„Stejar“ în infernul din Brisbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Drăguceanu, fostul căpitan al naţionalei de rugby, e stabilit în Australia de zece ani şi a fost martorul inundaţiilor din Queensland. Românul şi-a cumpărat un generator de curent electric şi a făcut provizii de apă şi de mâncare. El nu a fost afectat rău de inundaţii, însă a rămas fără curent electric.

Inundaţiile catastrofale care s-au produs în statul Queensland, aflat în sud-estul Australiei, n-au cruţat nici oraşul Brisbane, unde trăiesc circa două milioane de locuitori. Stabilit acolo din 2001, Cătălin Drăguceanu, fost căpitan al naţionalei de rugby, a fost martorul calamităţii. „Din fericire, eu şi familia mea nu am avut de suferit foarte tare. Casa mea este într-o zonă ceva mai adăpostită a metropolei, fiind mai departe de fluviul Brisbane. Sunt şi multe dealuri care ne despart", ne-a declarat cel care a jucat 35 de meciuri pentru „stejari", dintre care trei la Cupa Mondială din 1999. Drăguceanu a avut şi el de suferit de pe urma inundaţiilor, în sensul că a rămas fără energie electrică, fiind nevoit să-şi cumpere un generator. Cum multe drumuri sunt închise, el a făcut provizii de apă şi mâncare pentru o săptămână.

Frica de jafuri şi de păianjeni

Românul nu a fost surprins de cele întâmplate acum. „Vremea s-a schimbat enorm în ultimii ani în Australia. Sunt frecvent călduri excessive, incendii şi inundaţii. În Brisbane, focul nu este un pericol, însă parţi ale oraşului au mai fost acoperite de apă. Nu sunt singurele pericole care te pândesc aici. Căldura excesivă duce la deshidratare rapidă. Mai sunt şi păienjeni de toate culorile şi mărimile, plus jafurile armate la baruri şi staţii de petrol. În Australia, multa lume deţine legal cel puţin o aşa zisă armă de vânătoare, mai ales fermierii pentru a se apăra de porcii sălbatici şi de invazia de canguri", ne spune Cătălin Drăguceanu.

"Am fost apreciat ca jucător de rugby și ca lucrător în construcții. Încerc să mă evidențiez ca antrenor."
Cătălin Drăguceanu fost rugbyst

Umezeala şi distanţele te doboară

image

Inundaţiile au devastat oraşe întregi din Australia Foto: Afp

Alături de soţia lui, Cristina, fostă voleibalistă la Calculatorul, Drăguceanu s-s stabilit în Brisbane acum exact un deceniu. Cătălin nu a fost singurul din familie care a reuşit în plan sportiv, în Australia. Soţia lui a câştigat câteva campionate în Brisbane şi a fost selecşionată să joace şi pentru echipa Queensland, în campionatul interstatal.Lui Drăguceanu i-a fost greu să se adapteze cu clima de acolo. „Aici şi iarna, când ei spun că este frig, sunt 24-26 de grade ziua, iar noaptea între 10-15 grade. Cel mai problematic a fost vara, când temperaturile nu sunt foarte mari, 34-35, însă umiditatea te faci să te simţi ca în saună".

Fostul rugbyst n-a apucat încă să viziteze Australia, ci doar regiuni ale ei. Şi asta pentru că acolo nu este valabil dictonul „să ne cunoaştem ţara". „Îmi amintesc că în timpul Cupei Mondiale la rugby din 2003, când echipa României a fost cantonată prima oară la Newcastle, am fost întrebat de Ionuţ Tofan dacă nu pot să dau o fugă până la ei. S-a uitat pe hartă şi a spus că oraşul respectiv e foarte aproape de Brisbane. Când i-am spus ca sunt aproape 900 de kilometri nu i-a venit sa creadă. Mulţi nu realizează, dar între Brisbane şi Melbourne este aceeaşi distanţă ca de la Bucureşti la Paris. Mulţi îşi cumpără rulote dotate cu de toate şi fac înconjul Australiei. Le ia cam un an. O mare aventură pe care poate, într-o zi, voi fi apt să o fac şi eu, este să treci de la est la vest, prin deşert, cu maşina 4x4, fără prea multe opriri".

Pe pachetele de ţigări nu mai e trecut numele

Nici ţara-continent n-a fost ocolită de recesiunea mondială. „Se resimte în anumite părţi ale economiei, dar Australia este şi va fi o ţară bogată chiar dacă uneori aici se iau decizi interesante. Aici ţigările nu mai au numele trecute pe pachete... Nu se fumează în locuri publice, baruri, restaurante, terase şi mai nou nici pe plajă. Cu toate acestea, lumea rămâne serviabilă la toate nivelele pentru că o vorbă bună aduce mai mult decât o atitudine negativistă, repulsivă".

"Mai sunt știri la TV în care români din Australia se țin de lucruri gen furtișaguri, mârlănii, droguri."
Cătălin Drăguceanu fost rugbyst

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite