UEFA îşi alege azi preşedintele. Neoficial, se ştie deja cine e succesorul lui Platini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexander Ceferin
Alexander Ceferin

După suspendarea lui Michel Platini, UEFA a stat aproape un an având la conducere un preşedinte interimar, pe spaniolul Angel Maria Villar.

Forul european, care ţine sub tutela sa 55 de federaţii naţionale, îşi va desemna azi un nou conducător, în urma alegerilor care vor avea loc la Atena. În cursă au mai rămas doar doi candidaţi, slovenul Aleksander Ceferin şi olandezul Michael Van Praag, iar toate indiciile conduc spre desemnarea primului ca succesor al lui Michel Platini.
Ceferin, un avocat în vârstă de 48 de ani, preşedinte al Federaţiei Slovene de Fotbal din 2011, se bazează pe susţinerea a cel puţin 35 de federaţii, inclusiv a FRF, concurentul său, Van Praag, fiind tras înapoi în primul rând de vârstă. Olandezul are 68 de ani, iar reglementările UEFA nu permit ca în funcţii de conducere să fie persoane care trec de 70 de ani. Aşadar, alegerea lui Van Praag ar fi însemnat un mandat de numai doi ani, după care el ar fi trebuit să se retragă şi să fie noi alegeri. Ori în condiţiile în care UEFA a stat şi aşa aproape un an fără preşedinte, ideea de continuitate a fost prioritară în alegerea opţiunilor şefilor de federaţii care şi-au mărturisit sprijinul către sloven.


În programul lui Alex Ceferin un punct important l-a reprezentat crearea unui echilibru între Est şi Vest, în principal în competiţiile europene, acolo unde ţările puternice fac legea şi vor chiar mai mult, discutând despre crearea unei Super Ligi. „Una dintre chestiunile presante ale noului preşedinte UEFA este relaţia cu marile cluburi. Părerea mea este că formarea unei superligi cu circuit închis, din care să facă parte doar câteva echipe, nu este luată în calcule. Crearea Superligii Europei ar duce la un adevărat război între cluburi şi UEFA. Dacă unii vor venituri mărite, ar trebui să lucrăm cu toţii la asta. Este ceva realizabil. Liga Campionilor este cel mai bun produs al sportului mondial la ora actuală. Dar nu generează cei mai mulţi bani. Cred că ar trebui să implicăm cluburile mai mult", a declarat Ceferin, despre care se spune că are un aliat important în persoana lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei participând la o întrunire la Moscova, la care au fost prezenţi reprezentanţii federaţiilor din Europa de Est.


Urmează eliminarea “dinozaurilor”
Alegerea unui nou preşedinte al UEFA este doar începutul unei revoluţii aşteptate în conducerea forului european. Următorul pas este eliminarea din Comitetul Executiv a membrilor care nu mai deţin funcţii oficiale la federaţiile lor, pentru ca deciziile pe plan european să nu mai fie luate de cei care nu mai sunt implicaţi activ în fotbal. Comitetul Executiv al UEFA este plin de astfel de personaje, rămase în funcţie de pe vremea când aveau un mandat pe plan intern.

“Principiul meu e cel rostit de Arrigo Sacchi cînd a fost întrebat dacă un selecţioner nu e obligatoriu să fi fost un mare jucător. Nici eu n-am avut implicare directă în fotbal, dar nu ştiam că trebuie să fii cal pentru a pregăti caii!" Aleksander Ceferin, preşedinte Federaţia Slovenă de Fotbal

Lista preşedinţilor UEFA

Michel Platini (Franţa) 2007-2015
Lenart Johansson (Suedia) 1990-2007
Jacques Georges (Franţa) 1983-1990
Artemio Franchi (Italia) 1972-1983
Gustav Wierderkehr (Elveţia) 1962-1972
Ebbe Schwartz (Germania) 1954-1962

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite