Platini le-a făcut o bucurie fundaşilor: preşedintele UEFA a propus şi a obţinut o schimbare importantă de regulament. De acum vom avea meciuri mai echilibrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francezul de 58 de ani a dorit ca numărul meciurilor în care o echipă primeşte mai multe lovituri după o singură fază să fie micşorată.

Michel Platini continuă să facă schimbări în ceea ce priveşte organizarea competiţiilor, dar şi regulamentelor din arbitraj. După ce, de-a lungul timpului, a modificat formatul Ligii Campionilor, Ligii Europa şi pe cel al Campionatului European, uşurând calificarea unor echipe mici în faza grupelor, acum preşedintele UEFA le-a făcut o bucurie, în special, fundaşilor. 

Francezul de 58 de ani a propus la Comitetul Executiv schimbarea modului în care arbitrii au interpretat până acum faulturile din postura de ultim apărător. În astfel de cazuri, fotbalistul care a comis infracţiunea era trimis direct la vestiar. Având în vedere că, de cele mai multe ori, faultul din postura de ultim apărător se producea în careu, centralul dicta şi penalty, şi eliminare la aceeaşi fază. 

Rezultatul cel mai des întâlnit? O echipă marca, în timp ce cealaltă, pe lângă golul încasat, trebuia să şi joace în inferioritate numerică. Altfel spus, meciul era cam gata. Pentru a evita asemenea situaţii pe viitor, Comitetul Executiv UEFA a supus votului şi a aprobat ca, de acum încolo, faultul comis de ultimul fundaş să fie sancţionat doar cu „galben“. Bineînţeles, excepţie fac cazurile în care infracţiunea va fi una brutală, care va pune în pericol integritatea fizică a adversarului. 

Şi portarii vor avea de câştigat

Nu doar jucătorii de câmp vor fi avantajaţi de schimbarea ordonată de UEFA, ci şi portarii. De cele mai multe ori, atunci când faultau, oamenii dintre buturi erau în postura de ultim apărător. De aceea, pe lângă faptul că provocau un penalty şi îşi lăsau echipa în zece, ei îl şi obligau pe antrenor să facă o schimbare pentru a înlocui un jucător de câmp cu portarul de rezervă. 

Vrea să-l convingă şi pe Blatter

Noua măsură adoptată de UEFA se va implementa în campionatele din Europa, dar şi în meciurile din Liga Campionilor şi Liga Europa care se vor disputa în partea a doua a actualului sezon. Următoarea ţintă a lui Platini e să-l convingă şi pe omologul său de la FIFA, Sepp Blatter, de schimbarea regulamentului în competiţiile organizate de forul mondial, precum CM 2014.

A avut şi o idee trăznită

Dacă modificarea impusă de UEFA va echilibra meciurile, în schimb, o altă idee a lui Platini a provocat doar reacţii ironice. Şeful forului european a recunoscut că s-a gândit să aplice în fotbal o regulă importată din rugby. „Mi-ar plăcea ca un jucător care ia «galben» să fie pedepsit, petrecând 10-15 minute pe margine. Apoi, poate reveni pe teren, dar dacă va mai lua un avertisment va părăsi terenul definitiv“, a spus Platini. Totuşi, acest scenariu a rămas doar la stadiu de idee şi n-a fost supus votului.

FIFA a anunţat: CM 2022 nu se va disputa în vară

Zvonul care circula de mai mult timp s-a oficializat, ieri. Cupa Mondială din 2022, care va fi găzduită de Qatar, nu se va desfăşura în perioada iunie – iulie. Motivul? Temperaturile sufocante, care ating 50 de grade Celsius, în vară, în micuţul stat din zona Golfului Persic. „Cred că se va juca între 15 noiembrie şi 15 ianuarie sau mai târziu. Dacă se va juca între 15 noiembrie şi finalul lunii decembrie, atunci vor fi cele ale mai bune temperaturi, echivalente cu cele unei primăveri în Europa, în medie 25 de grade Celsius. Deci, e perfect pentru fotbal“, a declarat secretarul general FIFA, Jerome Valcke.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite