Un dezastru înfiorător de scump: Suma alocată pentru eventuala anulare a Jocurilor Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Starea de urgenţă va dura până la 31 mai în Japonia
Starea de urgenţă va dura până la 31 mai în Japonia

Tokyo 2020 a rămas doar un nume pentru un eveniment care va avea loc în... 2021. Şi, de fapt, nici atunci nu se ştie dacă vom asista la sărbătoarea sportului.

Doar că, în acest moment, cea mai mare problemă a niponilor nu e legată de ce se va întâmpla la anul, ci de achitarea pierderilor generate de amânarea Jocurilor. Potrivit site-ului Kyodo News, „nota de plată“ pentru mutarea evenimentului în 2021 se ridică la 2,7 miliarde de dolari! Iar acest decont a declanşat, iniţial, un război tacit între Comitetul de Organizare şi Comitetul Olimpic Internaţional (CIO). Un prim semn în acest sens a apărut, săptămâna trecută. Iniţial, CIO a anunţat că premierul japonez, Shinzo Abe, şi-a luat angajamentul ca ţara sa să plătească, integral, aceste pierderi.

La scurt timp însă, la presiunea Comitetului de Organizare, CIO a fost nevoit să retracteze această afirmaţie, informaţia fiind ştearsă de pe site-ul oficial CIO. Mai mult, într-un interviu acordat Kyodo News, Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de Organizare, a insistat că achitarea pierderilor financiare e un subiect care n-a fost discutat, luna trecută, atunci când Abe şi Bach (şeful CIO) au avut o videoconferinţă. 

Apoi, Mori chiar a insistat că CIO va fi obligat să contribuie la acoperirea pierderilor financiare generate de amânarea evenimentului. Iar japonezii par să fi obţinut deja o victorie, în ceea ce priveşte împărţirea pierderilor cu CIO. Asta deoarece preşedintele acestui for, neamţul Thomas Bach, a anunţat, acum câteva zile, că organizaţia pe care o conduce va contribui, totuşi, la acoperirea piederilor generate de amânare. „Ştim deja ca trebuie să suportam mai multe sute de milioane de dolari drept costuri ale amânării. CIO va continua să-şi asume partea sa din cadrul cheltuielilor operaţionale şi partea sa pentru amânarea Jocurilor Olimpice, potrivit termenilor din contractul existent pentru 2020 cu partenerii şi prietenii japonezi“, a explicat Bach.

926 de milioane de euro e rezerva pe care CIO o are la dispoziţie, în cazul în care Jocurile Olimpice se vor anula în 2021.   12,25 de miliarde de dolari au cheltuit japonezii pentru organizarea Jocurilor Olimpice, potrivit unui anunţ făcut în luna decembrie.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite