Tipic românesc: Am trimis cei mai buni sportivi la Tokyo, fără antrenor! „N-am crezut că e posibil aşa ceva!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Ghelber, locul 6 în finala probei de aruncarea ciocanului
Bianca Ghelber, locul 6 în finala probei de aruncarea ciocanului

Pentru prima dată după JO 2008, România a ajuns să aibă concurenţi, în finalele olimpice, la atletism: Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului) şi Alex Novac (aruncarea suliţei). Incredibil însă: cei doi au ajuns în Japonia, fără antrenorea lor.

În topul sporturilor olimpice din România, atletismul ocupă locul 3, în clasamentul all-time al medaliilor, după gimnastică şi canotaj. 

Din păcate, în ultimii ani, atletismul românesc a decăzut, iar această situaţie se reflectă şi în numărul sportivilor calificaţi pentru JO 2020: doar 10! Asta în condiţiile în care, la precedenta ediţie, la Rio de Janeiro, lotul nostru de atletism a avut 22 de sportivi!

Chiar şi aşa însă, la Tokyo, am trimis doi concurenţi în finale. O premieră pentru atletismul românesc, după JO 2008. Vorbim despre Bianca Ghelber şi Alex Novac. Ghelber s-a clasat pe un excelent loc 6 în finală, cu o aruncare de 74.18 metri (record personal). Alex Novac a prins, miercuri, locul 7 din 31, în calificări, cu cel mai bun rezultat al său din acest sezon: 83.27 de metri. El va concura, sâmbătă, în finala olimpică, de la ora 14.00, ora României. 

Paradoxal, exact aceşti doi sportivi au fost trimişi, la Tokyo, fără antrenoarea lor, Mihaela Melinte (46 de ani). Fostă campioană mondială şi europeană la aruncarea ciocanului, aceasta nu s-a numărat printre cei cinci antrenori trecuţi pe liste, astfel încât să fie cazată în Satul Olimpic. Drept urmare, s-a ajuns în situaţia în care Bianca şi Alex s-au încurajat reciproc din tribune, în probele în care au concurat!

11  medalii de aur, 14 de argint şi 10 de bronz ne-a adus atletismul, la Jocurile Olimpice. Ultima medalie, cea de aur, am cucerit-o în proba de maraton, la JO 2008, prin Constantina Diţă.  
Melinte

Mihaela Melinte, fostă aruncătoare de ciocan

„Mi s-a luat dreptul de a merge la Jocurile Olimpice“

„Adevărul“: Care e explicaţia pentru că sunteţi în România, pe când sportivii dumneavoastră concurează, în aceste zile, la Tokyo?

Mihaela Melinte: Nici eu nu înţeleg. Mi s-a spus că au fost trimişi, la Tokyo, doar antrenorii sportivilor calificaţi prin locul ocupat în clasamentul mondial. Explicaţia a fost că eu n-am prins listele pentru Jocurile Olimpice, pentru că sportivii mei (n.r. - Bianca Ghelber şi Alex Novac) s-au calificat mai târziu. Ori cei de la federaţie ar fi trebuit să se uite puţin şi la rezultatele din anul ăsta, în care Bianca a fost tot timpul acolo, sus, şi era evident că va obţine calificarea pentru Jocurile Olimpice. 

Pare incredibil că avem şi noi doi finalişti, după 13 ani, şi exact ei nu sunt însoţiţi de antrenoarea lor...

A fost o surpriză neplăcută şi pentru mine. Am aflat că nu voi merge la Tokyo, pe data de 5 iulie, când s-au închis listele. Atunci, am aflat că nu eram inclusă în delegaţie. Nici nu m-am gândit la chestia asta. Tot timpul eram convinsă că mă vor trece pe lista antrenorilor pentru Jocurile Olimpice. 

Situaţia pare cu atât mai bizară, cu cât, din ce înţeleg, aţi fost, la un moment dat, la Tokyo...

Da. În stagiul preolimpic. Practic, la cantonamentul de dinainte de eveniment. De unde m-am întors în ţară, la 26 iulie. 

Şi, totuşi, nu puteaţi să rămâneţi în Japonia?

Nu. Am şi zis că îmi plătesc singură cazarea şi stau la un hotel din Tokyo, dacă n-am loc în Satul Olimpic. Aş fi făcut asta, ca să fiu alături de sportivii mei. Dar nu s-a putut pentru că, anul acesta, din cauza protocoalelor COVID-ului, cei din Satul Olimpic sunt izolaţi de restul lumii. Practic, şi dacă stăteam acum, la Tokyo, într-un hotel, oricum, n-aş fi avut acces la sportivii mei şi nu puteam să-i antrenez. 

Şi, acum, suferiţi din faţa televizorului...

Mă oftic foarte tare! Pentru că, dacă eram trecută pe listă şi eram la Tokyo, i-aş fi pregătit pe aceşti sportivi şi, împreună, am fi putut face mult mai multe. Într-un fel, era dreptul meu să fiu trecută pe listă de federaţie, având doi sportivi cu şanse mari de calificare la Jocurile Olimpice. Dar, din păcate, n-am fost luată în considerare. 

Rezultatele obţinute de Bianca şi Alex cum vi se par?

Excelente. Mă bucur mult pentru ei. Bianca a şi avut un rezultat extraordinar, s-a clasat pe locul 6, cu un record personal. Iar despre Alex, ce pot să zic? Poate termina şi pe locul 12 în finală, dar poate prinde şi podiumul! La el, e imprevizibil acum. Din păcate, mulţi n-au crezut în el. Spuneau că se va clasa pe ultimul loc, în calificări. Dar uite că n-a fost aşa, iar eu am crezut tot timpul în el. Mai ales că îl cunosc de când era copil. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite