Toma Coconea a urcat de 20 ori înălţimea muntelui Everest şi a alergat peste 9.000 de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toma Coconea e unul dintre cei mai aşteptaţi sportivi care să ia startul celei de-a zecea ediţii Red Bull X-Alps, care va avea loc în 2021. Sportivul român e veteranul celei mai dure competiţii de aventură din lume, participând la toate ediţiile Red Bull X-Alps şi având un palmares incredibil în care a doborât recorduri după recorduri.

Everest, cel mai înalt munte din lume, are o înălţime de 8.848m. O altitudine ameţitoare pentru toţi sportivii de top, una pe care Toma a depăşit-o de 20 ori, acumulând un total de 180.000m diferenţă de nivel pe traseele dificile din Alpi, în cele 9 ediţii Red Bull X-Alps.

„Oamenii din competiţia asta mă numesc Legendarul. Acest concurs mi-a schimbat viaţa în bine şi mă flatează că ei se gândesc aşa frumos la mine”, explică Toma care pentru ediţia din 2021 a Red Bull X-Alps are planuri mari. Îşi doreşte să îi aibă alături pe toţi suporterii oficiali, cei care l-au susţinut de la prima ediţie, din 2003 şi până în prezent.

De două ori vicecampion al competiţiei, Toma Coconea se numără printre cei 233 de sportivi din 40 de ţări care au participat până acum la Red Bull X-Alps şi printre cei 36 de sportivi care au ajuns la linia de sosire în această cursă în care concurenţii depun un efort supraomenesc pentru a străbate distanţa de 1000km de la Salzburg, Austria până la Monaco, în alergare sau în zbor, în cel mai scurt timp posibil.

Recordurile nebuneşti ale lui Toma Coconea în cadrul Red Bull X-Alps:

1. Kilometri zburaţi cu parapanta: 18.000 km

2. Kilometri alergaţi: 9.000 km

3. Diferenţă de nivel acumulată: 180.000 m

4. Cel mai mare număr de kilograme slăbite într-o competiţie: 10 kg

Din cauza efortului depus, concurenţii pierd, inevitabil, kilograme de la începutul şi până la sfârşitul competiţiei.  „Îmi aduc aminte de una dintre ediţii când am pornit la drum cu o greutate corporală de 73 kg şi am ajuns la Monaco cu 63 de kilograme,” spune Toma Coconea.

5. Cel mai mare număr de kilograme cărate în spate: 19

6. Cea mai mare altitudine la care a urcat cu parapanta: 6.017m (record de zbor al competiţiei)

În 2019, la a noua ediţie, Toma a reuşit un record absolut al competiţiei după ce a ajuns cu parapanta la o altitudine de 6.017m, în apropiere de Monte Viso, al 11-lea punct intermediar din cele 13 ale traseului. 

„Am avut pe mine doar un tricou şi speedarm-ul de la Red Bull, pentru că nu ştiam ce 

va urma când am plecat dimineaţa la drum”, povesteşte amuzat Toma, când îşi aminteşte de acele momente extrem de friguroase, în care temperaturile pot scădea sub -20 de grade Celsius. 

7. Cel mai bun loc obţinut în competiţie: Locul II în anul 2007 şi în anul 2011

În 2011, Toma Coconea a urcat pe podium, obţinând locul al doilea. A parcurs 981 km pe jos şi 826 km în zbor în cele 14 zile de concurs. 

Ce recorduri va doborî Toma în 2021, la ediţia aniversară Red Bull X-Alps, rămâne de văzut. Până atunci, Toma Coconea face ce ştie mai bine, zboară cu parapanta şi aleargă prin munţii României cât e ziua de lungă.

Înscrierile pentru Red Bull X-Alps 2021 au fost lansate la nivel internaţional. Cei care vor să participe în cadrul celei mai dure competiţii de aventură din lume se pot înscrie pe site-ul oficial al competiţiei, până pe 31 august 2020. 

Un documentar integral despre competiţie poate fi urmărit şi folosit în scop editorial  aici: https://youtu.be/XOrxbOZdVDE.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite