Supravieţuitorul Hamilton câştigă la Spa! Vezi rezultatele complete!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lewis Hamilton a depăşit toate obstacolele unei curse nebune şi s-a impus în Marele Premiu al Belgiei de la Spa Francorchamps. Lupta pentru titlul mondial se transformă într-o cursă în doi, Hamilton-Webber, după ce Fernando Alonso, Sebastian Vettel şi Jenson Button au trăit coşmaruri la Spa.

Ameninţări peste ameninţări cu ploaie. Porţiuni umede alternând cu cele uscate. Un start cu Webber înţepenit pe grilă şi incidente peste incidente. Două safety-car şi o ploaie serioasă care a spălat circuitul pe ultimele tururi. Nimic nu l-a împidicat pe britanicul Lewis Hamilton să-şi urmărească cu o încăpăţânare obsesivă ţelul. Victoria.

Totul părea clarificat după jumătatea cursei, când pilotul McLaren avea peste 11 secunde avans în faţa principalilor urmăritori, Kubica şi Webber. A venit însă ploaia, cu 10 tururi înainte de final şi după ce a trecut prin mari emoţii, atingând cu roata peretele de beton, Hamilton a intrat la boxe. Urmat de Webber şi Kubica. Polonezul a greşit, australianul a trecut pe doi, dar Hamilton era încă departe. Abandonul lui Alonso, care a aruncat pe pistă pentru a doua oară maşina de siguranţă, a strâns plutonul. Ultimele patru tururi au fost de foc, dar Hamilton, cu vizibilitate bună, a rezistat în faţa lui Webber şi l-a depăşit în clasamentul general.

McLaren, tactică perfectă
Cursa a fost haotică încă de la start, când Webber a ratat plecarea şi a pierdut dintr-un foc cinci poziţii. Hamilton şi Button s-au instalat la conducere iar în spate nouă monoposturi au alcătuit o grămadă spontană căreia i-a căzut victimă Barrichello. După safety-car, cei de la McLaren au declanşat o tactică subtilă, încercând să evite o amendă precum cea primită de Ferrari. Un mesaj aparent nevinovat primit de Button de la boxe îl avertiza pe acesta de o uşoară problemă la eleronul faţă. Campionul mondial en-titre a redus ritmul din acest moment şi în următoarele tururi rolul său a fost evident. I-a ţinut cât de mult a putut în spate pe Vettel, Kubica, Massa şi Webber în timp ce Hamilton câştiga în faţă cel puţin o jumătate de secundă pe tur.

Tactica a adus frustrarea în sufletul lui Vettel care s-a lansat într-o depăşire furibundă în turul 16, a prins o zonă umedă şi l-a făcut arşice pe Button. A fost începutul ghinioanelor pentru german, care a fost nevoit să-şi înlocuiască nasul maşinii, a executat o penalizare cu trecere pe la boxe pentru acest incident şi avea să mai sufere şi o pană pe finalul cursei.

Schumacher şi Petrov, cursă de excepţie
Simţindu-se ca acasă pe circuitul de la Spa, unde a debutat şi a obţinut şi prima victorie din F1, Michael Schumacher, a salvat o cursă ce părea compromisă după un start din coada plutonului. A încheiat pe şapte, la mare luptă cu Nico Rosberg pentru poziţia a şasea. O evoluţie asemănătoare a reuşit şi Vitali Petrov, rusul confirmând că pe lângă piaţa de desfacere şi cele 15 milioane sponsorizare pe care le aduce la Renault, îşi merită pe deplin locul pe grilă.

Calvarul de la Spa a cristalizat o luptă în doi pentru titlul mondial între Lewis Hamilton şi Mark Webber după ce Alonso şi Button au abandonat, iar Vettel a încheiat pe 15 o cursă pe care probabil ar vrea să o şteargă complet din memorie.

Clasament cursă:
1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1h29m04.268s
2. Mark Webber Red Bull-Renault +1.571
3. Robert Kubica Renault +3.493
4. Felipe Massa Ferrari +8.264
5. Adrian Sutil Force India-Mercedes +9.094
6. Nico Rosberg Mercedes +12.359
7. Michael Schumacher Mercedes +15.548
8. Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari +16.678
9. Vitali Petrov Renault +23.851
10. Jaime Alguersuari Toro Rosso-Ferrari +29.457
11. Tonio Liuzzi Force India-Mercedes +34.831
12. Pedro De la Rosa Sauber-Ferrari +36.019
13. Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari +39.895
14. Nico Hulkenberg Williams-Cosworth +1 lap
15. Sebastian Vettel Red Bull-Renault +1 lap
16. Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth +1 lap
17. Luca Di Grassi Virgin-Cosworth +1 lap
18. Timo Glock Virgin-Cosworth +1 lap
19. Jarno Trulli Lotus-Cosworth +1 lap
20. Sakon Yamamoto HRT-Cosworth +2 laps

Cel mai rapid tur: Lewis Hamilton 1m49.069s

Abandonuri:
Fernando Alonso Ferrari turul 38
Jenson Button McLaren-Mercedes turul 16
Bruno Senna HRT-Cosworth turul 6
Rubens Barrichello Williams-Cosworth turul 1

Clasament general piloţi
1. Lewis Hamilton 182p
2. Mark Webber 179p
3. Sebastian Vettel 151p
4. Jenson Button 147p
5. Fernando Alonso 141p
6. Felipe Massa 109p
7. Robert Kubica 104p
8. Nico Rosberg 102p
9. Adrian Sutil 45p
10. Michael Schumacher 44p
11. Rubens Barrichello 30p
12. Kamui Kobayashi 21p
13. Vitali Petrov 19p
14. Tonio Liuzzi 12p
15. Nico Hulkenberg 10
16. Sebastien Buemi 7p
17. Pedro de la Rosa 6p
18. Jaime Alguersuari 4p

Clasament general constructori
1. Red Bull-Renault 330p
2. McLaren-Mercedes 329p
3. Ferrari 250p
4. Mercedes 146p
5. Renault 123p

Iată principalele momente ale cursei:

Lewis Hamilton câştigă la Spa! Este a treia victorie din acest sezon pentru britanic.

Turul 41: Hamilton are vizibilitate bună şi are avantaj. Rosberg îl împinge în afară pe coechipierul său Schumacher, duel aprins între cei doi. Ploaia a inundat circuitul pe alocuri şi jerbe de apă ţâşnesc de sub roţile maşinilor.

Turul 40: Safety-car-ul iese la finalul acestui tur. Vor mai fi patru tururi de foc!!!!

Turul 38: Alonso se răsuceşte pe circuit şi iese în decor. Monopostul e oprit de-a latul circuitului într-o zonă extrem de periculoasă şi safety-carul este din nou pe pistă. Final incadenscent pe ploaie la Spa. Alonso a abandonat, este al patrulea abandon astăzi!

Turul 37: Ghinioanele nu s-au terminat pentru Vettel. Incredibil. Este acum investigat pentru un incident pe linia boxelor.

Turul 36: Hamilton, Kubica şi Webber la boxe. Hamilton şi Webber excelent, Kubica cu probleme, mecanicii s-au mişcat foarte greu. Webber trece pe locul doi după această trecere pe la boxe.

Turul 35: Webber nu a intrat la boxe, e pe slick-uri, nici Kubica nu a oprit. Va fi un tur periculos. Hamilton are evidente probleme de aderenţă şi iese în decooooor!!!! A şters cu roata zidul de protecţie. Nebunie la boxe, toată lumea schimbă. Inginerii de la McLaren îi transmit lui Hamilton că vor schimba doar dacă va fi nevoie!

Turul 30: Hamilton, Kubica, Webber, Massa, Sutil, Schumacher, Rosberg, Kobayashi, Alonso, Petrov este ordinea piloţilor în puncte. Mai speră la un loc în primii 10 Alguersuari, de la Rosa, Hulkenberg şi Liuzzi.

Turul 20: Vettel îl depăşeşte pe Liuzzi dar va fi penalizat cu o trecere pe la boxe pentru accidentul pe care l-a provocat mai devreme! Vettel este pe locul 11 acum şi probabil cursa este încheiată pentru el.

Turul 18: Reluările arată că Vettel a încercat să depăşească la aspiraţie dar a nimerit o porţiune umedă în mometul depăşirii şi l-a lovit în plin pe Button. A reuşit să redreseze monopostul dar trenul din faţă al roţilor pare avariat în ciuda faptului că mecanicii au operat repede schimbarea aripii faţă. să vedem cât va mai rezista Vettel

Turul 16: MEGA ACCIDENT între Vettel şi Button!!! Vettel la boxe pentru a schimba nasul maşinii şi este acum pe 9. Weeber a urcat pe trei iar în faţa sa este Kubica. Vettel a scăpat uşor şi a revenit pe circuit în timp ce Button a abandonat.

Turul 12: Hamilton are peste 7 secunde în faţa lui Jenson Button. Alonso se chinuie pe poziţia a 14-a să-l depăşească pe Tonio Liuzzi şi are reale probleme. Vettel îl presează constant pe Button care nu va mai rezista mult. Rolul clar al lui Button este de a-l ţine în loc pe Sebastian Vettel şi pe cei din spatele său pentru a-i deschide calea lui Hamilton către victorie.

Turul 7: "Ai un ritm foarte bun. Mergi aşa. Nu sunt deocamdată ameninţări de ploaie în viitorul apropiat" i s-a comunicat de la boxe lui Hamilton. Sunt patru secunde între Hamilton şi Button şi distanţa creşte. Se pare că Button "a înţeles" mesajul de mai devreme de la boxe, excelent mascat pentru a nu bate la ochi după ce Ferrari a primit 100.000 de dolari amendă pentru ordine de echipă şi va fi audiată la FIA la începutul lunii septembrie.

Turul 4: Vettel a trecut pe trei după ce l-a depăşit pe Kubica. Schumacher pe circuitul unde a debutat a câştigat 9 locuri şi este acum pe locul 12. Lui Button i se comunică că are o uşoară avarie la eleronul din faţă. Să fie oare vorba despre un ordin de echipă mascat??? În condiţiile în care Button este mult mai rapid pe ploaieşi rulează excelent în acest moment. Să fie un avertisment pentru Button că ordinea de acm trebuie să se păstreze???

Turul 4: La incidentul din turul 2 nu mai puţin de nouă maşini au ratat şicana "Bus Stop". Barrichello a abandonat în urma acelui incident. Ce ghinion pentru brazilian care alerga astăzi cel de-al 300-lea Mare Premiu din carieră!!!

Turul 3: Hamilton, Button, Kubica, Vettel pe primele locuri. Safety-car. Circuitul de la Spa este ca de fiecare dată un adevărat coşmar pentru piloţi deoarece pe anumite porţiuni plouă pe circuit, iar pe altele pista este uscată. Alonso a trecut pe la boxe pentru a-şi schimba nasul maşinii.

Turul 2: Primele picături de ploaie au apărut pe circuit. Să vedem ce tactică vor aborda piloţii, dacă vor rămâne pe slick. Button îl atacă pe Kubica, trece pe interior. ACCIDENT. Şase ieşiri de pe trasă, va fi probabil safety car. Barrichello şi Alonso implicaţi!

Turul 1: Webber a ratat startul!!!!!! A pierdut patru-cinci locuri. Hamilton pe pe primul loc. Kubica atacă şi este din spate presat de Button. Vettel e pe patru acum. Ce START!!!!!

Iată cum a arătat grila de start de la Spa:

Grila de start de la Spa:
1. Mark Webber (RBR-Renault) / 2. Lewis Hamilton(McLaren-Mercedes)
3. Robert Kubica(Renault) / 4. Sebastian Vettel(RBR-Renault)
5. Jenson Button(McLaren-Mercedes) / 6. Felipe Massa (Ferrari)
7. Rubens Barrichello (Williams-Cosworth) / 8. Adrian Sutil (Force India-Mercedes)
9. Nico Hulkenberg (Williams-Cosworth) / 10.Fernando Alonso (Ferrari)
11. Jaime Alguersuari(STR-Ferrari) / 12. Vitantonio Liuzzi (Force India-Mercedes)
13. Heikki Kovalainen (Lotus-Cosworth) / 14. Nico Rosberg (Mercedes GP)
15. Jarno Trulli (Lotus-Cosworth ) / 16. Sebastien Buemi (STR-Ferrari) /
17. Kamui Kobayashi(BMW Sauber-Ferrari) / 18. Bruno Senna (HRT-Cosworth)
19. Sakon Yamamoto (HRT-Cosworth) / 20. Timo Glock (Virgin-Cosworth) /
21. Michael Schumacher (Mercedes GP) / 23. Lucas di Grassi (Virgin-Cosworth)
23. Vitali Petrov (Renault) / 24. Pedro de la Rosa (BMW Sauber-Ferrari)


Rezumatul weekendului:

Calificări:
Calificările au fost perturbate pe final de o repriză de ploaie care a durat cam 15 minute şi a încurcat socotelile unor piloţi. Printre cei care nu au mai reuşit să completeze un tur de forţă pentru un rezultat cât mai bun s-a numărat şi Fernando Alonso, pilotul Ferrari ocupân ultimul loc în sesiunea a treia şi urmând a pleca de pe poziţia a 10-a. Hamilton a reuşit un tur îndeajuns de bun încât să-i aducă o prezenţă pe prima linie, chiar dacă a prins primele picături de ploaie. Tot pe ploaie s-a descurcat excelent şi Jenson Button care l-a împins pe locul şase pe Felipe Massa.

Antrenamente:
După ce Ferrari a dominat autoritar cele două sedinţe de antrenamente de vineri de la Spa, cei de la Red Bull Racing au revenit sâmbătă în frunte, Astfel, Mark Webber a stabilit timpul de referinţă după ce a fost cronometrat cu 1:46.106, în timp ce coechipierul său Sebastian Vettel a terminat pe trei. Între cei doi s-a intercalat Lewis Hamilton, a cărui performanţă a fost completată de coechipierul său de la McLaren, Jenson Button, printr-un loc patru.Renault a continuat evoluţiile bune cu noul system F-duct, iar Robert Kubica a terminat pe locul cinci, în faţa celor doi piloţi ai Scuderiei Ferrari, Alonso şi Felipe Massa. Nici cei de la Force India nu au dezamăgit, Adrian Sutil reuşind un loc opt în faţa lui Nico Hulkenberg (Williams) şi Kamui Kobayashi (BMW-Sauber).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite