Theodor Matican, o viaţă salvată prin sport. Handicapul său nu l-a împiedicat să devină campion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theodor a învins deficienţele locomotorii prin sport FOTO Arhivă personală
Theodor a învins deficienţele locomotorii prin sport FOTO Arhivă personală

Theodor Matican, în vârstă de 16 ani, din Craiova, este un copil care ne dă tuturor o lecţie de viaţă. Băiatul s-a născut cu pareză cerebrală, iar boală îi afectează motricitatea. Acest lucru nu l-a împiedicat să reprezinte România la Jocurile Paralimpice de iarnă, din Coreea de Sud.

Povestea de succes a lui Teo, aşa cum îi spun prietenii a început în urmă cu trei ani la o competiţie sportivă de ski. Acolo a primit primul trofeu, iar acest lucru a fost imboldul către succes. Puştiul a devenit în scurt timp campion la înot, ciclism şi ski. Anul acesta câştigat medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de iarnă, din Coreea de Sus. Ajutat tot timpul de părinţi, Teo a fost înscris în toate competiţiile sportive destinate persoanelor la fel de hotărâte ca şi el. Toate premiile pe care băiatul de 16 ani le-a adunat stau la loc de cinste în cameră. „Teo din punctul meu de vedere are o voinţă de fier. Este foarte greu pentru copiii normali să participe la astfel de competiţii. Vă daţi seama că pentru cei cu dizabilităţi este de zeci ori mai dificil.

Timp de 3 luni a învăţat să meargă doar pe ski-uri. M-am bucurat să văd că nu s-a dat bătut şi a continuat şi a mers mai departe. Nici nu îmi aduc aminte de câte ori a căzut. Să vezi cum un copil se ridică de fiecare dată şi îşi continuă drumul către succes este un sentiment de nedescris. Noi am fost tot timpul alături de el şi l-am încurajat atunci când a vrut să facă ceva. M-am bucurat că a câştigat medalia de bronz la Jocurile Special Olympics din Coreea. Au participat 4100 de sportivi, iar el a reuşit să urce pe podium. A fost foarte fericit. Special Olympics este o organizaţie creată de familia Kennedy. Au făcut-o special pentru copiii cu sindromul Dow”, a povestit Sorin Matican, tatăl campionului.

Poartă medalia cu el

Teo vorbeşte cu greu, dar îi este mult mai uşor să schieze, să înoate sau să meargă cu bicicleta. Pentru el coborâtul lin al pârtiei, mângâierea apei din bazin sau arta pedalatului sunt cu lucruri care îl fac să uite de tot. În momentul în care îi treci pragul, puştiul de 16 ani te primşete cu zâmbetul pe buze şi vrea să îţi arăte cine este cu adevărat. Eşti luat de mână şi dus direct în camera unde îşi ţine comoara, sute de medalii câştigate la concursuri atât din ţară cât şi din străinătate. Este mândru de fiecare în parte şi mai ales ştie unde şi când le-a obţinut. „Medalia de bronz de la Jocurile Paralimpice de iarnă, din Coreea de Sus o port cu mine. Este foarte frumoasă. Am dus-o şi la şcoală, iar colegii mei m-au felicitat”, a spus copilul.

Puştiul de 16 ani, campion la înot, ciclism şi ski, s-a născut cu paraeză cerebrală. A făcut primii paşi la vârsta de trei ani, iar mama şi tata a spus pentru prima dată la 5 ani. Părinţii sunt medici şi niciodată nu şi-au pierdut speranţa că vor reuşi să îl ajute Teo să meragă mai departe. „Este greu să primeşti un astfel de verdict şi să afli că băiatul tău s-a născut cu paralizie cerebrală. Vă daţi seama că atunci a fost un moment greu din viaţa noastră. Am muncit mult până să ajungem aici, dar totul a meritat. L-am învăţat pe Teo să fie un om demn în viaţă. Este un copil care nu face rău nimănui. Tot timpul îţi spune adevărul în faţă. Uneori este debordant de sincer”, a mai declarat tatăl lui Teo.

theodor matican foto arhiva personala

Studiază la un liceu sportiv

Teo este elev în clasa a-IX-a la Colegiul Tehnic Energetic Craiova la clasa sportivă. Chiar dacă s-a născut cu pareză cerebrală, puştiul a dat dovadă că se poate. La examnul de capacitate copilul a obţinut la matematică nota 8,15. „A fost al 17 din cei 54 de copii care au susţinut la Şcoala Generală numărul 12 din Craiova examnul de capacitate. M-am bucurat să văd rezultatul. Teo vrea să devină instructor sportiv. Noi am insistat foarte mult ca el o instituţie de învăţământ normală. A fost greu la început, profesorilor le-a fost teamă să primească un copil cu dizabilităţi. Toţi ne-au spus la început că Teo nu se poate descurca şi există posibilitatea să nu se adapteze. Acesta copil a arătat încă odată că nimic în viaţă nu este imposibil”, a precizat Sorin Matican.

Campionul nostru recunoaşte singur că reţeta succesului nu este una tocmai simplă. Teo se pregăteşte destul de mult pentru toate competiţiile sportive la care participă. Chiar dacă are două medalii de argint la ski în Austria, una de argint la ciclism în Germania şi una de bronz în Coreea, băiatul a înţeles că acum trebuie să muncească mai mult şi sunt zile în care se antrenează şi patru ore. „Fac mult sport, dar şi reuşesc să învăţ. Istoria îmi place şi tot ce este legat de armată. Eu mi-am dorit tot timpul să devin un mare schior. La anul în luna martie am fost invitat la Monaco, la o competiţie de înot”, a mărturisit Teo.          

Copilul a ţinut neapărat să ne povestească că la anul în luna mai în Craiova se vor desfăşura Jocurile Naţionale Special Olympics. Teo are emoţii de pe acum, el va fi cel care va purta flacăra olimpică prin oraş. „Este pentru prima dată când se organizează o astfel de competiţie la noi în oraş. Totul trebuie să fie foarte bine sunt convins de asta”, a mai spus Theodor Matican. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite