Străini cu pedigree

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Liga I există şi fotbalişti care şi-au făcut junioratul la cluburi mari din Europa, precum Real Madrid, Sporting Lisabona, FC Porto, AC Milan sau Juventus Torino, unde însă n-au confirmat .

Nu toţi străinii care joacă în Liga I sunt de mâna a doua. Cel puţin pe hârtie stăm foarte bine! Există în primul nostru eşalon şi fotbalişti care şi-au început cariera sub îndrumarea celor mai buni tehnicieni din fotbalul juvenil, în academiile unora dintre cele mai importante cluburi ale lumii.

În ultimii ani, principala pepinieră pentru Liga I este Portugalia. Astfel,
s-au strecurat în Liga I şi fotbaliştii care s-au format la „granzii" Sporting Lisabona sau FC Porto.

De la Sporting, acolo unde s-a format şi Cristiano Ronaldo, au plecat în fotbalul mare şi Jaime Celestino Dias Bragança (29 de ani, FC Vaslui), Martinho Martins Mukana „Paito" (30 de ani, FC Vaslui), António Alberto Bastos Pimparel „Beto" (30 de ani, CFR Cluj) şi Nuno Miguel Pereira Diogo (31 de ani, CFR Cluj).

Dintre toţi, doar Beto şi Paito au şi jucat pentru echipa mare a „leilor". Interesant e că Beto e acum sub contract cu rivalii de la FC Porto, care l-au şi împrumutat la Cluj. La FC Porto a învăţat să apere şi Pedro Mingote, portarul de 32 de ani al Pandurilor.

De Zerbi şi Fabbron au plecat de la Milan

Şi „galacticii" de la Real Madrid au reprezentanţi în Liga I. Javier Velayos (25 de ani, FC Braşov) a jucat timp de patru ani pentru Real Madrid B, dar a bifat şi un meci pentru prima echipă, în Cupa Spaniei.

La Real Madrid B şi Real Madrid C a jucat şi Thaer Bawab (27 de ani, Gaz Metan Mediaş). Mai mult, iordanianul a jucat şi pentru Barça B, dar după ce a terminat junioratul.

La AC Milan a crescut Roberto De Zerbi, veteranul de 33 de ani al celor de la CFR Cluj. El a făcut parte din lotul „diavolilor" în sezonul 1997-'98, dar n-a bifat niciun minut. Pe la AC Milan Primavera a trecut şi atacantul celor de la Ceahlăul Piatra Neamţ, Vinicius Fabbron. Tot în Italia s-a format şi Felice Piccolo (29 de ani), dar la Juventus Torino.

Distéfano vine de la Boca Juniors

Cruzeiro Esporte Clube, clubul brazilian la care s-a format marele Tostão, dublu câştigător al Cupei Libertadores, l-a trimis în Liga I pe Gladstone Pereira (27 de ani, FC Vaslui).

El a fost sub contract cu cei de la Cruzeiro până în 2009, răstimp în care a mai fost împrumutat la cluburi precum Juven­tus Torino şi Sporting Lisabona.

De asemenea, David Distéfano (25 de ani, FC Braşov) s-a format la Boca Juniors, club de pe porţile căruia au mai plecat Juan Román Riquelme, Oscar Ruggeri sau Nicolás Burdisso, şi la care a jucat marele Diego Armando Maradona.

"
Am stat patru ani la Real şi am avut ocazia să particip la câteva antrenamente alături de fotbalişti precum Zidane sau Beckham.
Thaer Bawab
atacant Gaz Metan Mediaş

"M-am format la juniorii lui AC Milan. Când am terminat, erau multe aşteptări în privinţa mea. Se spunea că voi avea o carieră în Serie A, la cluburi importante."

Roberto De Zerbi mijlocaş CFR Cluj

La ce cluburi mari  au mai jucat străinii din Liga 1

Peralta (CFR Cluj) - Inter Milano

Glauber (Rapid) - Manchester City

De Zerbi (CFR Cluj) - Napoli

Adailton (Vaslui) - PSG

Geraldo (Steaua) - Benfica

Kapetanos (CFR Cluj) - AEK Atena

Spadacio (Astra) - Corinthians

Wesley a plecat de pe plajă

Cel mai bun fotbalist străin din Liga I, brazilianul Wesley Lopes, n-a avut parte de un juniorat remarcabil. El juca fotbal pe plajă în oraşul natal Vila Vehla şi abia la 19 ani a ajuns la o echipă cât de cât serioasă, Ponte Preta. Talentul său a ieşit la iveală însă în Portugalia, la Penafield, unde Wesley a explodat când avea 23 de ani.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite