Studiu olandez despre coronavirus: De ce în supermarket riscul infectării e mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca o purtăm pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru
Masca o purtăm pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru

Doctorul Edwin Goedhart a analizat modul în care se răspândeşte noul coronavirus şi rezultatele sale confirmă ceea ce ne-au spus danezii, acum o lună.

În Olanda, Franţa sau Belgia, campionatele interne de fotbal au fost suspendate definitiv pentru acest sezon, sportul-rege urmând a reveni pe stadioane, abia în intervalul august - septembrie. Iar acum, când pandemia e sub control, în bătrânul continent, fix aceste ţări, care şi-au sugrumat competiţiile, provocând daune materiale uriaşe pentru cluburi, au ce regreta! Mai ales că primesc şi confirmări ştiinţifice, care arată că au recurs la nişte măsuri panicarde, inutile.

Încă de la finalul lunii aprilie, un studiu realizat în Danemarca, de Universitatea din Aarhus, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, a dovedit că fotbalul e o activitate de risc minim. Argumentul principal al danezilor: pentru a contracta noul coronavirus, trebuie să fii la mai puţin de 2 metri de o persoană bolnavă, timp de 15 minute minim. Ceea ce pe terenul de fotbal, în timpul unui meci, nu se întâmplă niciodată.

Acum, la aceeaşi concluzie au ajuns şi olandezii, după un alt studiu realizat de Edwin Goedhart, medic asociat cu Federaţia Olandeză de Fotbal (KNVB). Rezultatul datelor obţinute de Goedhart a fost prezentat sub titlul „Coronavirus: Supermarketul e mai periculos decât un meci de fotbal“. Ceea ce înseamnă că riscul infectării, în timpul cumpărăturilor zilnice, e mai mare decât cel existent, în timpul unei partide. De ce? Medicul olandez merge, practic, pe acelaşi argument pe care ni l-au prezentat şi danezii, acum o lună: pentru a te îmbolnăvi de COVID-19, trebuie să ai un contact prelungit cu o persoană infectată cu noul coronavirus, aflată la o distanţă mai mică de 2 metri. Ceea ce e posibil să se întâmple în incinta unui magazin, însă e aproape imposibil pe terenul de fotbal. Riscul e diminuat şi mai mult, deoarece la fotbal acţiunea se petrece în aer liber, spre deosebire de timpul petrecut în interiorul unui supermarket.

Goedhart

Propunere pentru cornere: „Shot clock“

Ca să analizeze riscul îmbolnăvirii, în timpul meciurilor de fotbal, Edwin Goedhart (foto) a urmărit 482 de partide, din prima ligă olandeză. Şi a concluzionat: „Riscul de contaminare nu poate fi niciodată exclus în totalitate. Dar la fotbal, el e insignifiant“. În cele 482 de meciuri, care au contribuit la studiul realizat de Edwin Goedhart, au fost puse sub lupă duelurile directe între perechile de jucători. „În doar 1,2% din timpul de joc, fotbaliştii au fost la 1,5 metri unul de celălalt, pentru mai mult de 30 de secunde. Şi, dacă analizăm cifrele în continuare, se vede că acele contacte mai apropiate, de mai puţin de jumătate de metru, sunt, practic, nişte contacte-fulger, care durează, în medie, 1,5 secunde“. Altfel spus, în aceste intervale de timp, riscul îmbolnăvirii e zero.

Mediul federaţiei olandeze a identificat, totuşi, un moment al jocului care prezintă un grad mai mare de risc: loviturile de la colţul terenului. Asta deoarece, în aşteptarea executării cornerelor, jucătorii intră în marcaj, pentru mai mult timp. Iar dacă sunt lovituri de colţ succesive, jucătorii rămân în contact prelungit, pentru mai multe minute. 

Pentru a elimina această situaţie, Edwin Goedhart a avut o propunere interesantă: introducerea sistemului numit „Shot clock“, în fotbal. Acesta există deja în mai multe sporturi, precum baschetul, şi rolul său e accelerarea ritmului, prin eliminarea unor momente moarte de joc. Dacă s-ar introduce în fotbal, practic, în momentul în care o echipă are un corner de executat, se va porni cronometrul. Dacă execuţia nu e făcută suficient de rapid, posesia mingii va reveni echipei aflate în defensivă. În acest fel, execuţia cornerelor nu s-ar mai lungi, ceea ce se întâmpla acum, mai ales pe finalul meciurilor, când echipa care e în avantaj pe tabelă, încearcă, de multe ori, să tragă de timp. 

Un om care munceşte într-o fabrică, într-un spaţiu închis, e supus unui pericol mai mare de îmbolnăvire, decât un fotbalist care joacă în aer liber! Javier Tebas preşedintele Ligii Spaniole de Fotbal
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite