Toate calculele la titlu în Spania. Trei echipe au şanse, dar Barcelona va trimite titlul la Madrid. La Atletico sau la Real

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ronaldo (stânga, 31 de goluri) şi Diego Costa (28 de goluri), golgheterii lui Real, respectiv Atletico. Doar unul va lua la final titlul de campion. FOTO: Reuters
Ronaldo (stânga, 31 de goluri) şi Diego Costa (28 de goluri), golgheterii lui Real, respectiv Atletico. Doar unul va lua la final titlul de campion. FOTO: Reuters

Rezultatele etapei a 36-a au încurcat lupta la titlu, dar cele mai mari şanse le are în tot echipa lui Simeone. „Roş-albii“ depind doar de ei, „galacticii“ să se împiedice concitadina, iar Barcelona de un pas greşit al marii rivale.

Cu două etape înainte de final, Atletico Madrid e lider, cu 88 de puncte, trei peste Barcelona şi cinci în faţa Realului, dar „galacticii“ au şi o restanţă de disputat, miercuri, în deplasare, cu Valladolid. Titlul va fi decis, probabil, de rezultatul meciului din ultima etapă, dintre FC Barcelona şi Atletico.

Fără nicio îndoială, asistăm la cel mai disputat final de campionat din Spania, din ultimii 10 ani. În 2004, Valencia era ultima echipă care spărgea „hegemonia“ Real-Barcelona, iar de atunci nimeni nu i-a mai deranjat pe granzii Spaniei. O poate face acum Atletico, cea care era favorită după ultimele etape, dar care s-a încurcat în weekend, cu Levante (0-2). La o zi după ce Barcelona se împiedicase pe teren propriu, cu Getafe (2-2). În nota „bombelor“ rundei a 36-a, Realul n-a profitat duminică seara de rezultatele contracandidatelor şi abia a smuls, în prelungiri, un egal, 2-2, pe „Bernabeu“, cu Valencia! O etapă nebună, prima după mai bine de un an, când cele trei se încurcă toate în aceeaşi etapă, după runda a 29-a din sezonul trecut (30-31 martie 2013). 

Teoretic, toate cele trei mai au şanse la titlu. Practic, Atletico rămâne în continuare favorită. 

Cum devine Atletico campioană 

Cu 88 de puncte după 36 de etape, Atletico are nevoie de încă patru, o victorie şi un egal, pentru a fi sigur campioană. Victoria ar putea veni etapa următoare, pe teren propriu, cu Malaga, o echipă fără obiectiv în acest moment şi care a pierdut în ultimele două etape cu Getafe şi Elche, două grupări care se luptă pentru evitarea retrogradării. Aproape imposibil s-o deranjeze pe Atletico, la Madrid. Şi ar mai rămâne un egal de obţinut, dar pe „Camp Nou“, cu Barcelona. 

Alte variante:

-Îşi câştigă ambele meciuri şi nu mai contează ce fac Barcelona şi Real

-Învinge Malaga, Barcelona nu bate la Elche, iar Real nu bate decât în două din cele trei meciuri pe care le mai are de jucat

-Face doar egal cu Malaga şi câştigă cu Barcelona. În acestcaz, nu mai contează ce fac Real sau Barcelona

Cum devine Real campioană 

Cu 83 de puncte după 35 de meciuri, Real are şansa a doua la titlu în acest moment. Pentru că nu depinde doar de propriile-i rezultate. Dacă-şi va câştiga cele trei partide (restanţa şi cele din ultimele două etape), ar acumula 92 de puncte. Dar are nevoie ca Atletico să se împiedice. Dacă în ultima etapă, Barcelona va câştiga cu Atletico, Real devine campioană. 

Alte variante: 

-Îşi câştigă toate cele trei meciuri, iar Atletico face doar două egaluri (cu Malaga şi Barcelona)

-Învinge în două partide şi face un egal, Barcelona câştigă cu Atletico, dar în penultima etapă contracandidatele să piardă puncte cu Elche, respectiv Malaga

Cum devine Barcelona campioană

Echipa lui Gerardo Martino are cele mai mici şanse în lupta pentru titlu, cu 85 de puncte, în 36 de etape. Ca şi Realul, nu depinde doar de propriile rezultate. Şi are nevoie ca marea rivală să se împiedice într-una din cele trei meciuri pe care le mai are de jucat. Chiar şi un egal al „galacticilor“ le-ar fi suficient lui Messi&Co să devină campioni, în condiţiile în care-şi câştigă ultimele două meciuri, cu Elche şi Atletico. 

Altă variantă: 

-Câştigă cu Elche, face egal cu Atletico, dar trebuie ca echipa lui Simeone să piardă cu Malaga, iar Realul un meci din ultimele trei

În Spania, primul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte la finalul campionatului este cel al meciurilor directe. În această situaţie ar putea ajunge Real şi Atletico, iar avantajul este al „roş-albilor“, care au învins pe „Bernabeu“, 1-0, şi au obţinut un egal pe teren propriu, 2-2, cu rivala locală. 

În cazul mai puţin probabil în care Atletico, Barcelona şi Real ar încheia toate cu acelaşi număr de puncte, s-ar face un clasament în trei, în care avantajată ar fi Barcelona. E mai greu de crezut acest scenariu, pentru că ar trebui ca toate cele trei contracandidate să piardă puncte, în ultimele două etape.  

Se „predă“ Barcelona? 

Barcelona speră ca Realul să se împiedice, fie în restanţa de la Valladolid, pe un teren unde catalanii au fost învinşi (0-1), fie, poate, la Vigo, cu Celta, o echipă antrenată de Luis Enrique, dat drept viitor antrenor pe „Camp Nou“, din vară. Dar, cel mai probabil, cele trei contracandidate îşi vor câştiga meciurile din penultima etapă (iar Realul şi restanţa cu Valladolid) şi totul s-ar decide în funcţie de rezultatul de la Barcelona-Atletico. 

Iar catalanii ar fi într-o situaţie ingrată. O bat pe Atletico, termină pe doi, dar o fac pe Real campioană. Sau pierd, şi titlul îl ia Atletico. Este tema cea mai des discutată acum în presa sportivă spaniolă. 

„Dacă Barcelona nu va avea niciun obiectiv în meciul cu noi, ce trebuie să facă, să se sinucidă? Să rişte ca unii jucători să se accidenteze, în ultima etapă?“, a comentat, luni, legat de acest subiect, Enrique Cerezo, preşedintele lui Atletico. 

Clasament top Spania

1.Atletico Madrid 36 28 4 4 +51 88 puncte

2.FC Barcelona 36 27 4 5 +67 85

3.Real Madrid         35 26 5 4 +66 83

Cu cine mai joacă 

Atletico: Malaga (a), Barcelona (d)

Real: Valladolid (d), Celta Vigo (d), Espanyol (a)

Barcelona: Elche (d), Atletico (a)

a - acasă

d - deplasare

Vezi şi 

VIDEO Etapa „nebună“ din Spania. S-a împiedicat şi Realul, 2-2 cu Valencia. Golul fabulos al lui Ronaldo

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite