Sportul în familie învinge o viaţă sedentară: Care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exerciţiile fizice nu sunt cruciale numai pentru a lupta cu bolile şi pentru a preveni accidentările ci, în acelaşi timp, îmbunătăţesc somnul, starea psihică, creativitatea şi productivitatea.

Când sunt mici, copiii au tendinţa de a sta foarte mult timp în cărucioare şi mai apoi, când mai cresc puţin, în faţa televizoarelor şi telefoanelor. În acelaşi timp, părinţii stau în preajma lor să-i urmărească. Asta nu le permite celor mici să dezvolte bine capacităţile motrice, iar mai apoi când cresc să îşi întărească inima, plămânii şi muşchii. Şi, totodată, părinţii devin mai sedentari decât ar trebui. 

Pentru a ieşi din această situaţie care poate duce la obezitate şi la toate problemele asociate cu această afecţiune, întreaga familie trebuie să caute să se mişte cât mai mult: plimbări, drumeţii, alergări, ieşiri cu bicicleta sau la bazinul de înot, oricare din aceste activităţi este binevenită.

Înainte de orice, trebuie ca decizia de a contribui activ la sănătatea voastră, a familiei, să fie un lucru ne-negociabil. Asta pentru că exerciţiile fizice nu sunt cruciale numai pentru a lupta cu bolile şi pentru a preveni accidentările ci, în acelaşi timp, îmbunătăţesc somnul, starea psihică, creativitatea şi productivitatea. Apoi, trebuie planificat şi urmărit calendarul pe care îl creaţi vizavi de activităţile fizice. Trebuie să faceţi rost de timpul necesar pentru ele, sigur îl veţi găsi indiferent cât de încărcat pare programul, şi dacă nu este de ajuns faceţi în aşa fel încât fiecare moment să conteze. 

Având familia alături totul va fi un câştig iar, în plus, când copiii vor deveni mai mari totul va fi mai uşor. 

Când faci o activitate împreună cu familia, şi acum vorbim despre alergare, trebuie să ţii cont de anumite ”reguli”, şi asta pentru că puţine lucruri în viaţă ar trebui să fie mai frumoase decât să împarţi pasiunile pe care le ai cu cei pe care îi iubeşti. În primul rând, să nu uiţi că alergatul alături de familie nu înseamnă că trebuie să te gândeşti la obiectivele tale, dacă alergi o anumită distanţă într-un anumit pace, ci înseamnă doar timp petrecut alături de cei dragi şi distracţie. Trebuie să ai grijă să îi implici pe toţi în această activitate, chiar începând de la planificarea alergării, pentru ca cei mici să nu se simtă forţaţi să facă ceva despre care nu au avut niciun cuvânt de spus. Acceptă că vor putea apărea numeroase opriri sau numeroase părţi din traseu în care se va merge. 

Încearcă să faci traseele cât mai diversificate şi să traverseze zone frumoase, pentru că aici e mai mult vorba despre a crea memorii şi mai puţin de a cronometra kilometri, e vorba de plăcere şi mai puţin de ”performanţă”.

Dar cum să jonglezi cu antrenamentele şi cu alergările de familie pentru a le face bine pe amândouă? La antrenamente, fă în aşa fel încât fiecare kilometru să conteze, pregătirea să fie orientată pe calitate şi mai puţin pe cantitate; încearcă să fii realistic cu timpul pe care îl ai la dispoziţie, familia ar trebui să fie pe primul plan, dacă ai în vedere o alergare de 30 km, dar ai timp doar de una de 20 km, fă-o şi nu te gândi că ai pierdut prea mult; încearcă să-ţi faci antrenamentele foarte devreme, atunci când toată lumea încă doarme în casă: şi, mai presus de tot, nu mai compara rezultatele pe care îi deţineai când aveai timp de antrenamente cu cele pe care le realizezi acum când o mare parte din zi este alocată familiei.

Şi, după ce aţi ieşit la numeroase alergări cu familia, de ce nu, înscrieţi-vă şi la o cursă, una specială pentru familie, pentru voi toţi. Vă veţi distra, veţi avea ce povesti după, copiii vor avea posibilitatea să interacţioneze cu alţi puşti de aceeaşi vârstă! O cursă care vă dă posibilitatea să petreceţi o zi în aer liber alături de cei dragi, să alergaţi împreună, să vă distraţi în familie, este Uniqa Asigurări Bucharest 10k&Family Run.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite