Tragere la sorţi a grupelor de la Cupa Mondială: momente inedite din trecut. Cum s-a făcut FIFA de râs în 1982

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragerea la sorţi a grupelor de la Mondialul din 1966 a fost prima transmisă în direct FOTO FIFA.com
Tragerea la sorţi a grupelor de la Mondialul din 1966 a fost prima transmisă în direct FOTO FIFA.com

Cele 32 de echipe naţionale calificate la Cupa Mondială din Rusia vor fi împărţite în opt grupe. Tragerea la sorţi are loc vineri, de la ora 17.00, la Palatul de Stat al Kremlinului.

Vineri seara, de la ora 17.00, în direct pe TVR1 şi live video pe www.adevarul.ro, are loc tragerea la sorţi a grupelor Cupei Mondiale. Cele 31 de naţionale calificate, plus Rusia, ţara gazdă, îşi vor afla adversarele din această fază, precum şi oraşele în care vor juca.

Spre deosebire de tragerile la sorţi precedente, toate cele 32 de naţionale, cu excepţia Rusiei, au fost distribuite în patru urne valorice alcătuite  în funcţie de locul ocupat în clasamentul FIFA. Până acum, doar prima urnă valorică ţinea cont de acest criteriu, următoarele trei urne fiind compuse pe considerente geografice.

La tragerea la sorţi de vineri seara, cele 32 de naţionale vor fi împărţite în opt grupe a câte patru echipe, cu primele două naţionale din grupă mergând apoi în optimile de finală. Fiecare continent poate avea doar o singură naţională într-o grupă, cu excepţia Europei, care poate trimite două reprezentative în aceeaşi grupă. 

Cele patru urne valorice
Urna 1

Rusia (gazdă, 65)
Germania (1)
Brazilia (2)
Portugalia (3)
Argentina (4)
Belgia (5)
Polonia (6)
Franţa (7)

Urna 2
Spania (8)
Peru (10)
Elveţia (11)
Anglia (12)
Columbia (13)
Mexic (16)
Uruguay (17)
Croaţia (18)

Urna 3
Danemarca (19)
Islanda (21)
Costa Rica (22)
Suedia (25)
Tunisia (28)
Egipt (30)
Senegal (32)
Iran (34)

Urna 4
Serbia (38)
Nigeria (41)
Australia (43)
Japonia (44)
Maroc (48)
Panama (49)
Coreea de Sud (63)
Arabia Saudită (64)
*În paranteze este trecut locul ocupat în clasamentul FIFA pe luna octombrie, pe baza căruia s-au alcătuit cele patru urne
 

Trageri la sorţi inedite
Uruguay 1930 – cele 13 echipe care au participat la primul turneu, printre care şi România, au fost distribuite în grupe abia după ce au ajuns cu bine pe tărâm uruguayan. Tragerea la sorţi a avut loc  cu doar  trei zile înaintea începerii competiţiei.
Franţa1938 – tragerea la sorţi a avut loc în celebrul Salon al Orologiului de la ministerul de Externe din Paris şi a fost efectuată de nepotul lui Jules Rimet, fostul preşedinte al FIFA. Trofeul Cupei Mondiale poartă numele lui Jules Rimet.
Anglia 1966 – prima şi ultima Cupă Mondială găzduită de Albion a avut o tragere la sorţi extrem de mediatizată, prima transmisă în direct.
Germania de Vest 1974 – Detlef Lange, un băiat de 11 ani din corul Schöneberger Sängerknaben, a adus în aceeaşi grupă Germania de Vest cu Germania de Est.
Spania 1982 – cea mai jenantă tragere la sorţi din istoria FIFA, care a decis să folosească un fel de boluri, precum cele în care sunt aşezate bilele de la loto, din care să cadă mingi de fotbal cu numele echipelor. Una dintre aceste „maşinării“ s-a stricat, iar FIFA a renunţat de atunci la orice procedeu tehnologic pentru împărţirea echipelor în grupe.
Italia 1990 – Luciano Pavarotti, Sophia Loren şi fotbalişti de legendă, precum Karl Heinz Rummenigge sau Bobby Moore, au participat la Palatul Sportului din Roma la un adevărat show.
Franţa 1998 – prima tragere la sorţi organizată pe un stadion a fost urmărită pe Velodrome din Marseille de 38.000 de spectatori.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite