„Stejari“, treceţi oceanul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanii celor două echipe, Sorin Socol (dreapta) şi Carlos Arboleya şi-au strâns mâna lângă trofeul Cupei Mondiale
Căpitanii celor două echipe, Sorin Socol (dreapta) şi Carlos Arboleya şi-au strâns mâna lângă trofeul Cupei Mondiale

După 21-21 în Uruguay, România are nevoie de o victorie sâmbătâ 26 noiembrie, pe stadionul „Arcul de Triumf“ din Bucureşti, pentru a merge la Cupa Mondială din Noua Zeelandă 2011. În cazul în care se vor califica, „stejarii“ vor juca într-o grupă cu Anglia, Scoţia, Argentina şi Georgia la Cupa Mondială din 2011.

Căpitan al naţionalei, Sorin Socol crede că „barajul" de calificare la Rugby World Cup 2011 reprezintă ultima şansă pentru el şi cei care au mai rămas la lot din generaţia Brescia 1996. Atunci,  naţionala de juniori a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial.  „Au fost mai multe momente, în ultimii ani, când eu şi colegi de-ai mei au rostit cuvinte mai grele. Uneori am fost înţeleşi greşit (n. red. - după Cupa Mondială din 2007, Socol şi alţi internaţionali care activau în Franţa au spus că nu mai vin la lot până nu este adus un antrenor de calibru) -, însă am revenit şi încercăm să le lăsăm celor care vin după noi o şansă bună de a merge şi ei la Cupa Mondială. Suntem obligaţi, moral, să obţinem o victorie cu Uruguay-ul".

Nu vor să răzbune şicanele din Uruguay

Socol priveşte cu încredere ultima partidă din preliminarii: „Ne aşteaptă un meci dificil la Bucureşti, cu Uruguay-ul. Este poate cel mai greu meci din ultimii patru ani pentru că are o importanţă capitală, de el depinzând calificarea României la Cupa Mondială de anul viitor. Este practic o finală. Am auzit că va veni şi foarte multă lume, iar noi ne dorim să facem un meci foarte bun. Ţin să le mulţumesc spectatorilor dinainte pentru sprijinul lor şi să le aducem o victorie", a declarat jucătorul de linia a doua care, în 1996, la Campionatul Mondial de juniori de la Brescia, a fost declarat cel mai bun rugbist. Bucureşteanul s-a arătat impresionat de interesul cu care este privit acest meci la noi. „În ultimii ani, cu ajutorul presei şi prin eforturile făcute de Federaţie putem arăta oamenilor că acest sport, chiar dacă pare oarecum brutal, are istoria lui aici, momentele de plăcere, de tristeţe, de bucurie, un farmec aparte".

Cu toate că la Montevideo s‑au confruntat cu unele probleme - când au ajuns la hotel au găsit unele camere ocupate, deşi rezervarea se făcuse din timp, autocarul ce trebuia să‑i ducă la antrenament a sosit cu întârziere în prima zi, iar terenul pus la dispoziţie pentru pregătire s-a aflat la mare distanţă, într-o pădure -, Sorin Socol nu vrea ca sud-americanii să fie trataţi la fel, aici.

„Nu ne dorim aşa ceva. De altfel, nici nu ştim când vin sau unde şi când se vor antrena. Noi am încercat să ne focalizăm pe pregătirea noastră, pe ceea ce vrem să facem. Întotdeauna, adversarul principal al echipei României a fost... România".

În caz de egalitate se joacă prelungiri

Cu toate că probabilitatea este extrem de mică, în cazul în care şi meciul de la Bucureşti se va încheia la egalitate (la Montevideo a fost 21‑21) se vor disputa două reprize de prelungire, fiecare a câte zece minute. Aşadar, nu se ţine cont, ca la fotbal, de numărul punctelor marcate în deplasare, nici de raportul încercărilor înscrise. Dacă egalitatea se menţine, atunci va urma o nouă repriză, tot de zece minute, însă în care se va aplica regula „morţii subite": echipa care marchează prima câştigă şi merge în Noua Zeelandă. În sfârşit, dacă nici acum cele două echipe nu pot fi departajate se vor executa lovituri la ţintă, de pe linia de 22 de metri - o serie a câte cinci.

Recordurile rugby-ului românesc

- „Stejarii" au cucerit la JO de la Paris, în 1924, prima medalie olimpică (bronz) pentru România.

- România face parte din grupul celor douăsprezece echipe care au participat la toate ediţiile de până acum (6) ale Rugby World Cup, alături de Anglia, Argentina, Australia, Canada, Franţa, Irlanda, Italia, Japonia, Noua Zeelandă, Scoţia şi Ţara Galilor.

- Naţionala de rugby se mândreşte cu mai multe victorii în faţa echipelor din Six Nations. Ea are 16 succese cu Italia, 8 cu Franţa, 2 cu Scoţia, 2 cu Ţara Galilor.

- În 1957, la meciul de rugby România - Franţa, pe stadionul „23 August" au fost prezenţi 100.000 de spectatori, ceea ce a reprezentat un record mondial pomenit şi în „Guinness Book".

Recordurile Cupei Mondiale

- Cele mai multe titluri (2): Australia (1991, 1999), Africa de Sud (1995, 2007)
- Cele mai multe finale (3): Australia, Anglia
- Cele mai multe semifinale (5): Franţa, Noua Zeelandă
- Cele mai multe meciuri disputate (36): Noua Zeelandă, Franţa (România are 20)

Spectatorii se pot fotografia cu Bill

Cupa „William Webb Ellis", denumită pe scurt „Bill", este realizată din argint şi placată cu aur. Trofeul ce se va decerna anul viitor câştigătoarei Cupei Mondiale a fost adus joi, la Bucureşti, iar doritorii se pot fotografia cu el, sâmbătă 26 noiembrie, între orele 12.00 şi 15.00, la sediul FRR.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite