Steaua – FC Zurich, azi, ora 20.00: eroul elveţienilor e un fost mare stelist!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steaua joacă azi cu FC Zurich (ora 20.00, PRO TV, DolceSport 1), în runda a treia a Europa League. Elveţienii joacă acum în liga a doua, dar în urmă cu 10 ani erau campioni datorită unui român: Iulian Filipescu.

Cu un singur punct din primele două meciuri, Steaua şi-a propus să scoată maxim din confruntările cu FC Zurich.
Elveţienii erau văzuţi ca victime sigure la momentul tragerii la sorţi, însă eşecul la limită cu Villareal şi victoria cu Osmanlispor trebuie să sune a avertisment în urechile steliştilor. Retrogradată în liga secundă la finalul sezonului trecut, FC Zurich a ajuns în Europa League datorită câştigării Cupei Elveţiei şi este acum lider detaşat în liga a doua din Ţara Cantoanelor.
Cel mai experimentat jucător din lotul lui FC Zurich este fundaşul Alain Nef (34 de ani), care a jucat de 41 de ori în cupele europene. Nef juca la Zurich şi în 2006, când echipa a câştigat cea mai dramatică dispută pentru titlu din Elveţia. Cu o etapă înainte de finalul campionatului, FC Basel avea trei puncte în faţa lui FC Zurich, iar cele două echipe se întâlneau în meci direct pe St. Jakob Park. Oaspeţii  s-a impus cu 2-1 cu un gol marcat la ultima fază de românul Iulian Filipescu şi a câştigat titlul la golaveraj. Bucuria a fost enormă pentru Zurich, furia la fel de mare în rândul suporterilor lui Basel, care au intrat pe teren cu gândul de a-i vătăma pe Filipescu şi compania. Jucătorii lui Zurich au ajuns întregi la vestiare, după care au petrecut alături de fanii lor la Zurich.

Filipescu şi Alain Nef, care joacă şi acum la Zurich


Chiar dacă nu era pe placul preşedintelui clubului, şi nici nu a mai fost ţinut la club după acel sezon, Filipescu a rămas în inima suporterilor lui FC Zurich, care au scris „Mulţumesc” pe steaguri tricolore. Pe 13 mai 2016, a avut loc şi celebrarea de 10 ani a acelui moment istoric, iar Felipe a fost invitatul special al clubului.  

image

Am scăpat de Sadiku
Din lotul elveţienilor face parte şi albanezul Armano Sadiku, cel care a eliminat România de la Campionatul European din Franţa, cu golul marcat în minutul 43 al partidei de la Lyon. Sadiku a dat patru goluri pentru FC Zurich în acest sezon, dar este accidentat de câteva săptămâni şi nu va face deplasarea la Bucureşti.
Steaua, «naşa» elveţienilor
Steaua are avantajul psihologic că niciodată până acum nu au pierdut un meci pe teren propriu în faţa unei trupe elveţiene.Până acum steliştii au luptat în competiţiile internaţionale de zece ori cu formaţii din Ţara Cantoanelor. Au un bilanţ de trei victorii, cinci egaluri şi două eşecuri, dar nici o înfrângere nu s-a produs acasă. Duelurile au început din 1979, când Young Boys a venit în România şi a pierdut cu 6-0. Au urmat jocurile cu Servette (4-1), Sankt Gallen (1-1), Grasshopper (1-0) şi cel mai recent cu FC Basel (1-1), în 2013.

Cine este Iulian Filipescu
Născut la 29 martie 1974
A jucat la Steaua (1992-1997), Galatasaray (1997-1999), Betis (1999–2003), Zurich (2003-2006), Duisburg (2006-2008).
A câştigat cinci campionate în România, două în Turcia şi unu în Elveţia.
A evoluat de 52 de ori pentru România, marcând un gol.
A evoluat la CM 1998, EURO 1996 şi EURO 2000.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite