Un fenomen în creştere: Grupuri de alergare, comunitate în diversitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că se întâlnesc pentru a se antrena mai bine, fie că o fac pentru a socializa şi a se distra mai mult după fugă, grupurile de alergare sunt prezente aproape în fiecare oraş al lumii.

Oraşele! Aglomeraţii de oameni, dar şi de blocuri, parcări, supermarketuri, autoturisme! Să trăieşti în oraş înseamnă, mai ales dacă este vorba de o localitate mai mare, să poţi avea acces rapid la galerii de artă, muzee, teatre, baruri, cluburi, restaurante, parcuri, putând astfel să faci ce vrei 24 de ore din 24. Dar toate astea înseamnă şi zgomot infernal, şi poluare mare, cu alte cuvinte stres cu carul. Unii încearcă să combată totul alergând, alţii alergând în grupuri. Grupuri, găşti, adunări de alergători, găseşti pe toate continentele, în aproape toate oraşele lumii.

Şi nu vorbim de cluburi oficiale, afiliate unor organisme cum ar fi federaţiile naţionale de atletism, ci de grupuri de alergători amatori care vor să beneficieze tot ceea ce înseamnă bun când se aleargă alături de alţii, alături de o echipă.

Cum mult înainte ca soarele să-şi facă simţită prezenţa pe cer sau pe final de zi când întunericul începe să învăluie străzile, grupuri de oameni se strâng împreună. Se îmbracă oarecum la fel, au pantofi de alergare în picioare, ceasuri cu GPS la mâini, dar parcă nu sunt atleţi. Unii sunt mai graşi, alţii mai slabi, unii sunt web-designeri, alţii taximetrişti, unii sunt contabili, alţii actori. Se comportă ca unul, pornesc în alergare pe străzi, pe trotuare, pe pistă, sunt grupurile de alergători amatori care adaugă şi o componentă socială acestei activităţi individuale. Nu se antrenează neapărat pentru o anumită cursă, pentru un anumit timp, ci doar doresc să alerge împreună şi uneori să petreacă mult la final. De obicei, aceste grupuri atrag oameni noi în acest sport, oameni care poate nu urmăresc să participe la toate competiţiile din calendarul anual sau poate nici măcar la una, ci care doar caută camaraderia şi plăcerea de alerga într-un grup în mediul urban.

Există grupuri care fac antrenamente împreună, care fac anumite ieşiri în afara oraşului pentru pregătire, care invită sportivi pentru a le arăta ce şi cum să facă, dar există şi grupuri care văd alergarea ca parte a culturii stradale, a culturii underground, care nu au nevoie de antrenori, de oameni care să le spună cum să alerge, care văd alergarea ca un mod de exprimare.

Indiferent de tipul grupului, acestea au schimbat alergarea şi felul cum se relaţionează lumea din afară la ea, atât în afară cât şi în ţară. 

Grupurile de alergare pot fi un loc minunat pentru începători, fie începători în ale sportului, fie nou-veniţi în oraşul respectiv, putând astfel cunoaşte oameni noi, locuri noi, feluri noi de antrenament etc. Te ajută să munceşti mai mult, să devii mai puternic, mai rapid. Te fac să simţi că aparţii cu adevărat unei comunităţi. Şi, nu în ultimul rând, petrecerile de după pot fi la fel de importante pentru un membru ca şi tempourile sau bucăţile pe care le face la antrenamente. 

321sport este un proiect al lui Radu Restivan, un om care a decis să-şi schimbe viaţa după ce ajunsese la o greutate de peste 100 de kilograme. A început cu spinning şi apoi a continuat cu alergare. 321sport este o comunitate ghidată, se arată pe site-ul oficial, de un set de valori care unesc oameni de toate vârstele şi categoriile sociale, care pune accent pe educaţia prin sport, responsabilitate, respect, prietenie şi fair-play. Din 2019, 321sport a realizat un parteneriat cu Under Armour, aceeaşi firmă care este şi partener Bucharest Half Marathon şi Bucharest Marathon, cu care au organizat antrenamente în cadrul #dela1la21.

Craiova Running Club este un grup de alergare din Bănie care şi-a propus încă de la înfiinţare să aducă împreună sportivi amatori sau profesionişti, toţi pasionaţi de alergare. Este un grup care organizează alergări săptămânale, care participă la diverse competiţii, dar care încearcă şi să se implice în proiecte comunitare şi în voluntariat.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite