Tănase a fost expediat în China! Românii au mai ajuns în Kazahstan, în liga a doua din Turcia sau în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cristi tanase foto mediafax

Cristi Tănase a fost vândut în China, la Tianjin Teda, după şase ani petrecuţi în Ghencea. Un singur român a plecat în Occident în această vară, dar într-o ligă inferioară.

Decarul şi căpitanul Stelei valorează un milion de euro. Este suma pe care Tianjin Teda a plătit-o pentru achiziţionarea fotbalistului român.

Venit la Steaua în 2009, Cristi Tănase a reuşit în cele din urmă să prindă un transfer în străinătate. Nu la vreo mare echipă din Occident şi nici în schimbul unei mici averi, cum visa Gigi Becali, ci la Tianjin Teda, în China. Este al cincilea român care joacă pentru această formaţie, după Bogdan Mara, Ionel Gane, Marius Bilaşco şi Lucian Goian.
„Dodel” a plecat ieri în China, împreună cu olteanul Corneliu Papură, care a jucat şi el în campionatul asiatic şi l-a însoţit pe Tănase pentru a-l ajuta să se integreze. De altfel, e de aşteptat ca Tănase să aibă ceva probleme de adaptare, el nefiind recunoscut ca un mare cunoscător de limbi străine. În plus, fotbalistul s-ar putea pierde în Tianjin,  metropolă de 10 milioane de locuitori, cel mai mare port din nord-estul Chinei, unul din cele cinci muncipii ale  ţării. “Nu va fi uşor pentru Tănase, pentru că e un fotbal diferit, o lume diferită. E altă cultură, altfel de oameni, dar acolo avantajul lui va fi probabil faptul ca are valoare, e mult pestre jucătorii chinezi. Din punct de vedere al banilor, contractele se plătesc la zi. Salariul lui, un milion de euro, e un salariu mediocru pentru ce se oferă acolo. Sunt alţi jucatori straini care au între 4 şi 7 milioane de euro. Acum câteva zile, Tianjin Teda a plătit 10 milioane de euro pentru un alt jucător chinez", a spus Lucian Goian la Dolce Sport.
La Tianjin Teda mai joacă doi brazilieni, un argentinian şi un columbian, iar antrenor este olandezul Arie Haan. Vicecampion mondial cu Porocala Mecanică, în 1974 şi în 1978,  Arie Haan are misiunea de a salva echipa de la retrogradare, Tianjin Teda fiind pe locul 12 din 16 echipe.

Unde au plecat ultimii decari ai Stelei

Dacă la începutul anilor 90, Steaua îşi vindea cei mai buni fotbalişti la echipe bune şi pe sume importante, „tradiţia” a fost întreruptă de câţiva ani buni. Astfel, decarii Stelei începând cu 1990, Gheorghe Hagi, Basarab Panduru, Adrian Ilie şi Denis Şerban au ajuns la Real Madrid,  Benfica Lisabona, Galatasaray Istanbul, respectiv Valencia. Următorii jucători care au purtat tricoul cu numărul 10 nu mai prins transferuri de răsunet. Ei sunt Ionuţ Luţu (Samsung Blue Wings), Eugen Trică (Litex Loveci), Marian Aliuţă (Rapid), Nicolae Dică (Catania), Dayro Moreno (Once Caldas) şi Rafael Grzelak (Widzew Lodz). 

Exportăm în campionate modeste

Cristi Tănase este cel de-al optulea jucător român care pleacă din Liga I spre alte zări. Singurul care a prins un contract în Occident e Sepsi, la Nurnberg, însă el va evolua abia în a doua liga germană. În rest, am mai exportat în Turcia, Kazahstan, Bulgaria şi Israel. Victoraş Astafei, fost jucător la Petrolul, a ajuns în liga a doua din Turcia, la Adana Demirspor, ceea ce spune totul despre valaorea campionatului nostru.

Ce români s-au mai transferat din Liga I

Jucător                 Fosta echipă                         Unde a ajuns
Laszlos Sepsi             ASA Târgu Mureş      FC Nurnberg
Claudiu Bumba           ASA Târgu Mureş      Happoel Tel Aviv
Mihai Pintili                 Pandurii                      Happoel Tel Aviv
Iasmin Latovlevici      Steaua                         Genclerbirligi
Andrei Prepeliţă         Steaua                          Ludogoreţ Razgrad
Cprian Deac               CFR Cluj                       FK Aktobe
Victoraş Astafei         Petrolul                          Adana Demirspor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite