Un 20 pentru titlul 20. Jucătorul care a câştigat campionatul pentru United

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Van Persie a marcat 24 de goluri în 34 de etape în tricoul lui United
Van Persie a marcat 24 de goluri în 34 de etape în tricoul lui United

Dorit şi de City, Van Persie a ales să se transfere în vară la United. A luat tricoul cu numărul 20 şi a contribuit decisiv la titlul „diavolilor”, cu cele 24 de goluri marcate. Şi Mancini şi Ferguson au recunoscut că el a făcut diferenţa.

Povestea titlului câştigat de Manchester United în acest sezon a început pe 13 mai 2012, în ultima etapă a sezonului trecut. Când United a fost la 100 de secunde de titlu, dar l-a pierdut după ce City a câştigat în prelungiri cu QPR (3-2)! “N-o să cedez aşa uşor”, i-a avertizat Ferguson pe “vecinii gălăgioşi” din Manchester şi s-a pus pe treabă. Şi-a reparat, în primul rând, punctul sensibil. Cum titlul s-a decis la golaveraj, Sir Alex a transferat un atacant care putea să-i marcheze cel puţin 20 de goluri pe sezon: Robin Van Persie. Un golgheter de rasă, pe care l-a furat chiar de sub nasul lui City.

A dat banii lui City pe trofeele cu United

Căpitanul lui Arsenal lansase deja semnale că este la ultimul sezon în tricoul “tunarilor”. Un singur trofeu, Cupa Angliei, în opt ani era extrem de puţin pentru un fotbalist de top. Doar că mulţi în vedeau în tricoul lui City, pe un drum pe care l-au mai parcurs şi alţi „tunari”, precum Clichy, Adebayor, Kolo Toure şi Nasri. Chiar s-au purtat discuţii avansate cu City, iar unele publicaţii din Anglia au vorbit despre un precontract, care l-ar fi îngropat în bani pe RVP. Dar olandezul de 29 de ani a ales altceva. Un club cu o istorie mult mai impresionantă decât a lui City şi cu un antrenor legendar. Mutarea de pe “Emirates” pe “Old Trafford” n-a fost însă uşoară. Au avut loc discuţii şi negocieri serioase între Arsenal şi United, purtate prin intermediul celor doi antrenori. “Wenger ar putea conduce oricând o şcoală de poker”, a recunoscut Sir Alex, dar, în cele din urmă, contractul s-a parafat. Robin Van Persie s-a transferat în vară la United, în schimbul a “doar” 30 de milioane de euro (era în ultimul an de contract), şi a ales tricoul cu numărul 20. 

„E mai bun decât crezi”

“Olandezul zburător” a plecat ca din puşcă şi şi-a respectat blazonul. Primul gol la noua echipă l-a reuşit în etapa a doua, într-un succes cu Fulham (3-2), apoi a marcat cu regularitate. În plus, e singurul jucător folosit de Ferguson în toate cele 34 de etape de până acum! “Am fost foarte aproape să semnăm cu el, cu trei sau patru luni înainte de a ajunge la United. Am fost siguri că va semna cu noi. Acum nu mai avem ce face. Van Persie a schimbat situaţia de anul trecut. El e cel ce face diferenţa dintre noi şi United”, a recunoscut-o încă din ianuarie 2013 şi Roberto Mancini, antrenorul lui City, când deja “diavolii” luaseră un avans de şapte puncte. Luni seară, după eşecul lui City cu Tottenham (1-3), United a spulberat-o pe Villa, cu un hatrick al lui Van Persie şi a câştigat matematic titlul 20, cu patru etape înainte de final. „Impactul pe care l-a avut Van Persie la United a fost mai mare decât al oricărui alt jucător”, a concluzionat Sir Alex. Vorbe spuse de un tehnician cu 25 de ani de carieră pe “Old Trafford”, care i-a avut sub baghetă pe un Cantona, Ronaldo sau Beckham. Iar antrenorul lui United nu s-a oprit: “când am semnat contractul de transfer, îmi aduc aminte că Arsene Wenger mi-a spus: <e mai bun decât crezi!>. A avut dreptate!”.

24 de goluri în 34 de etape are Robin Van Persie, golgheterul din Premier League, în acest moment. Are 28 de reuşite în 44 de meciuri, în toate competiţiile

14 milioane de euro câştigă anual Van Persie la United, cu care mai are contract până în 2016. Va mai încasa, în afara bonusurilor de performanţă, încă 11,6 milioane de euro dacă va rămâne la United pe întreaga durată a contractului

20 de titluri (record în Anglia) are United. Urmează Liverpool (18) şi Arsenal (13)

20 de titluri, 13 cu Sir Alex!

Van Persie a fost arma letală a lui Manchester United în acest sezon, dar strategul a fost, evident, Sir Alex. Scoţianul de 71 de ani, care are deja statui şi dă nume de tribune pe “Old Trafford”, şi-a trecut în palmares al 13-lea titlu cu United! Şi, în ciuda unor zvonuri care vorbesc despre retragere, nu dă semne că s-ar opri curând. „Uitaţi-vă la mine, titlul ăsta m-a întinerit cu 10 ani”, a glumit Ferguson. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite