UPDATE Scenariu terifiant pentru Steaua: „Decizia a fost luată. Va fi exclusă şi suspendată doi ani din Europa“. Când se va anunţa hotărârea celor de la UEFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roş-albaştrii au aflat, luni, numele adversarului pe care îl vor întâlni în turul II preliminar al Ligii Campionilor, însă momentul adevărului pentru club e aşteptat cu mari emoţii.

UPDATE 12.00 Aşteptarea se prelungeşte. Oficialii UEFA dau asigurări că verdictul va fi pronunţat până în această seară.

UPDATE 08.30 Deocamdată UEFA n-a oferit nicio informaţie nici în această dimineaţă. Anunţul încă întârzie. Vineri, alături de Steaua, au mai fost audiate de către Comisia de Disciplină a UEFA şi cluburile Fenerbahce şi Beşiktaş, în cazuri asemănătoare. Presa turcă a anunţat în această dimineaţă că o decizie comună ar urma să fie comunicată "astăzi, în jurul prânzului".   

 

UPDATE 22.50 - Redactarea verdictului final în cazul Stelei necesită timp, motiv pentru care UEFA va anunţa decizia abia mâine dimineaţă, anunţă gsp.ro. 

UPDATE 18.57 - Circulă foarte multe variante privind momentul în care vom afla verdictul Comisiei de Disciplină a UEFA privind situaţia Stelei.

O sursă Pro TV a dezvăluit o posibilitate terifiantă pentru campioana României. „Decizia a fost luată de dimineaţă. Asteptaţi-vă la doi ani de suspendare. Cel mai probabil, UEFA anunţă mâine dimineaţă (n.r. - marţi dimineaţă). La ora 19.00, ora României, nu mai e nimeni în sediul UEFA. Steaua îşi pune speranţele in Apel, şi pe asta s-a concentrat, de fapt, de la început. Varianta optimistă la care spera Steaua era o suspendare de un an“, a precizat sursa Pro TV.

Steaua a avut parte de meciuri memorabile de-a lungul istoriei, când a dat peste cap calculele hârtiei şi a triumfat când nu se aştepta nimeni. Totuşi, parcă nici Barcelona, în finala Cupei Campionilor, în 1986, n-a fost un adversar atât de temut, cum pare a fi, în acest moment, judecata UEFA.

Chemată la Nyon, acolo unde se află sediul forului  european, cea mai titrată formaţie din România a început de vineri o luptă teribilă în care şi-a propus două obiective:

*Să nu-şi păteze imaginea în Europa printr-o suspendare pentru corupţie.

*Să nu piardă 30 de milioane de euro din cauza excluderii din cupele europene.

„Adevărul“ explică de ce roş-albaştrii au motive de îngrijorare, dar şi de optimism înainte de cel mai aşteptat verdict din istoria clubului. Potrivit gsp.ro, anunţul UEFA va veni, azi, după ora 18.00.

De ce ar trebui să fie temătoare?

*Într-o filmare ascunsă realizată de România TV, Adalbert Kassai, secretarul general al FRF, un om cu o vastă experienţă în domeniul internaţional, a vorbit despre soarta roş-albaştrilor. „Steaua va fi exclusă pentru un an, trei sau cinci, fiindcă Gigi Becali a fost condamnat pentru corupţie“, a spus Kassai. El a fost completat de Viorel Duru, preşedintele Comisiei de Licenţiere, care e avocat de meserie: „Steaua e la mâna UEFA. În Europa va fi exclusă, pe plan european e sigur“.

*În sezonul trecut, Fenerbahce a fost „rasă“ din Europa, fiindcă a fost implicată într-un caz de corupţie în Turcia. Într-adevăr, la ei, pe lângă premierea echipelor care ar fi putut împiedica rivalele la titlu, s-au comis şi fapte grave, precum mituirea arbitrilor şi jucătorilor.

*Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) l-a condamnat pe Gigi Becali la închisoare pentru „dare de mită şi pentru fals“. Altfel, chiar dacă Steaua a trimis 1,7 milioane de euro la Cluj pentru a fi sigură că „U“ Cluj – CFR se va juca „pe bune“, din cauza verdictului dat de ÎCCJ, „Cazul Valiză“ a ajuns la UEFA ca fiind unul de „corupţie“. Această etichetă va cântări greu la Nyon.

*Regulamentul UEFA lasă de înţeles că nici „premierea“, atunci când banii sunt plătiţi pentru ca o echipă să fie mai motivată, nu e permisă. Iată ce spune articolul 2, punctul g: „un club nu va putea participa în Liga Campionilor, în cazul în care a fost implicat direct sau indirect în orice activitate care vizează aranjarea sau influenţarea rezultatului unui meci la nivel naţional sau internaţional“.

*Un oficial UEFA, portughezul Antonio Mortagua, membru în Comisia de Apel, a vorbit pentru site-ul din ţara sa, publico.pt. Declaraţiile sale au fost preluate de cotidianul turc „Sabah“: „Nu cred că echipele implicate în anchetă au vreo şansă să joace în cupele europene, în sezonul următor. După părerea mea, vor fi excluse pentru un an din cupele europene“. Pe lângă Steaua, Fenerbahce şi Beşiktaş sunt şi ele anchetate de UEFA pentru corupţie.

De ce ar trebui să fie optimistă?

*Relaţia de prietenie care îl leagă pe Mircea Sandu, preşedintele FRF, de Michel Platini, omul numărul 1 la UEFA, poate îmbunătăţi şansele Stelei de a scăpa de suspendare. În plus, şeful FRF e şi membru în Comitetul Executiv al forului european.

*Există şi un precedent care confirmă că Steaua a avut de câştigat de pe urma relaţiei Sandu – Platini. În septembrie 2012, „Naşul“ a intervenit la prietenul său de la UEFA pentru ca Steaua să nu primească sancţiuni drastice din cauza manifestărilor rasiste la derby-ul cu Rapid. Roş-albaştrii au scăpat uşor, doar cu un avertisment. Gigi Becali a explicat ulterior: „Mircea Sandu i-a zis lui Vali (n.r. – Argăseală): «Bă, vezi că m-a întrebat şi Platini ce se întâmplă acolo la voi» Şi ca să arate Mircea Sandu că e adevărat ce a spus, l-a pus pe Platini să trimită acea scrisoare. Sandu poate să facă asta, fiindcă e foarte bun prieten cu Platini. I-o fi spus: «Te rog, trimite o scrisoare acolo, poate se liniştesc spiritele». Aşa cred eu. E bine ce a făcut Mircea Sandu“.

Pe ce se bazează apărarea Stelei?

*Steaua n-a încercat să „cumpere“ un meci cu banii trimişi de Becali la Cluj, ci a vrut să fie sigură că „U“ Cluj – CFR se va juca „pe bune“.

*Tentativa lui Becali, oricum, n-a dat roade, fiindcă „valiza“ a fost confiscată, înainte de a ajunge la fotbaliştii lui „U“ Cluj.

30

de milioane de euro ar pierde Steaua, dacă va fi exclusă din cupele europene şi nu va încasa banii proveniţi din Liga Campionilor.

Componenţa Comisiei de Disciplină care va judeca la Nyon cazul Stelei

Preşedinte: Thomas Partl (Austria)

Vicepreşedinte: Jacques Antenen (Elveţia)

Membru: Sandor Berzi (Ungaria)

Membru: Tomas Gea (Andorra)

Membru: Jim Stjeme Hansen (Danemarca)

Membru: Hans Lorenz (Germania)

Membru: Rudolf Repka (Cehia)

Membru: James Shaw (Irlanda de Nord)

Membru: Joel Wolff (Luxemburg)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite