ro. La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, Graziela Vâjială, a declarat pentru News.ro că ANAD nu a primit informaţii oficiale, acestea fiind transmise de către CIO direct spre forul internaţional şi abia apoi spre FR Haltere. ”Am auzit şi noi despre situaţie, dar nu prin vreo informare oficială. Nu am primit aşa ceva, în aceste cazuri Comitetul Olimpic Internaţional se ocupă şi trimite informarea oficială către federaţia internaţională în cauză, iar de acolo ajunge la federaţia naţională. Noi nu suntem notificaţi în astfel de situaţii, CIO gestionează totul. Am înţeles că s-ar fi cerut şi proba B, dar nu cunosc detalii şi ce am aflat nu e este în urma unei notificări oficiale”, a declarat preşedintele ANAD, Graziela Vâjială, pentru News.ro.

Românul a fost prins din nou dopat şi i se va retrage medalia obţinută la Rio, categoria 85 de kilograme, masculin, anunţă TVR.  Gabriel Sîncrăian mai câştigase în carieră  trei medalii de bronz la Europenele din 2012. Sâncrăian nu are un trecut curat în privinţa dopingului În 2013 a fost suspendat pentru doi ani după ce a fost prins dopat cu stanozolol în afara competiţiei. A revenit însă şi acum a urcat pe podiumul olimpic de la Rio. 

Recent, Federaţia Română de Haltere a trebuit să plătească din fonduri proprii 100.000 de euro, o sancţiune aplicată de federaţia internaţională pentru că a avut prea mulţi sportivi prinşi dopaţi.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite