The Guardian: criza coronavirus ar putea să provoace 18.000 de decese de cancer din cauza lipsei accesului la tratament

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

The Guardian avertizează că 18.000 de oameni ar putea să moară, în următorul an, în Marea Britanie, din cauza accesului întârziat la diagnostic şi tratament, provocat de măsurile de combatere a noului coronavirus.

Aproape 18.000 de persoane bolnave de cancer ar putea să moară în Marea Britanie după ce măsurile de combatere a pandemiei de coronavirus au impus spitalelor să suspende tratamentul şi să descurajeze pacienţii să solicite îngrijiri oferite de Serviciul de Sănătate Publică (NHS). Reiau mai jos câteva idei ale articolului, pe care îl puteţi citi în întregime la acest link.

Experţii în domeniul cancerului susţin că un număr suplimentar de 6.270 de persoane din Anglia care au fost recent diagnosticate cu diverse forme ale bolii ar putea muri din cauza acesteia în următoarele 12 luni, ca urmare directă a perturbărilor cauzate de măsurile contra noului coronavirus. Acelaşi studiu, care i-a luat în conisderare pe toţi bolnavii de cancer din Marea Britanie, a arătat că numărul total al victimelor ar putea fi de 17.915.

Aceasta ar reprezenta o creştere cu 20% a numărului de decese în rândul bolnavilor de cancer înregistrate anual în Anglia, conform ultimelor statistici disponibile.

Noua analiză aruncă mai multă lumină asupra consecinţelor la scară mai largă ale pandemiei în ceea ce priveşte sănătatea. Centrul de Sprijin pentru Cancer Macmillan a arătat că aceste concluzii sunt „extrem de îngrijorătoare” şi a spus că lupta împotriva cancerului nu ar trebui să cadă „la coada listei de priorităţi” timpul crizei coronavirusului.

Trimiterile urgente ale medicilor generalişti pentru testele de cancer au scăzut cu 76%, iar programările pentru chimioterapie cu 60% de la declanşarea pandemiei în luna februarie, în ciuda faptului că NHS a insistat asupra faptului că tratarea cancerului „ar trebui să continue fără să fie afectată”. Serviciul de Sănătate Publică speră să reia operaţiile de cancer în viitorul apropiat, dar se confruntă cu o întârziere mare.

Cercetarea, realizată de la University College London (UCL) şi Data-Can, un hub de cercetare în domeniul sănătăţii pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului în Marea Britanie, este prima care cuantifică impactul potenţial al întârzierii de către NHS a mai multor forme de tratament pentru cancer, inclusiv a testelor de diagnostic şi a operaţilor. Şi a faptului că mulţi oameni nu doresc să rişte să intre în spital ca nu cumva să se infecteze cu noul coronavirus. Cercetarea se bazează pe date din registrele de sănătate ale unui număr de peste 3,5 milioane de pacienţi din Anglia.

În timp ce unele dintre decesele suplimentare ar putea fi printre persoanele cu cancer care contractează Covid-19, altele vor apărea din cauză că diagnosticul sau tratamentul au fost întârziate, concluzionează cercetătorii.

„Descoperirile noastre demonstrează potenţialul grav al consecinţelor colaterale ale măsurilor de răspuns la pandemia Covid-19, care pot avea un impact negativ asupra pacienţilor cu cancer sau suferind de alte afecţiuni de sănătate”, a spus dr. Alvina Lai, autor principal al studiului şi lector în analiza datelor de sănătate la Institutul de informatică medicală al University College London.

Prof. Peter Johnson, cel mai bun specialist în ceea ce priveşte cancerul al NHS, a declarat săptămâna trecută că persoanele cu posibile simptome de cancer care întârzie să solicite îngrijiri s-ar putea confrunta cu consecinţe grave.

Aproape opt din 10 dintre cazurile suplimentare de deces vor fi persoane diagnosticate recent cu cancer, care au şi cel puţin o altă boală cronică, precum probleme cardiace, hipertensiune arterială, obezitate sau diabet, a concluzionat studiul finanţat de NHS.

Prof. Mark Lawler, de la Queen's University Belfast şi conducător ştiinţific al Data-Can, a declarat: „Rezultatele sunt îngrijorătoare. Credem că ţările trebuie să înţeleagă rapid modul în care această criză îi afectează pe cei care suferă de cancer, altfel riscăm să îi adăugăm pe cei care mor de cancer şi de alte boli la numărul crescând de victime ale pandemiei Covid-19.

Prof. Harry Hemingway, autor principal şi directorul Institutului de informatică medicală al University College London, a declarat: „Impactul general al crizei Covid-19 asupra deceselor la pacienţii cu cancer ar putea fi substanţial. Există numeroşi factori care sunt relevanţi aici, inclusiv schimbări rapide ale protocoalelor de diagnostic şi tratament, măsuri de distanţare socială, schimbări în comportamentul oamenilor în ceea ce priveşte solicitarea asistenţei medicale şi impactul economic al Covid-19, precum şi decesele cauzate de infecţia cu Covid-19.”

Un pacient cu cancer de intestin a declarat pentru „The Guardian” că a făcut o scanare CT, dar că următoarea procedură de diagnostic – o colonoscopie – a fost amânată pentru o perioadă nespecificată, deoarece secţia de endoscopie a spitalului s-a închis până la încheiera sau atenuarea crizei Covid-19.

„Sunt foarte furios când mă gândesc că că am fost dat la o parte pentru a trece în prim-plan victimele coronavirusului. Înţeleg că mi se dă practic o condamnare la moarte prin faptul că nimeni nu va lua în seamă cazul meu.

O altă persoană a spus că operaţia mamei sale pentru a îndepărta o tumoră a vezicii urinare de 3 cm a fost întârziată timp la opt săptămâni, deoarece secţia de urologie a spitalului a fost închisă ca parte a pregătirilor pentru cazurile Covid-19. „Acest lucru este mai rău decât orice coşmar pe care mi l-aş fi imaginat în cel mai rău moment al vieţii mele”, a spus persoana respectivă.

Directorul executiv al Macmillan, Lynda Thomas, a declarat: „Această cercetare arată posibila dimensiune reală a daunelor directe şi colaterale cauzate de coronavirus asupra sănătăţii naţiunii noastre şi a vieţii oamenilor care trăiesc cu afecţiuni precum cancerul. Este extrem de îngrijorător faptul că vom observa probabil o creştere a deceselor în rândul persoanelor nou diagnosticate cu cancer.”

„Solicităm tuturor guvernelor să oprească împingerea cancerului la coada listei de priorităţi şi să se asigure urgent că serviciile pentru tratarea cancer primesc tot ceea ce au nevoie pentru a îşi reveni şi pentru a depăşi cât mai repede cu putinţă sincopele provocate de măsurile de combatere a pandemiei. Aceasta înseamnă să dispui de personalul adecvat, de echipamente de protecţie şi de testarea pentru a oferi îngrijiri sigure."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite