Suporterii i-au „întrecut“ pe Messi şi Giggs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expus în Hyde Park, trofeul care este acordat câştigătoarei Champions League a fost ridicat deasupra capului, într-o oră, de 417 fani. S-a bătut astfel recordul de 250 de „ridicări“. Adusă în capitala Marii Britanii acum mai bine de o lună, Cupa Campionilor a fost expusă succesiv în mai multe puncte importante ale metropolei.

Într-un an în care nu se organizează nici Europenele, nici Mondialele, finala Ligii Campionilor de mâine este, fără îndoială, cel mai important eveniment din 2011 în sportul cu balonul rotund. Cu atât mai mult cu cât se vor înfrunta FC Barcelona şi Manchester United, două dintre cluburile de top ale continentului.

Capitală a Marii Britanii, ţara unde s-a inventat fotbalul şi unde s-au disputat primele confruntări internaţionale, Londra ne-a întâmpinat cu o vreme răcoroasă. Vântul bate în rafale, de câteva zile, iar ieri a plouat torenţial, în reprize - din acest motiv, norul de cenuşă provocat de erupţia vulcanului din Islanda nu a ajuns şi deasupra Angliei, evitându‑se închiderea traficului aerian.

Cu toate acestea, nu puţini au fost cei care s-au strâns şi ieri, în Hyde Park, pentru a vedea trofeul acordat, an de an, câştigătorilor Ligii Campionilor şi pe care şi fotbaliştii Stelei au avut ocazia să-l strângă în braţe, în 1986, după memorabila finală cu FC Barcelona. Trofeu care a ajuns la Londra în 20 aprilie, alături de cel acordat campioanei Europei la feminin, şi care a fost expus mai apoi în Cannary Wharf, centrul de afaceri aflat în estul metropolei, şi Trafalgar Square, precum şi la meciul dintre Fulham şi Liverpool.

În cadrul a ceea ce UEFA

a numit Champions Festival, cupa de argint, adusă cu un taxi londonez, este expusă de sâmbăta trecută în Hyde Park, acolo unde au poposit, vreme de câteva ceasuri, şi foştii internaţionali englezi Gary Lineker, ambasador al finalei Ligii Campionilor, şi Graeme Le Saux. Cum britanicii privesc încă fotbalul ca pe un joc, ca pe una dintre bucuriile vieţii, în jurul trofeului se află în permanenţă o mulţime de oameni care vor să-l privească sau să-l fotografieze. Practicanţi de freestyle, jongleri, acrobaţi, postere cu figurile eroilor finalei, iată o frântură a tabloului în mişcare de acolo. Şi, fireşte, mulţi suporteri, majoritatea ai lui Manchester United, care au avantajul că sunt oameni ai acestor locuri.   

Consumul de bere creşte

Cum „Guinness Book of the Records" a fost lansată tot de vorbitorii de limbă engleză, organizatorii au facilitat stabilirea unui record legat de trofeul Ligii Campionilor, 417 oameni ridicându-l deasupra capului într-o oră. Patricia Martin Sanchez a avut onoarea de a fi ultimul suporter care a repetat gestul făcut, anii trecuţi, de atâtea figuri legendare ale fotbalului mondial. Precedentul record era de 250 de ridicări, iar el a fost doborât în 36 de minute.

Englezii sunt mari consumatori de bere, iar evenimentele sportive fac să cadă recordurile. Cum pe stadionul Wembley, sâmbătă, vor fi 90.000 de spectatori, în mare parte britanici, vânzătorii de bere din puburile de acolo estimează că numai la pauză vor fi puse la bătaie 40.000 de pahare. De la refacerea sa, în 2007, celebra arenă dispune de 688 de baruri care pot vinde, mai mereu la meciurile de fotbal, circa 30.000 de pahare cu bere. Şi nu în două ore, ci în doar zece minute! În plus, în vecinătatea stadionului se află 34 de puburi şi 8 restaurante.

200 de zboruri dus-întors destinate fanilor catalani sunt anunţate până sâmbătă seara pe ruta Barcelona - Londra.

Telex

Ungurul Kassai va arbitra disputa. UEFA a anunţat ieri că finala Ligii Campionilor va fi arbitrată de ungurul Viktor Kassai. În vârstă de 35 de ani, el a debutat pe plan internaţional în 2001, iar de atunci a condus peste 60 de meciuri organizate sub egida forului continental.

Se ştie primul 11 al lui United. Conform presei britanice, Sir Alex Ferguson s-a decis asupra jucătorilor care vor înfrunta Barcelona: Van der Sar - Fabio, Vidici, Ferdinand, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Park - Rooney, Hernandez. În schimb, Guardiola are o singură dilemă: Mascherano sau Abidal în defensivă.

Dani Alves va purta încălţări personalizate. Finala Ligii Campionilor este un bun prilej pentru combatanţi să-şi expună cel mai de soi echipament. Şi nici producătorii nu rămân nici ei mai prejos. Adidas, de pildă, a decis să-i ofere lui Dani Alves (Barcelona) o pereche de ghete speciale.

Shakira le face reducere la concert fanilor Barcelonei. În 29 mai, Shakira va susţine pe Stadionul Olimpic Montjuic din Barcelona un concert în cadrul „Sal el Sol World Tour". Cum se iubeşte cu Gerard Pique, apărătorul catalanilor, solista a anunţat că va face o reducere de 20% la bilete pentru suporterii campioanei Spaniei.



Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite