Sport cu masca pe faţă? Ce a păţit un chinez care a alergat aşa şi ce spune Virgil Musta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergare

Restricţiile sanitare impuse de Guvern se înmulţesc, odată cu apariţia a tot mai multe cazuri de coronavirus, însă, din păcate, ele creează şi confuzii pentru că, de multe ori, deciziile sunt neclare.

Un exemplu în acest sens e ce se întâmplă acum în Bucureşti, după ce purtarea măştilor a devenit obligatorie peste tot, atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise. Doar că, după această decizie comunicată de Consiliul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a început să circule o întrebare în mediul online printre iubitorii sportului.

Concret, cei care fac antrenamente în aer liber, fie că vorbim de alergare, ciclism sau alte tipuri de efort, au vrut să ştie dacă, potrivit ultimelor reglementări, masca trebuie folosită şi în timpul efortului. Mai ales că nu s-a făcut o referire directă la această situaţie în anunţul Consiliului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă. Avem, în schimb, un răspuns ferm în acest sens din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit OMS, purtarea măştii în timpul efortului nu numai că nu e necesară, dar e chiar contraindicată, din punct de vedere medical!

„Oamenii n-ar trebui să folosească masca, atunci când fac exerciţii în aer liber, deoarece măştile pot îngreuna respiraţia. Transpiraţia poate face ca masca să devină umedă, ceea ce va îngreuna şi mai mult respiraţia şi va crea un mediu în care bacteriile vor creşte mai uşor. Cea mai importantă măsură sanitară în timpul efortului e menţinerea distanţei fizice faţă de alţi oameni, distanţa minimă fiind de un metru“, sunt precizările făcute de OMS.

Infografie

Două ministere, niciun răspuns

Pentru a lămuri dilema legată de situaţia din Bucureşti, „Adevărul“ a luat legătura cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi cu Ministerul Sănătăţii. Au fost trimise solicitări către ambele instituţii însă, ieri, până la închiderea ediţiei, nu s-a primit niciun răspuns. Neoficial, oamenii care lucrează în aceste ministere ne-au transmis că tăcerea e cauzată de un motiv cât se poate de simplu: problema purtării măştilor de către sportivi nu s-a discutat în cadrul Consiliului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi, drept urmare, nimeni n-are un răspuns în această privinţă.

Probabil, astăzi, ministrul Sporturilor, Ionuţ Stroe, va face o serie de precizări în acest sens, după o discuţie cu cei de la Ministerul Sănătăţii.

Recomandarea medicilor: fără mască în timpul efortului!

Până să avem un punct de vedere oficial, rămânem cu ce spune OMS şi cu opinii exprimate de medici care dezaprobă folosirea măştii în timpul efortului. De altfel, în oraşul Wuhan din China a existat cazul alarmant al unui bărbat de 26 de ani care a ajuns internat în spital, după ce a alergat cu masca pe faţă. Explicaţia e simplă: masca limitează capacitatea plămânilor de a absorbi oxigen, iar această situaţie, când persistă, poate duce până la stări de leşin.

În niciun caz nu se poate juca fotbal cu mască. De fapt, niciun sport care presupune efort. Doar şahul se poate juca având masca pe faţă. Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, pentru Digi Sport  
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite