Steaua nu mai ştie să bată lovituri libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roş-albaştrii au dat cinci goluri în ultimii patru ani în urma execuţiilor directe spre poartă. Ultimul marcator dintr-o astfel de fază e Bogdan Stancu. Meciul cu Vasluiul a scos la iveală o mai veche problemă a trupei din Ghencea. Steaua ia o grămadă de goluri din faze fixe, însă nu mai are un executant de marcă, la fel ca pe vremuri.

Adailton a reuşit o „bijuterie" de gol, sâmbătă seară, dintr-o lovitură liberă de la 20 de metri, transformându-i în spectatori de lux pe stelişti, în frunte cu goalkeeperul Tătăruşanu. Execuţia brazilianului, dar şi faptul că, pe finalul întâlnirii, Bilaşco a irosit o fază asemănătoare, au amintit că Steaua nu mai ştie cum să profite de astfel de oportunităţi absolut cruciale în fotbalul de azi.

„Îţi mai trebuie şi talent. Vedeţi ce înseamnă să fii fotbalist? Steaua n-a mai dat de trei ani un gol din lovitură liberă", a remarcat Gigi Becali după meci. Şi, într-adevăr, roş-albaştrii suferă serios la acest capitol! „Adevărul" a căutat în arhivă pentru a afla care au fost ultimii jucători care au punctat pentru trupa din Ghencea în urma unor lovituri libere. 

Practic, în ultimele patru sezoane, steliştii nu au înscris decât cinci goluri direct dintr-o astfel de fază! Mai mult, trei dintre aceste reuşite i-au apărţinut lui Bogdan Stancu, atacant care s-a transferat la Galatasaray în această iarnă.

„Specialistul" Dică e indezirabil

În condiţiile în care elevii lui „Sorinaccio" ratează cam tot ce se poate din aceste poziţii, surprinde faptul că singurul om priceput la executarea loviturilor libere, Nicolae Dică, este ţinut în afara lotului, el intrând în dizgraţia conducerii după meciul pierdut de Steaua cu FC Braşov (0-3). 

Cîrţu, descumpănit

„Pentru a marca din astfel de faze, ai nevoie de un jucător croit pentru aşa ceva, cum e Adailton, sau trebuie să inventezi câteva scheme. Noi exersăm la antrenamente aceste momente, dar nici nu-i cunosc aşa de bine pe băieţi, deocamdată, iar schemele sunt contracarate destul de uşor. Pentru mine, un executant adevărat e cel care din zece şuturi îţi dă opt pe poartă, iar cinci se transformă în gol. Nu ştiu dacă Steaua are în acest moment un aşa fotbalist", ne-a explicat Sorin Cîrţu. 

3 goluri a primit Steaua în acest sezon din lovituri libere directe

Golurile Stelei din lovituri libere în ultimele patru sezoane

Sezon                Marcator    Meci

2007-2008    Nicolae Dică        Gloria - Steaua 1-3
2008-2009    -    -
2009-2010    Bogdan Stancu    Steaua - Gaz Metan 2-0
2009- 2010   Bogdan Stancu    Internaţional - Steaua 0-2
2009-2010    Janos Szekely     Gaz Metan - Steaua 2-4
2010-2011    Bogdan Stancu    Steaua - „U" Cluj 3-0

De la Iordănescu şi Hagi la „Bilă"

De-a lungul timpului, Steaua a fost recunoscută drept o echipă care are în componenţă executanţi de marcă ai loviturilor libere. De altfel, aceste faze reprezentau un mare pericol pentru adversarii clubului din Ghencea. „În anii '80, aveam mai mulţi specialişti la loviturile libere. Într-o partidă jucată la Iaşi, am marcat şi eu, şi Iordănescu, din aceeaşi poziţie.

La prima execuţie, «Puiu» şi-a aşezat mingea, portarul s-a poziţionat după cum ştia că bate el, dar eu am fost cel care a tras în colţul opus. Apoi, rolurile s-au inversat, cu Iordănescu marcator", a povestit Liţă Dumitru. Tudorel Stoica, Mihail Majearu, Gheorghe Hagi şi Ilie Stan au fost alţi stelişti temuţi pentru modul în care executau fazele fixe. În acest sezon, roş-albaştrii nu au un jucător desemnat să bată loviturile libere, iar la finalul meciului cu Vasluiul, Marius Bilaşco a irosit o astfel de fază.

"Lui Bilaşco, săracul, n-ai ce să-i reproşezi. El şi-a dat viaţa pe teren, dar nu putea să bată el lovitura aia liberă pe final. "
Gigi Becali
patron Steaua

Duckadam îl „înţeapă" pe Tătăruşanu

Fostul mare portar al Stelei, Helmuth Duckadam, a fost deranjat de faptul că Tătăruşanu nu a încercat nici măcar să plonjeze la golul reuşit de Adailton. „Şutul brazilianului a fost aproape perfect. Lui Tătăruşanu pot să-i reproşez că e la al doilea sau al treilea gol în care nu schiţează niciun gest. Poate nu reuşea să pareze, dar măcar încerca.În astfel de situaţii, când ştii jucătorul, te aştepţi la asemenea lovitură. Totuşi, nu i se poate imputa lui Tătăruşanu golul pe care l-am primit de la Vaslui", a declarat preşedintele din Ghencea.

Accidentat, „Dodel" are interzis la sex!

Ghinioanele se ţin lanţ de Cristi Tănase şi în 2011. Dacă la începutul anului a fost implicat într-o încăierare într-un club din Olteniţa, de unde a ieşit destul de „şifonat", pentru ca mai apoi să sufere o fractură la mână, care l-a făcut să rateze o bună parte din amicalele din cantonamente, acum, Tănase s-a accidentat iar.

image

În cel mai stupid mod cu putinţă! El a alunecat în baie, în timp ce făcea duş, şi s-a lovit la spate, suferind o fractură la nivelul apofizei transverse drepte a vertebrei L3. În traducere, jucătorul de 24 de ani trebuie să ia un repaus de minimum trei săptămâni de la orice efort fizic. „Este exclus să facă sex, mai ales că accidentarea se situează chiar în zona lombară. Mai mult, cred că ar trebui să facă şi o urografie, pentru că ar putea să-i fie afectaţi şi rinichii la acest gen de lovituri. Cred că nu-l vom vedea pe teren mai devreme de o lună", ne-a declarat profesorul doctor Gheorghe Brunei, chirurg ortoped. 

„Dodel" se afla şi în vederile selecţionerului României, Răzvan Lucescu, pentru „dubla" decisivă de sâmbătă şi de marţi, cu Bosnia, respectiv Luxemburg. Mijlocaşul nu va putea onora însă convocarea din cauza accidentării.

Meciurile pe care le ratează Tănase

ADVERSAR    COMPETIŢIE

Bosnia           Prelim. Euro 2012
Luxemburg    Prelim. Euro 2012
Dacia Chişinău    Amical
Poli Timişoara     Liga I
Unirea Urziceni    Liga I
Astra Ploieşti       Liga I

Szekely, Ricardo, Geraldo şi Bilaşco - „îngropaţi"

Szekely (dreapta) a primit cele mai multe critici din partea patronului  Foto: Răzvan Păsărică



Semieşecul înregistrat cu FC Vaslui (1-1) l-a scos iar din minţi pe Gigi Becali. Deşi s-a declarat mulţumit de atitudinea echipei şi de antrenorul Sorin Cîrţu, patronul Stelei i-a „mitraliat" pe câţiva dintre componenţii lotului. „Szekely e un fotbalist de Divizia C, Ricardo freacă mingea atât de mult încât mi-e frică mereu când o are, Bilaşco nu e atacant adevărat, dacă era, dădea patru goluri în prima repriză", au fost câteva dintre acidele comentarii ale lui Becali. Pe lângă cei trei, latifundiarul l-a mai luat la ţintă şi pe Geraldo, cel care a făcut faultul din care Adailton a marcat golul egalizator. 

image

„Păi, la ce l-am mai adus pe Iliev?! Bulgarul e bun, a semnat pe termen lung, în timp ce Geraldo va pleca la vară, că are salariul prea mare, de 300.000 de euro pe sezon", i-a reproşat Gigi lui Cîrţu. 

Intră Iliev, Răduţ, Maicon şi Marinescu

Astfel, pentru partida următoare, care va avea loc peste două săptămâni, în deplasare, împotriva Timişoarei, „Sorinaccio" va fi nevoit să regândească tactica echipei.  Cel mai probabil, în apărare va intra Valentin Iliev, care va face cuplu fie cu Galamaz, fie cu Martinovici, întrucât Gardoş ar putea fi urcat la mijloc în locul lui Ricardo.

O altă variantă ar fi ca Marinescu să revină printre titulari, în linia mediană. În atac, suporterii vor avea şansa să-l vadă, în sfârşit, şi pe brazilianul Maicon, care va fi testat în două amicale în perioada de pauză prilejuită de meciurile naţionalei. Cea mai mare problemă a roş-albaştrilor se află în banda stânga. Cu Szekely devenit indezirabil şi cu Tănase accidentat, Cîrţu va trebui să improvizeze. Fie îl va trece pe Nicoliţă mijlocaş stânga, cu Răduţ pe aripa dreaptă, fie îl va utiliza pe „puştiul-problemă", Cosmin Matei.

Steaua la Timişoara

                       Tătăruşanu 

Bonfim         Iliev      Galamaz          Latovlevici 
                        (Martinovici)

Răduţ        Gardoş         Bicfalvi          Nicoliţă 

                  Surdu          Maicon

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite