Tricolorele au speriat din nou Europa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala de handbal feminin a României a cucerit pentru a doua oară consecutiv Cupa Mondială, învingând în finală, cu 24-23 (12-12), campioana olimpică, Norvegia. Succesul îi aduce 25.000 de euro. După un parcurs formidabil la competiţia de la Aarhus, trupa lui Radu Voina se anunţă  o candidată serioasă la cucerirea titlului continental.

Deşi nu a beneficiat de aportul a câtorva piese grele precum Ionela Gâlcă, Valeria Beşe, Ramona Maier sau Cristina Vărzaru, absente din diverse motive, România a demonstrat în Danemarca că are în continuare un potenţial imens, dar încă nevalorificat la maximum. 

În finala Cupe Mondiale, cea mai puternică competiţie amicală anuală, tricolorele au învins după un meci dramatic campioana europeană şi olimpică en-titre Norvegia, scor 24-23 (12-12), formaţie pe care o bătuseră la limită şi în faza grupelor, scor 21-20.

Speranţe pentru Europene

Ardean&Co au condus pe aproape toată durata partidei, dar proverbiale căderi pe fond psihic i-au făcut pe suporterii români prezenţi la Aarhus să trăiască partida cu pulsul ridicat până în ultimele secunde. 

Cu Paula Ungureanu şi Oana Manea în mare formă, tricolorele au condus cu 9-5 în minutul 20, dar au fost egalate apoi pe finalul primei reprize după ce nu au marcat timp de nouă minute.

Partea a doua a început tot sub semnul echilibrului, Norvegia reuşind totuşi să conducă o singură dată, 16-17 (min 40). Tricolorele s-au detaşat apoi pe tabelă, 22-18 (min. 49), dar finalul a fost dramatic, nordicele revenind ameninţător (23-22, min. 56), după trei goluri consecutive.

Paula Ungureanu a avut trei intervenţii consecutive (21 în total), iar cu 10 secunde înaintea finalului, tensiunea era maximă. Ada Moldovan a ratat 7 metri la scorul 24-23, ultimul atac fiind al Norvegiei. Aceeaşi Ungureanu a salvat România, cu o intervenţie în faţa lui Alstad, după care a izbucnit bucuria. Au marcat:  Geiger 6 goluri, Moldovan 5, Manea 4, Ardean 4, Chintoan 2, Nechita 1, Tivadar 1, Brădeanu 1.

Cu acest succes, România a egalat la numărul de trofee câştigate în Cupa Mondială Rusia (2006 şi 2007) şi Norvegia (2005 şi 2008).
După revenirea din Danemarca, naţionala are programată o nouă reunire în 25 octombrie, pentru pregătirea şi participarea la Trofeul Carpaţi, de la Drobeta Turnu Severin (21-28 octombrie).

Tricolorele vor încheia anul cu participarea la CE din Danemarca şi Norvegia, unde vor întâlni în faza grupelor Spania (vicecampioană continentală), Serbia şi Danemarca (multiplă campioană olimpică). România este a treia favorită la cucerirea aurului, având o cotă de 7,5/1 pentru un eventual triumf.

" Înseamnă mult că am încheiat turneul fără înfrângere. Fetele merită felicitate, toate au venit cu inima deschisă la naţională."
Radu Voina
selecţioner România

"Dacă vom repeta această evoluţie la Europene, putem spera la o medalie."
Cristian Gaţu
preşedinte FRH

Neagu s-a accidentat la umăr

Declarată MVP al competiţiei din Danemarca, Cristina Neagu a părăsit terenul de joc în minutul 2 al finalei după o ciocnire dură cu vedeta Norvegiei, Gro Hammerseng.

Lovită la umărul drept, cel care o jena şi înaintea debutului Cupei Mondiale, Neagu a urmărit restul partidei pe banca de rezerve, stafful tehnic preferând să o menajeze în perspectiva meciurilor dificile pe care interul Oltchimului le va avea în acest sezon în Liga Campionilor.

În locul ei a fost introdusă băimăreanca Melinda Geiger, iar aceasta a reuşit unul dintre cele mai bune meciuri în tricoul naţionalei, marcând şase goluri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite