Tragem tare acum pentru 2014/2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ţinta României pentru sezonul 2013-2014, revenirea în primele 15 locuri, e aproape imposibil de atins, punctele de acum ne vor ajuta să ne atingem obiectivul abia peste trei sezoane. În 2013 vom mai pierde o echipă, urmând a avea doar patru formaţii în Europa. România a obţinut cele mai multe puncte în această săptămână dintre ţările care „vânează“ locul 15, Rapid, Steaua şi Vaslui aducând un plus de 0,667 la coef

Au trecut vremurile când ne băteam cu primele opt ţări din clasamentul UEFA. Acum, de pe locul 22, putem, cel mult, să ne gândim la poziţia a 12-a, care asigură o echipă direct în grupele Ligii, sau, şi mai aproape de posibilităţile noastre, la locul 15, care permite să trimitem două echipe în preliminariile celei mai importante competiţii europene. Dar şi aceste speranţe ţin mai mult de viitor decât de sezonul în curs.

Chiar dacă am avut în această săptămână cel mai bun punctaj dintre ţările care „vânează" locul 15, al Austriei, care n-a reuşit nici măcar un punct, diferenţa rămâne enormă. Ne separă în continuare 5,251 puncte de coeficient, care se traduc în 16 victorii ale echipelor noastre, în condiţiile în care formaţiile din „Ţara Valsului" n-ar mai obţine niciun punct. Aşa că, mai mult ca sigur, campioana din sezonul viitor va juca în turul doi preliminar al Ligii în sezonul 2013/14, iar în preliminariile Ligii Europa vom avea trei echipe.

Singurii cu patru echipe rămase în competiţie

Deci, realist, singura ţintă pentru acest sezon european e să obţinem cât mai multe puncte posibile pentru a putea ataca la anul dintr-o poziţie mai bună locurile 15 şi 12.

Avantajul faţă de celelalte urmăritoare ale locului 15 al Austriei este că avem patru echipe în competiţie, cele mai multe dintre toate. Punctele adunate de echipele noastre se vor împărţi însă la 6. Ceea ce înseamnă că fiecare punct făcut de o formaţie românească va conta ca 0,166 pentru coeficientul ţării. Belarus, Croaţia, Cehia şi Scoţia stau însă şi mai prost ca noi din acest punct de vedere, pentru că mai au doar câte o echipă în Europa şi, dacă vom continua pe linia din această săptămână, ar trebui să le depăşim în clasament.

Faţă de Scoţia, cea mai bine clasată dintre cele patru, ne despart 2,5 puncte de coeficient, adică trebuie să avem cu 8 victorii mai mult decât singura lor echipă, Celtic. Este un obiectiv realizabil, având în vedere că scoţienii sunt într-o grupă grea în Liga Europa, cu Udinese, Rennes şi Atletico.

Dueluri directe cu Israel şi Elveţia

Bătălii interesante vor fi însă cu Israel şi Elveţia (ocupanta locului 14). Sunt patru confruntări directe în grupe: Steaua cu Maccabi Haifa, Rapid cu Hapoel Tel Aviv, Vaslui cu FC Zürich şi Oţelul cu FC Basel.

Cipru mai are două echipe în competiţii: APOEL Nicosia, care a câştigat primul meci din Liga Campionilor împotriva lui Zenit într-o grupă din care mai fac parte Porto şi Şahtior, şi AEK Larnaca, echipă care se află în grupa Stelei. Danemarca (locul 12 - 2 echipe) şi Belgia (locul 13 - 4 echipe), care ne interesează în perspectiva luptei pentru locul 12, au început bine grupele, cu două victorii şi respectiv două victorii şi două egaluri. Toate echipele lor au şanse mari de calificare în primăvara europeană, cu excepţia lui Genk pentru Belgia, care se află într-o grupă grea în Liga Campionilor.

Deac (dreapta) şi Rapidul au fost performerii săptămânii: victorie la Tel Aviv   Foto: Reuters



Vom avea cinci echipe în sezonul viitor

Pentru sezonul următor în Europa, 2012/13, locurile au fost deja repartizate în funcţie de clasamentul UEFA 2011, în care România a ocupat locul 14. Astfel, la anul vom avea cinci echipe în Europa: două în Liga campionilor (ambele în preliminarii) şi trei în Liga Europa.

16 victorii trebuie să mai obţină echipele noastre în acest sezon, iar cele din Austria să nu mai  câştige niciun punct pentru ca România să urce pe locul 15.

image
image

Repartizarea echipelor în Ligă

Loc    Număr echipe

1-3  4 (3 direct în grupe)
4-6  3 (2 direct în grupe)
7-12  2 (1 direct în grupe)
13-15   2 (2 în preliminarii)
16-      1 (1 în preliminarii)

De ce ne-am prăbuşit

Bucureştencele nu au mai avut rezultate. În afară de primele cinci campionate din Europa, care au un buchet larg de formaţii valoroase, celelalte ţări depind de rezultatele nucleului echipelor lor de tradiţie. Astfel, Scoţia, Danemarca, Belgia sau Portugalia se bazează pe 2-4 echipe bune, capabile să aducă în mod constant puncte pentru ţară. Dacă aceste formaţii de top sunt ieşite din formă sau traversează o perioadă de tranziţie, efectul negativ în clasamentul UEFA e vizibil imediat. Acest lucru s-a întâmplat şi la noi. În cele două sezoane de glorie, 2005/06, 2006/07, Steaua, Dinamo şi Rapid, singurele reprezentante ale României atunci, au strâns în total 28,166 puncte.

Milisavljevici i-a luat faţa lui Cisse, iar Vaslui a remizat la Lazio  Foto: AFP



În următoarele patru sezoane, cele trei bucureştene, principalele furnizoare pentru coeficient, au adunat doar 7,42 puncte! Oricum, mai mult ca formaţiile din provincie, care au strâns doar 7,02 puncte.

Mai puţine meciuri în tururile preliminare. Odată cu obţinerea unei poziţii mai bune, echipele româneşti au putut intra direct în ultimele faze ale preliminariilor. Între 2005 şi 2007, punctele adunate din tururile preliminarii au contribuit la coeficientul final al ţării în medie cu 2,75 pe an, spre deosebire de anii următori: 1,5 pe an.

Mai multe echipe - diluare valorică şi cifrică. Faptul că am trecut de la trei echipe în sezonul 2006/07 la şapte în anul următor şi apoi la şase s-a reflectat brutal în coeficient. În 2006/07 am avut un punctaj de 11,333, mai mult decât în următoarele trei sezoane adunate (2,600 + 2,642 + 6,083 = 11,325). Diluarea valorică reprezentată de creşterea numărului de echipe e vizibilă şi cifric: dacă, spre exemplu, am considera pentru ultimele patru sezoane că am fost reprezentaţi tot de trei echipe, ca în 2006/07, şi am lua în calcul cele mai bune trei punctaje ale formaţiilor noastre, atunci coeficientul total al României ar creşte cu 8,469 puncte, ceea ce ne‑ar fi adus înaintea acestui sezon pe locul 11 faţă de 14, cu dreptul de a avea o echipă direct în grupele Ligii.

Întrecerea internă, prioritară. Odată ce am câştigat dreptul de a trimite campioana direct în grupele Ligii, echipele noastre s-au concentrat mai mult pe câştigarea titlului, dând mai puţină importanţă cupelor europene. Mirajul celor 15-20 de milioane de euro de la UEFA a luat minţile oficialilor cluburilor româneşti, care au ignorat participarea în Europa şi, în mod special, Liga Europa, în trecut principala furnizoare de puncte.

image



Lupta pentru a fi cap de serie

Ţinând cont de coeficienţii din acest moment ai echipelor noastre de club, două sunt ţintele abordabile pentru sezonul viitor: poziţiile de cap de serie în playoff-ul Ligii Europa şi în cel al Ligii Campionilor, secţiunea rezervată formaţiilor campioane. În cele ce urmează, vom încerca să estimăm cu cât trebuie să-şi îmbunătăţească punctajele în acest sezon echipele noastre rămăse în Europa pentru a avea o misiune mai uşoară la startul următoarei campanii continentale.

Playoff-ul Ligii Europa

Steaua. Cu un coeficient de 22,464, roş-albaştrii vor fi sigur şi anul viitor în urna favoriţilor, chiar dacă nu vor mai obţine niciun punct în grupe în acest sezon.

Vaslui, Rapid. Dacă luăm în calcul varianta realistă că niciuna dintre ele nu va ajunge în sferturi, unde se mai dă un punct bonus, atunci cele două formaţii trebuie să se bazeze doar pe punctele din victorii (2) şi egaluri (1). Intrarea în grupe le-a adus deja două puncte bonus, dar care nu se vor cumula cu cele câştigate pe teren. În cazul unei comportări bune la general a formaţiilor noastre va creşte şi coeficientul de ţară şi, automat, şi valoarea celor 20 de procente din el care contează pentru coeficientul individual al echipelor de club. Ca să ajungă la un punctaj de 16,000, care ar permite, în mod normal, ocuparea unei poziţii de cap de serie, Vaslui ar mai avea nevoie de şapte puncte (din cele două puncte bonus mai rămâne doar unul de acoperit după egalul cu Lazio), adică trei victorii şi un egal. În schimb, Rapid trebuie să mai acumuleze 8-9 puncte, lucru ce ar echivala cu o calificare din grupe. În acest an, ultima echipă din urna favoritelor a fost Partizan Belgrad, cu un coeficient de 15,85, iar în ultimele sezoane, cel mai slab punctaj dintre capii de serie l-a avut Odense, 12,890 în 2009/10.

Oţelul. Gălăţenii au avantajul, spre deosebire de colegele lor din Liga Europa, că toate punctele pe care le vor câştiga se vor adăuga bonusului luat pentru intrarea în grupe. Dezavantajul e că vor avea adversari mult mai redutabili, iar în faţa celui mai accesibil, FC Basel, au pierdut. Astfel că, cele opt-nouă puncte de care ar avea nevoie sunt aproape imposibil de obţinut.

Play-offul Ligii Campionilor

Echipa care va termina acest campionat pe locul doi. Va juca în turul 3 preliminar al Ligii, pe tabloul rezervat echipelor care nu sunt campioane, şi nu va fi, aproape sigur, cap de serie. Spre exemplu, anul acesta, formaţiile din prima urnă au fost Benfica, Dinamo Kiev, Panathinaikos, Twente şi Standard, formaţii cu coeficienţi mai mari şi decât al Stelei. Oricum, formaţia roş-albastră e singura care poate spera să prindă prima urnă în această fază, dar ar mai avea nevoie să acumuleze minimum zece puncte în acest sezon. În caz că formaţia noastră ar trece, totuşi, de acest tur, în play‑off-ul Ligii ar veni „greii", locurile 4 din Anglia, Spania, Germania, Italia şi Franţa, acolo unde chiar nu se mai poate vorbi de posibilitatea de a fi cap de serie.

Echipa care va câştiga titlul. Va intra în turul 3 preliminar al Ligii, pe tabloul campioanelor, unde va fi mai mult ca sigur cap de serie (în acest sezon, ultimul cap de serie, Stum Graz, a avut un coeficient de 8,640 puncte). În play-off, lucrurile se schimbă, pentru că e nevoie şi de noroc. În două din ultimele trei sezoane (cele care au funcţionat după acest format), şi-au făcut loc în această fază şi echipe-surpriză, care au micşorat serios ştacheta coeficientului, cum a fost acum APOEL Nicosia (Cipru). Altfel, fără aceste excepţii, bariera normală a coeficientului e undeva în jurul punctajului de 20,00, adică accesibilă doar Stelei.

Cum se calculează coeficientul de club

Coeficientul individual al unei de club e reprezentat de numărul punctelor adunate de aceasta în competiţiile europene, la care se adaugă 20% din coeficientul ţării din anul respectiv. De menţionat este că echipele nu primesc puncte la victorii şi egaluri în preliminarii. În schimb, primesc puncte în funcţie de turul preliminar în care se califică şi apoi bonusuri pentru accederea în grupe.

image



Coeficienţii echipelor rămase în Europa

Steaua    22,464 (locul 77)
Vaslui    10,464 (141)
Rapid    8,464 (162)
Oţelul    7,464 (175)

Dinamo, la munca de jos

Eliminarea cu Vorskla Poltava, adăugată celorlalte din anii trecuţi, a dinamitat coeficientul „câinilor" în Europa. Dinamo a putut fi cap de serie în play-offul Ligii Europa din acest an în mare parte datorită punctelor adunate în sezonul 2006-2007, atunci când echipa antrenată la vremea respectivă de Rednic s-a calificat în primăvara europeană.

Pentru coeficientul de sezonul viitor, care se calculează ţinându-se cont de rezultatele din ultimii cinci ani, punctajul sezonului 2006-2007 (11,26) va fi înlocuit cu cel din acest an (1,9). Astfel, Dinamo va fi repartizată în urnele valorice în următorul sezon cu un coeficient de 12,831 (faţă de 22,164, cât a avut anul acesta).

Efectul acestei scăderi se va face simţit dacă „roş-albii" vor ajunge iar în play‑offul Ligii Europa, unde nu vor mai fi aproape sigur cap de serie şi vor avea un adversar mai bine cotat.

Punctajele dinamoviştilor din ultimii ani

2011/12    1,9332
2010/11    1,6332
2009/10    5,2166
2008/09    1,5284
2007/08    2,5200
2006/07    11,2666
Total    12,831 (loc 116)

image


Cum am ratat şansa unică de a avea trei echipe în Ligă!


România a reuşit două sezoane consecutive de excepţie în cupele europene. Primul, în 2005/06, când Steaua şi Rapid au jucat celebrul sfert de finală în Cupa UEFA, iar în clasamentul coeficienţilor pentru acel sezon am ocupat primul loc în Europa, cu un punctaj de 16,833, performanţă unică pentru fotbalul nostru. În anul următor, 2006/07, Steaua şi Dinamo s-au calificat în primăvara europeană, iar punctajul de 11,333 ne-a dus până pe locul patru, în faţa Franţei, Germaniei, Olandei, Portugaliei şi Rusiei, în ierarhia coeficienţilor din sezonul respectiv. În acel moment, în clasamentul UEFA pe ultimii cinci ani, care contează în stabilirea numărului de echipe din fiecare ţară care participă în Europa, România ocupa locul 7 (40,165 puncte), ceea ce îi permitea să aibă două echipe în Liga Campionilor începând cu 2008/09, una în grupe şi una în turul trei preliminar. Locul 6, ultimul care permite înscrierea a trei echipe în Liga Campionilor (două direct în grupe, a treia în turul trei) era ocupat de Portugalia, care avea un avans de doar 2,584 puncte (42,749).

La startul sezonului următor, 2007/08, când trebuia să recuperăm aceste puncte, România a aliniat cinci echipe (Steaua şi Dinamo în preliminariile Ligii Campionilor, Rapid, Oţelul şi CFR Cluj în Cupa UEFA). Cum handicapul faţă de portughezi era remontat încă din start, pentru că lor le dispărea din calcul punctajul de 10,750 din sezonul 2002/03, iar nouă cel de doar 2,166, trebuia doar să menţinem distanţa faţă de ţările clasate sub noi: Olanda (locul 8, la 0,786 puncte) şi Rusia (locul 9, la 4,04). Cum cu olandezii lucrurile erau simple, deoarece aveau şapte echipe în cupele europene, deci punctele realizate de formaţiile lor se împărţeau la şapte, nu la cinci, ca în cazul nostru, rămânea doar să conservăm avantajul de patru puncte faţă de Rusia şi visul de a avea trei echipe în Liga Campionilor se putea transforma în realitate!


Ce a urmat, însă, a fost un dezastru! Steaua a fost singura noastră echipă care s-a calificat în grupe, după ce a eliminat BATE Borisov în preliminariile Ligii Campionilor, dar apoi n-a reuşit decât un egal în şase meciuri. Dinamo, după ce a fost eliminată din preliminariile Ligii de Lazio, a pierdut şi barajul pentru Cupa UEFA cu Elfsborg, fază în care s-a oprit şi Rapid (eliminată de Nurnberg), iar Oţelul şi CFR Cluj au pierdut în turul doi preliminar al Cupei UEFA, cu Lokomotiv Sofia, respectiv Anorthosis Famagusta. Rezultatul: doar 2,600 puncte, iar ruşii, cu 11,250, au trecut zburând peste noi. Degeaba am fost peste Portugalia şi Olanda, tot pe locul şapte am terminat. Din sezoanele următoare, având şapte echipe în cupele europene, n-am mai avut nicio şansă să ţinem pasul cu ruşii sau portughezii. Ocazia unică trecuse...

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite