Turneul Campionilor: Destinul îi pune din nou faţă-n faţă pe Mergea şi Tecău. Acum 13 ani erau ca fraţii, după care Mergea ajunsese la 100 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
horia tecau si florin mergea FOTO laurentiu mich/mediafax

Pentru prima dată în istoria Turneului Campionilor doi români îşi vor disputa titlul la dublu.Horia Tecău se află la a patra participare la Turneul Campionilor, iar Florin Mergea la prima. Indiferent care român va câştiga finala de la 17.30, va întregi performanţa tenisului masculin românesc din 2015, după trofeul cucerit de Tecău la Wimbledon.

Parcursul excelent reuşit de Mergea şi de Tecău vine la 13 ani după ce, ca juniori, cei doi au jucat o finală de Australian Open. La vremea respectivă, în România se vorbea despre un „dublu de aur“.

Ulterior însă, cuplul Mergea – Tecău s-a destrămat şi fiecare a avut poveste aparte. Deşi au format o echipă redutabilă, la dublu, la juniori (două titluri la Wimbledon şi finală la Australian Open), cei doi jucători n-au reuşit să aibă rezultate notabile şi la seniori. În 2004, au participat în 15 turnee, însă s-au impus doar în cele mici. Drept urmare, în 2005 şi în 2006, n-au jucat împreună decât în cinci concursuri. Mai ales că fiecare încerca să-şi dezvolte cariera la simplu. Mergea şi Tecău s-au reunit, în 2007, în echipa de Cupa Davis a României şi au obţinut un succes dramatic cu francezii  Clement / Llodra. A fost scânteia care a reaprins parteneriatul lor. Au participat la şapte turnee de dublu în 2007 şi la 14, un an mai târziu. Rezultatele au lipsit, însă, în continuare. A fost momentul în care s-a produs ruptura pentru care Mergea a dat vina pe Tecău. 

„Eu sunt cel care a insistat, aproape un an, în 2007, să ne axăm pe dublu. În scurt timp, am ajuns aproape de Top 100 la dublu, totul mergea bine, eram în urcare, vorbeam să ne căutăm antrenor, eram la Roma şi, cu câteva zile înainte să plecăm la următorul turneu, Horia (n.r. – Tecău) m-a anunţat că nu mai poate să joace cu mine, că o să joace cu Allegro, care era pe locul 50 atunci, pentru că aşa i-au spus sponsorii. Horia avea contract doar pentru simplu, deci era cam greu să-i dicteze sponsorii cu cine să joace dublu“, a povestit Mergea pentru „Adevărul“, în 2012. „Horia nu mi-a zis nimic mai mult, dar vreau să cred în continuare că am fost despărţiţi şi că nu ne-am despărţit noi, de bunăvoie. Oricum, la ce istorie aveam împreună, putea măcar să vină şi să-mi spună ce / cine l-a determinat să ia această decizie. Nu suntem certaţi, dar probabil succesul l-a schimbat puţin, astfel încât nu mai răspunde la telefoane sau la mesaje“, a adăugat atunci Mergea.

Mergea se lăsase şi avea aproape 100 kg

Considerat mai talentat ca Tecău, Mergea a avut un parcurs demn de filme de Hollywood în carieră. La juniori, la simplu, a câştigat titlul la Wimbledon, a fost finalist la Australian Open, semifinalist la US Open şi numărul 1 mondial. În 2003, i-a învins fără probleme pe adversari, precum Andy Murray, Jo Wilfried Tsonga, Gael Monfils, Tomas Berdych şi Marcos Baghdatis. Apoi, când a făcut pasul la seniori, a avut o cădere la care au contribuit şi desele accidentări pe care le-a suferit. În clasamentul ATP, la simplu, n-a ajuns mai sus de locul 243, iar în 2012 a renunţat la cariera de jucător! Mergea s-a apucat de antrenorat, dădea lecţii la Regie şi ajunsese la aproape 100 de kilograme. Şi-a reluat însă cariera de jucător printr-o ambiţie fantastică. Împins de la spate de soţia sa, Daiana, care a abandonat rezidenţiatul, chiar dacă visa o carieră în medicină, şi a ales să-şi susţină soţul din postura de manager. 

Acum se înţelege bine cu Tecău

Odată cu relansarea carierei sale de jucător, Mergea s-a şi împăcat cu Tecău, iar înainte de Australian Open 2015, cei doi s-au antrenat împreună în ţară. Mai mult, ei fac parte din echipa de Cupa Davis a României.

Tecău şi Rojer vor încheia anul pe primul loc în clasamentul echipelor de dublu

Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda) va încheia anul 2015 pe primul loc în clasamentul echipelor de dublu, ca urmare a eliminării americanilor Bob şi Mike Bryan în semifinalele Turneului Campionilor

Ilie Năstase, singurul român învingător în Turneul Campionilor

Printre cele 57 de titluri la simplu, pe care Ilie Năstase le-a câştigat de-a lungul carierei sale, se numără şi US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câştigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 şi US Open în 1975. A câştigat de asemenea de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 şi 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu şi dublu, câştigând 109. Alături de Ion Ţiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite