VIDEO Revanşa perfectă. Bayern a câştigat Supercupa Europei în faţa lui Chelsea, la penalty-uri, după un gol egalizator în minutul 120+1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bayern este prima echipă din Germania care câştigă Supercupa Europei, la capătul unui meci fabulos, scor 1-1, 2-2 după prelungiri, 5-4 la penalty-uri. Chelsea a condus în prelungiri cu 2-1, deşi avea un om în minus, dar a fost egalată la ultima fază. Guardiola e la primul trofeu cu Bayern, în timp ce Mourinho rămâne fără acest titlu (deocamdată) în palmares.

Bayern Munchen versus Chelsea avea destule motive de atracţie. Prezenţa pe banca tehnică a celor doi mari rivali, Jose Mourinho şi Pep Guardiola a mărit interesul

Bavarezii aveau de luat revanşa pentru finala Ligii Campionilor pierdută pe teren propriu, Mourinho de reparat palmaresul slab din faţa lui Guardiola (doar trei succese în 15 meciuri), iar catalanul de spălat o imagine deja puţin şifonată, după Supercupa Germaniei pierdută în faţa Borussiei Dortmund

Vineri seară, la Praga, Guardiola, inovator, a început cu un 4-1-4-1 pe care-l tot încearcă la Bayern, Mourinho, conservator, cu 10 jucători din echipa lui Chelsea, de anul trecut, plus neamţul Schurrle, transferat în această vară, de la Leverkusen. 

"Albaştrii" au cedat fără probleme posesia (nicio surpriză) şi au încercat doar contraatacul. Planul lui Mourinho a debutat perfect, după ce în startul meciului Hazard a trecut în viteză de doi-trei jucători de la Bayern, l-a găsit în banda dreaptă pe Schurrle, iar germanul a centrat perfect în centrul careului. Torres e omul finalelor (goluri în fnala Europeanului din 2008, a Ligii Europa din 2012, în Supercupa Angliei) şi nu ratează. Reluare imparabilă, cu dreptul, din drop, balonul loveşte şi bara şi e 1-0 pentru Chelsea (8).

Golul lui Torres

Bayern se clatină, încearcă replica, dar e una palidă. Posesie în gol, fără faze periculoase. Dar e Ribery în teren. La o zi după ce i-a învins pe Messi şi Ronaldo, fiind declarat la Monaco cel mai bun jucător din Europa în sezonul trecut, extrema franceză a arătat că-şi merită titlul. A fost cel mai percutant jucător al roş-albilor şi i-a dat destule bătăi de cap, în bandă dreaptă a lui Chelsea, lui Ivanovic. Trei şuturi la poartă, din care primul, extrem de periculos, scos in extremis în corner de Cech. 

Nu trec însă nici două minute de la reluare (47), iar Ribery găseşte până la urmă ţintă. Şut violent din afara careului, de 1-1, apoi "Scarface" se duce glonţ să se bucure cu Guardiola (sau să-l sperie, pentru că îmbrăţişarea celor doi nu e uşor de interpretat). 

Reuşita lui Ribery şi bucuria alături de Guardiola

Mai vine un vole dificil la o palmă de bara din stânga a lui Cech, Bayern domină, dar viitoarea adversară a Stelei în grupele Ligii Campionilor e ca o viperă pe contraatac. 

Doar că Bayern, pe lângă nişte jucători de top are şi un portat de talie mondială. Mai întâi, Neuer scoate incredibil din faţa lui Oscar (63), la o eroare uriaşă a lui Dante, apoi are un reflex fabulos la lovitura de cap a lui David Luiz (85). Chelsea e mai periculoasă pe final, mai ales că Ivanovic luase la ţintă şi bara, cu capul, după un corner (78).   

Guardiola îl aruncase în joc şi pe Gotze (69), iar fostul mijlocaş al Borussiei scoate un "roşu" la Ramires (o scenă clasică în duelurile Mourinho-Guardiola, care nu se termină de obicei în 11 contra 11). 

Se intră în prelungiri, unde "albaştrii" încep iarăşi fabulos, Hazard mai face o incursiune pe stânga şi finalizează cu un şut superb, cu care-l bate pe Neuer. 2-1 pentru Chelsea (93)!

Hazard face 2-1, după o acţiune personală de senzaţie

Bayern asediază în prelungiri, încep paradele pe bandă rulantă ale lui Cech, Neuer e la 40 de metri de poarta lui Chelsea, iar Mourinho încheie meciul cu patru fundaşi centrali. 

Doar că vine minutul 120+1, mai sunt câteva secunde, iar Martinez egalează! 

Golul lui Javi Martinez

În premieră în istoria Supercupei Europei, trofeul se decide la penalty-uri. 

Aproape toţi bat perfect, mai puţin puştiul Lukaku (20 de ani), care tremură, iar Neuer îl ghiceşte. Se încheie 5-4 la penalty-uri. 

În finala Ligii Campionilor, în sezonul 2011-2012, Bayern pierdea în faţa lui Chelsea, la loviturile de departajare, după ce londonezii egalaseră prin Drogba în minutul 88.

Bayern e la prima Supercupă a Europei, Guardiola la a treia. 

Bayern: Neuer – Rafinha (56 Javi Martinez), Boateng, Dante, Alaba – Lahm – Robben (96 Shaqiri), Muller (71 Gotze), Kroos, Ribery – Mandzukic. Antrenor: Josep Guardiola

Chelsea: Cech – Ivanovic, Cahill, David Luiz, A. Cole – Lampard, Ramires – Schurrle (87 Obi Mikel), Oscar, Hazard (113 Terry) – Torres (98 Lukaku). Antrenor: Jose Mourinho 

Bayern a devenit a cincea echipă din istorie care câştigă toate cele patru titluri europene majore (Liga/Cupa Campionilor, Cupa Cupelor, Cupa/Liga Europa şi Supercupa Europei). 

Celelalte sunt Juventus, Ajax, FC Barcelona şi Chelsea

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite