Ultimul guru al fotbalului. Omul care a anticipat căderea Spaniei şi ascensiunea chilienilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Lucescu – intuiţie şi, deopotrivă, cunoaştere în profunzime a fotbalului FOTO Adevărul
Mircea Lucescu – intuiţie şi, deopotrivă, cunoaştere în profunzime a fotbalului FOTO Adevărul

Cu câteva zile înainte de start, cel mai valoros om de fotbal din România s-a încumetat să prefigureze Cupa Mondială din Brazilia. După derularea a mai bine de jumătate din faza grupelor, profeţiile sale sale s-au dovedit exacte.

“ANTRENÓR, -OÁRE, antrenori, -oare, substantiv masculin şi feminin. Persoană calificată care se ocupă cu antrenarea sportivilor” – scrie în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române. Într-un DEX al fotbalului românesc, “Antrenor” ar avea doar singular şi ar fi substantiv propriu, iar la definiţie ar figura numai atât:“Mircea Lucescu”.

Înaintea Mondialului din Brazilia, Matei Udrea l-a rugat pe tehnicianul de la Şahtior Doneţk să facă o avancronică, pentru prosport.ro, a turnirului fotbalistic. Aflat în Elveţia, ca să perfecteze câteva meciuri amicale pentru gruparea ucraineană, “Il Luce” s-a alintat un pic, după cum scrie gazetarul, apoi a acceptat să pună stetoscopul pe competiţia din America de Sud. Analiza capătă altă greutate acum, după aproape două etape din faza grupelor.

“Spania? Gata, s-a terminat”

“Sunt convins că Spania nu va câştiga titlul. Gata, s-a terminat! Spaniolii sunt deja de şase ani în vârf,au câştigat, începând din 2008, tot. E deja mult. Intervine uzura”, a anticipat omul care a câştigat Supercupa Europei cu Galatasaray Istanbul şi Cupa UEFA cu Şahtior Doneţk.

spania steag

După 1-5 cu Olanda şi 0-2 cu Chile, campioana mondială mai are de bifat un meci, cu Australia, înaintea îmbarcării spre casă.

“Chile va fi surpriza turneului. Are o echipă foarte bună, cu jucători valoroşi, îi va pune în mare dificultate pe favoriţi” – aşa a văzut “Il Luce” naţionala de pe coasta Pacificului.

3-1 cu Australia şi 2-0 cu Spania sunt rezultatele chilienilor în acest moment, astfel că naţionala lui Alexis Sanchez şi a lui Arturo Vidal e deja calificată în optimi.

“Iar Belgia este pentru Europa ceea ce Chile este pentru America de Sud. Ne putem aştepta la surprize mari din partea belgienilor”, a adăugat el.

Echipa starului Eden Hazard a pornit cu emoţii la Cupa Mondială: 2-1 cu Algeria  si a invins rusia cu 1-0.  . De urmărit dacă tinereţea şi entuziasmul “dracilor roşii” vor marca istoria acestui turneu final.

“Olanda are o capacitate fizică deosebită”, observa antrenorul înaintea Mondialului.

Van Persie şi coechiperii săi sunt deja în optimile de finală, graţie celor două victorii obţinute: 5-1 cu Spania, 3-2 cu Australia.

“Germania va fi acolo, sus. Ca întotdeauna”, a punctat Lucescu în caracterizarea făcută pentru“ProSport”.

Pe gazoanele Braziliei, “alb-negrii” au destructurat Portugalia lui Cristiano Ronaldo, 4-0, şi au remizat cu Ghana, 2-2.

N-are încredere în “Squadra Azzurra”

“Pe italieni nu-i văd prea sus. Poate, cu organizarea lor specifică a jocului, foarte bună, vor face ceva, dar nu cred”, a opinat tehnicianul român, care a activat mulţi ani în Peninsulă.

italia steag

“Squadra azzurra” a debutat excelent, învingând Anglia cu 2-1 după unul dintre cele mai frumoase meciuri ale începutului de Mondial. În a doua partidă, echipa lui Andrea Pirlo a fost învinsă de Costa Rica, 0-1, în circumstanţe agravante pentru Cesare Prandelli, întrucât selecţionerul era deja avizat după meciul Uruguay – Costa Rica 1-3. Pe vicecampioana Europei o aşteaptă o confruntare fierbinte cu Uruguay pentru un loc în optimile de finală.

“Argentina are o generaţie foarte bună, va beneficia şi ea de o susţinere puternică, ţinând cont că e aproape de casă. Messi ar trebui să iasă, în sfârşit, în faţă”, estima fostul internaţional în avancronică.

Echipa pregătită de Alejandro Sabella a trimfat în faţa Bosniei cu 2-1. După o primă repriză ştearsă, Leo Messi a izbutit un gol formidabil. Împotriva Iranului, sud-americanii au câştigat pe final, graţie unui şut marca Messi: 1-0.

„Lupta pentru titlu se va da între Brazilia şi Argentina

“Brazilienii suntîncă în căutareaunei echipe care să-i ducă spre titlu. Din păcate pentru ei, nu mai au nici brazilienii un jucător-far, unul care să-i călăuzească spre trofeu, aşa cum a fost Ronaldo. Forţa Braziliei va fi entuziasmul. Tribunele, publicul, faptul că joacă acasă… Dar n-au ceva special. Încearcă să-l propulseze pe Neymar şi poate că, într-adevăr, va fi campionatul lui”, pronostica “Il Luce” în interviul de dinaintea MondialuluiŞi mai enunţa ceva antrenorul român: “În cele din urmă, va fi şi influenţa arbitrajului. Şi nu spun că va fi ceva premeditat, dar aşa se întâmplă, şi arbitrii sunt oameni. Tradiţia şi puterea marilor echipe acţionează şi la nivel subliminal”.

argentina steag
image

Brazilia a trecut rezolvat anevoios, în deschiderea competiţiei, integrama croată, scor 3-1, cu ajutorul arbitrului nipon Yuichi Nishimura, apoi a remizat cu Mexicul, 0-0.

Mircea Lucescu a fost întrebat şi despre potenţialele surprize oferite de echipele exotice la Mondialul brazilian. “Se va întâmpla aşa ceva şi în Brazilia. Dar, ca la fiecare turneu, o astfel de echipă mică e posibil să-i surprindă pe favoriţi o dată, de două ori şi atât. Dacă n-ai un campionat puternic, n-ai tradiţie, n-ai putere financiară, economică, influenţă, nu răzbeşti”, a conchis tehnicianul.

Costa Rica înseamnă, în acest moment, revelaţia turneului final, după ce a trimis două foste campioane mondiale să-şi redimensioneze lungul nasului: 3-1 cu Uruguay şi 1-0 cu Italia. Urmează optimile de finală, iar atacantul Joel Campbell e şi el curios unde se va opri echipa micuţului stat din America Centrală.

Dar cine va ridica trofeul pe “Maracana”, la Rio de Janeiro, pe 13 iulie? “Va fi o echipă din America de Sud, după părerea mea, deşi lucrurile sunt şi aici cu nuanţe, complicate. (…) După părerea mea, la acest Mondial lupta pentru titlu se va da între Brazilia şi Argentina”.

Rămâne de văzut.


Puteţi citi articolul integral pe alinpaicu.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite