Tragedia de la Cernobîl, trăită de un român celebru, fost gimnast: „Am scăpat ca prin urechile acului, dar acum am opt boli”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cernobil

Ucraina a comemorat în această săptămână 30 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. În primele ore ale lui 26 aprilie 1986, explozia reactorului numărul 4 al centralei a proiectat în atmosferă nori de particule radioactive, ale căror efecte se fac simţite şi astăzi.

Cel mai cunoscut acrobat din istoria circului românesc, fostul gimnast Gabriel Moşoianu (82 de ani), care a intrat de două ori în Cartea Recordurilor şi a petrecut mai bine de 40 de ani în străinătate, prin turnee, se afla în acel moment la numai câteva sute de kilometri de locul exploziei. Mai întâi la Kiev şi apoi la Briansk, oraşul rusesc în care trupa Moşoianu a susţinut mai multe spectacole de senzaţie, motiv pentru care lui Gabriel Moşoianu i s-a oferit, în semn de omagiu, cheia de aur a oraşului. „La momentul respectiv, nu s-a anunţat nimic despre explozie. La Kiev am observat că erau maşini care spălau străzile întruna. La Briansk, la hotel, norocul meu a fost că înţelegeam foarte bine ruseşte. Şi am auzit o femeie care vorbea, mai mult în şoaptă, la telefon. Şi-i spunea cuiva ca nu cumva să scoată copilul afară din casă, pentru că s-a petrecut ceva groaznic. Deci informaţia circula, dar nu public. Ne-am mai ferit şi noi cât am putut! Atunci pot spune că am scăpat ca prin urechile acului, dar acum am opt boli. Numai Dumnezeu ştie dacă m-au afectat cumva acele radiaţii. Am reuşit să înving şi un cancer de prostată. M-am operat în Statele Unite, acum nouă ani. Mi-au injectat nişte grăunţe radioactive, care mi-au distrus tumora. Dar stau în continuare cu şarpele în casă, cum se zice. Am trecut cu bine şi peste un accident vascular cerebral. Noroc cu doctorii care mă îngrijesc, Ana Câmpeanu şi Sorin Băilă, de la Fundeni“, ne-a povestit faimosul acrobat. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite