Steaua a devenit unică în Europa, iar „Reghe“ a izbutit o performanţă pe care nu o mai reuşise nimeni în ultimii 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laurenţiu Reghecampf
Laurenţiu Reghecampf

„Adevărul“ prezintă o statistică excepţională care a transformat clubul din Ghencea în ambasadorul numărul 1 al fotbalului românesc.

Fie că ne place sau nu, Steaua e singura constanţă din fotbalul românesc, fapt confirmat de rezultatele ei pe plan european. 

Chiar dacă, începând din 2007, de când s-a despărţit de Cosmin Olăroiu, până în 2012, când a venit Laurenţiu Reghecampf pe bancă, formaţia din Ghencea s-a confruntat cu o criză prelungită pe plan intern – n-a câştigat niciun titlu – Steaua a continuat să ajungă an de an în grupele competiţiilor europene.

Puncte pentru calificarea directă a altora

În aceste condiţii, e lesne de înţeles că roş-albaştrii au contribuit cel mai mult la coeficientul european al României în baza căruia UEFA alocă locuri în Liga Europa şi în Liga Campionilor.

Ca o ironie a sorţii, Steaua, ambasadorul numărul 1 al nostru în Europa, nu s-a bucurat niciodată din plin de pe urma punctelor adunate. Dacă CFR Cluj, Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi au „aterizat“ direct în grupele Ligii Campionilor, după ce au luat titlul în Liga I, şi au pus mâna pe milioanele UEFA, în schimb, Steaua n-a avut parte de vreo calificare directă. 

Din acest punct de vedere, formaţia din Ghencea e unică în Europa. Manchester United, cu 18 calificări directe în grupele competiţiilor europene, e pe primul loc la acest capitol, fiind urmată de Real Madrid şi de Bayern Munchen cu câte 17 calificări la rând. Numai că, spre deosebire de Steaua, aceste grupări s-au calificat direct fie în grupele Ligii Europa, fie în grupele Ligii Campionilor. Steaua, în schimb, a traversat de fiecare dată preliminariile, ajungând să joace şi câte şase partide până la atingerea obiectivului.

Oli, performanţă istorică, Ilie, emoţii uriaşe

Seria impresionantă de calificări ale Stelei a început, în 2004, cu Walter Zenga. De atunci, a fost sezonul, calificarea şi antrenorul. Până acum, când Laurenţiu Reghecampf a devenit primul tehnician care a reuşit două calificări succesive. Dacă în 2012-2013, „Reghe“ i-a dus pe roş-albaştri în grupele Ligii Europa, de această dată, el are asigurată această performanţă pe care o poate îmbunătăţi, în cazul în care, în play-off, campioana României îşi va elimina adversarul pentru a juca la „masa bogaţilor“, în Liga Campionilor.

Revenind la parcursul european al Stelei din 2004 până acum, observăm că, în 2005-2006, Cosmin Olăroiu a obţinut cea mai mare performanţă de după Revoluţie, ducând echipa până în semifinalele Cupei UEFA. Tot cu Oli, formaţia din Ghencea a obţinut accederea în grupele Ligii Campionilor după o pauză de zece ani. A fost prima din cele trei participări la „masa bogaţilor“ din 2006 până acum. La celelalte două au contribuit Hagi şi Lăcătuş. 

Seria unică a Stelei a fost serios ameninţată sub comanda lui Ilie Dumitrescu, în 2010. Atunci, roş-albaştrii au jucat direct în play-off, însă au „tremurat“ serios pentru calificare. Au învins Grasshoppers cu 1-0 acasă, au cedat cu acelaşi scor la Zurich şi a fost nevoie de paradele salvatoare ale lui Tătăruşanu la penalty-uri pentru ca Steaua să câştige cu 4-3.

16

antrenori a avut Steaua din 2004 până acum, însă doar nouă dintre ei au calificat echipa în grupele unei competiţii europene.

Ţiţi Dumitriu rămâne pe primul loc

Laurenţiu Reghecampf a dus Steaua pentru a doua oară în grupele unei competiţii europene, însă el nu e pe primul loc la acest capitol dintre antrenorii formaţiei din Ghencea. Între 1996 şi 1999, Dumitru Dumitriu a adunat trei participări consecutive cu roş-albaştrii în grupele Ligii Campionilor. Totuşi, atunci, formatul competiţiei era altul şi se ajungea mai uşor în grupe.

An   Adversarii întâlniţi                   Unde s-a calificat Steaua Antrenor

2004 Zeleznik Belgrad, ŢSKA Sofia   Grupele Cupei UEFA Walter Zenga

2005 Shelbourne, Rosenborg, Valerenga Grupele Cupei UEFA Oleg Protasov

2006 Gorica, Standard Liege Grupele Ligii Campionilor       Cosmin Olăroiu

2007 Zaglebie Lubin, BATE Borisov Grupele Ligii Campionilor   Gheorghe Hagi

2008 Galatasaray Grupele Ligii Campionilor    Marius Lăcătuş

2009 Ujpest, Motherwell, St. Patricks Grupele Ligii Europa Cristiano Bergodi

2010 Grasshoppers Grupele Ligii Europa Ilie Dumitrescu

2011 ŢSKA Sofia Grupele Ligii Europa Roni Levy

2012 Spartak Trnava, Ekranas Grupele Ligii Europa Laurenţiu Reghecampf

2013 Vardar Skopje, Dinamo Tbilisi, ? Grupele Ligii Campionilor* Laurenţiu Reghecampf

*Dacă trece de adversarul din play-off. Dacă nu, va ajunge în grupele Ligii Europa

Această calificare i-o dedicăm lui Gigi Becali. Steaua a ajuns în grupele competiţiilor europene de fiecare dată în ultimii 10 ani, adică de când a preluat el echipa. Mihai Stoica manager Steaua   Pentru noi nu contează adversarul din play-off, vrem să ajungem în grupe. Suntem pregătiţi şi sunt convins că vom merge în grupele Ligii Campionilor. Lukasz Szukala fundaş Steaua   Steaua e o echipă serioasă, dacă ar mai avea doi, trei jucători de valoare s-ar duce departe în Liga Campionilor. Pe de altă parte, dacă vor pleca Bourceanu şi Chiricheş, atunci Steaua dă înapoi cu 25% - 30%. Dumitru Dragomir preşedinte LPF   Vrem un adversar cât mai facil în play-off-ul Ligii Campionilor. Obiectivul nostru e calificarea în grupele acestei competiţii, nu în grupele Ligii Europa, aşa că nu ne vom relaxa. Ciprian Tătăruşanu portar Steaua   Sunt mulţumit de calificare, dar foarte supărat de joc. Trei, patru jucători trag echipa după ei. Tănase, Bourceanu, Chiricheş, Tătăruşanu şi Latovlevici îşi fac meseria meci de meci. În rest, îmi pare rău, dar aşa nu se poate. Laurenţiu Reghecampf antrenor Steaua  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite