Steaua investeşte, Dinamo ciuguleşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pintilii (stânga) şi Rocha sunt  doi dintre jucătorii transferaţi  în această vară la Steaua şi care s-au impus deja în primul 11
Pintilii (stânga) şi Rocha sunt doi dintre jucătorii transferaţi în această vară la Steaua şi care s-au impus deja în primul 11

Dintre candidatele la titlu, roş-albaştrii au cheltuit cel mai mult pentru a-şi construi actualul lot, în timp ce „câinii“ au fost cei mai economici.

„Nu se poate să faci performanţă când toţi jucătorii pe care îi ai acum în lot  te-au costat mai puţin de 2 milioane de euro", a fost afirmaţia lui Cristi Borcea de la care a plecat această analiză. Din păcate pentru fanii lui Dinamo, declaraţia se referă la echipa lor favorită şi, mai trist, este chiar adevărată. Cei 24 de jucători din actualul lot al „câinilor" au costat doar 1.750.000 de euro, mai puţin decât a plătit Steaua pentru Cristi Tănase.

De altfel, roş-albaştrii sunt lideri incontestabili la acest capitol, pentru fotbaliştii aflaţi acum sub comanda lui Reghecampf, Gigi Becali scoţând din buzunar în total 12.800.000 de euro, aproape cât toate celelalte patru rivale la un loc. „Adevărul" vă propune o analiză amănunţită a modului în care s-au format actualele echipe care domină fotbalul românesc şi a strategiilor pe piaţa transferurilor din ultimii cinci ani ale patronilor care se luptă pentru titlu în Liga I.

Steaua

- Nu-i plac jucătorii liberi. Pentru 70% din fotbaliştii din lotul Stelei, adică 19 din 27, s-a plătit o sumă de transfer atunci când au fost aduşi la formaţia roş-albastră, procentajul cel mai mare din Liga 1.

- Steaua şi Dinamo de acum, construite în trei ani. Cei mai vechi jucători din actualele loturi de la Steaua şi Dinamo au venit la club în 2009, ceea ce înseamnă că echipele din acest moment au fost construite în doar trei ani.

0 Maşină de rulat jucători. Din lotul actual, doar 6 jucători au vechime mai mare de un an! Restul de 19 fotbalişti au maximum un sezon în spate pentru Steaua.

- Lotul Urziceni s-a evaporat. Din cei 7 fotbalişti luaţi la pachet în toamna lui 2010 de la Unirea Urziceni, Galamaz, Brandan, Apostol, Onofraş, Ricardo, Bilaşco şi Marinescu, care au costat 4 milioane de euro, n-a mai rămas niciunul la Steaua. Singurul pe care s-au încasat bani la plecare a fost Brandan, vândut pe 700.000 de euro. Rusescu, venit şi el de la Unirea, a sosit în Ghencea separat de acel grup.

- Doar 4 din 20 au mai rămas din 2010. În sezonul 2010-11, Steaua a bifat un adevărat record de transferuri. A adus numai puţin de 20 de fotbalişti noi, în două mari grupuri, „lotul Piţurcă" şi apoi cel de la Urziceni, dintre care au mai rămas la club, peste doi ani, doar 4!

- 8 milioane de euro degeaba în 2007. Cea mai mare sumă cheltuită vreodată de vreo echipă românească într-o campanie de transferuri a fost în vara lui 2007, când la Steaua era Hagi antrenor. Becali a scos din buzunar 8 milioane de euro pentru 12 fotbalişti, dintre care niciunul nu se mai regăseşte în prezent la club.

- Tănase - cel mai scump, Dayro - pe doi. Decarul Stelei, Cristi Tănase, este jucătorul pentru care roş-albaştrii au plătit cea mai mare sumă din istoria clubului, 1,8 milioane de euro. Cu aceşti bani, Gigi Becali şi-a asigurat însă doar 50% din drepturile asupra lui Tănase, cealaltă jumătate rămânând în posesia lui FC Argeş. Al doilea în această ierarhie e columbianul Dayro Moreno, pentru care s-au plătit în 2008 1,6 milioane de euro.

- A dominat piaţa transferurilor interne. Nu mai puţin de 7 din cele mai mari 10 sume plătite pentru transferurile de jucători între cluburile din Liga I au fost achitate de Steaua, liderul incontestabil la acest capitol.

Dinamo

- Aproape gratis în această vară. Dinamo a reuşit „performanţa" de a plăti pentru cei 9 jucători aduşi în această vară doar 50.000 de euro, sumă achitată pentru un singur fotbalist, bulgarul Galchev. În rest, toţi ceilalţi au venit gratis.

- Au dat bani doar pentru 20% din lot. Dinamo a plătit sume de transfer doar pentru 5 fotbalişti din lotul actual, Galchev, Curtean, Strătilă, Luchin şi Naumovski.

- Au luat 1.200.000 de euro din transferuri în acest sezon. În vară, Dinamo s-a despărţit de 9 jucători, pentru 3 dintre ei încasând şi sume de transfer. În total, au intrat 1.200.000 de euro în conturile clubului în schimbul plecărilor lui Marius Niculae, Scarlatache şi Moţi.

- Peste 16 milioane de euro profit din transferuri în ultimii cinci ani. După CFR Cluj, la o distanţă foarte mică, Dinamo a fost echipa care a vândut cel mai bine din România. „Câinii" au dat adevărate tunuri cu Torje, Ştefan Radu sau Ropotan, doar pentru ei încasând 12,4 milioane de euro!

- Din 2007, au încasat mereu mai mult decât au cheltuit. Ultimul sezon în care Dinamo a investit mai mulţi bani în transferuri decât a încasat a fost cel din 2007-08. „Roş-albii" câştigaseră titlul şi au băgat serios mâna în buzunar pentru a forţa intrarea în grupele Ligii Campionilor. Eliminarea cu Lazio a marcat începutul declinului financiar pentru Dinamo, clubul nerevenindu-şi niciodată după efortul uriaş din acel sezon.

- Torje, recordul de bani la un transfer intern. Dinamo a achitat în 2007 2 milioane de euro pentru Torje Timişoarei, aceasta fiind cea mai mare sumă plătită vreodată pe un fotbalist între două cluburi din România.

Cfr Cluj

- Lot format în două tranşe. Actualul lot al clujenilor e alcătuit pe scheletul a  două mari grupuri de jucători, 13 aduşi în această vară şi 11 acum doi ani. Ambele valuri de veniri au fost după ce CFR a câştigat titlul, în 2010 şi 2012.

- N-a rămas niciunul din cei 11 jucători aduşi în 2008. În sezonul de după primul titlu câştigat, CFR a făcut cea mai scumpă campanie de transferuri din istoria sa. Bazându-se pe banii din grupele Ligii, clujenii au cheltuit peste 5 milioane de euro pe achiziţii, aducând în Gruia 11 jucători, dar niciunul dintre ei nu se mai regăseşte în lotul actual. Singurul care a confirmat a fost uruguayanul Pereira, ceilalţi 10 putând fi incluşi la transferuri ratate.

- Pereira, cel mai scump transfer din istoria Ligii I. Uruguayanul ajuns în această vară la Inter Milano deţine un record ce va fi cu greu bătut în anii următori în Liga I. CFR Cluj a achitat pentru el în 2008 2,5 milioane de euro lui Argentinos Juniors, cea mai mare sumă plătită vreodată de un club românesc, dar ardelenii şi-au scos investiţia cu vârf şi îndesat. În total, au încasat 6,5 milioane de euro pentru fundaşul stânga, 4,5 de la Porto şi 2 de la Inter.

- Aşi la străini. În top 10 al plecărilor din Liga I se regăsesc 3 străini, Pereira, Traore şi Renan, toţi de la CFR Cluj! Nicio altă echipă românească n-a mai reuşit să vândă un jucător străin cu o sumă peste 3 milioane de euro, singura care s-a apropiat fiind Steaua, care a încasat 2,9 milioane de euro pentru Thereau.

FC Vaslui

- A doua după Steaua la transferuri în acest sezon. În total, Vaslui a plătit în vară pe transferuri puţin peste 2 milioane de euro. Singura echipă din Liga I care a scos mai mult din buzunar pentru achiziţii în vară a fost Steaua.

- Sume mici la transferuri, salarii şi prime de instalare mari. Jucătorul care a costat cel mai mult din actualul lot e Caue, pentru care s-au plătit 700.000 de euro. Strategia lui Porumboiu, asemănătoare cu a celor de la CFR Cluj, a fost de a achita sume mici la transferuri, dar fostul arbitru a dat prime de instalare şi salarii generoase, cele mai mari din Liga I.

- Codaşă la bani încasaţi din transferuri. Vaslui a scos abia în această vară capul pe piaţa vânzărilor de jucători. Porumboiu i-a dat pe Papp şi Wesley în schimbul a 4,5 milioane de euro, adică mai mulţi bani decât încasase în total de când a intrat în fotbal. Cu toate acestea, moldovenii nu au reuşit să pătrundă în Top 10 al plecărilor din Liga I, acolo unde se regăsesc doar CFR, Steaua, Dinamo şi Rapid.

Rapid

- Copos, cel mai echilibrat la transferuri. Dacă CFR şi Dinamo au făcut megaprofit din transferuri, în timp ce Steaua şi Vaslui au o balanţă negativă, Rapid este undeva pe zero. În ultimele cinci sezoane, Copos are un minus de doar 650.000 de euro.

- Revoluţia lui Sabău. Venit în această vară la club, Sabău a făcut nu mai puţin de 13 transferuri, tot atât cât a adus şi Vaslui, cele două cluburi fiind lideri la acest capitol. Ambele au actualul lot format în proporţie de 50% în acest sezon.

- Două campanii ratate la rând. Cea mai mare campanie de transferuri din istoria Rapidului a fost în urmă cu patru ani. Atunci, după venirea la club a lui Taher ca finanţator şi Peseiro ca antrenor, giuleştenii au plătit pe achiziţii aproape 7 milioane de euro. Niciunul dintre acei 14 fotbalişti nu se mai regăseşte acum în lot! Un sezon mai târziu, în 2008-09, Rapid a adus alţi 11 jucători, pe care a plătit însă doar jumătate de milion de euro, dar nici din aceştia nu a mai rămas vreunul în actuala formaţie!

29
de milioane de euro au cheltuit cele 5 cluburi în 2008-09 pe transferuri, cea mai mare sumă din istoria Ligii I.

info
info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite