Spectatorii şi influenţa lor asupra alergătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectatori

Te-ai antrenat ca la carte, ai avut grijă de nutriţie şi de hidratare, de odihnă şi refacere. Te simţi bine în ziua cursei, dar mai există ceva care te poate face să alergi mai bine, un lucru care nu depinde de tine. Spectatorii! Cu căldura lor, cu încurajările lor, cu mesajele lor!

”Mă simt mult mai bine când cursele au loc cu mulţi susţinători pe margine”, spunea cel mai bun maratonist român, Marius Ionescu. ”Dacă nu ar fi fost mulţimea care să mă ridice, cu siguranţă rezultatul ar fi fost mai slab”, zicea, după un semimaraton alergat în 59.23, multiplul medaliat olimpic, Mo Farah.

Susţinerea de pe margine pare că dă aripi nu numai profesioniştilor, elitelor, ci şi alergătorilor ”de rând”. Că ţi se strigă de pe margine ”Bravo!”, ”Foarte bine!”, ”Ţine-o tot aşa!”, sau mai bine, că ţi se strigă chiar pe nume, încurajările te fac să mişti mai repede din picioare, să dai mai mult din mâini, să-ţi refaci forma de alergare, să prinzi viteză. Dar, uneori, aceste încurajări te pot entuziasma prea tare şi te pot lăsa fără resurse pe final, acolo când poate ai cel mai mult nevoie de ele. ”La Zegama (n.n. – una dintre cele mai cunoscute curse montane din lume) e aşa nebunie pe margine, aşa de tare te «aţâţă» lumea, încât începi să «zbori». Dar dacă nu eşti atent, la final nici nu o să mai poţi să mergi”, povestea glumind Ionuţ Zincă, cel mai bun alergător montan român.

Dar ce trebuie să faci dacă eşti cel de pe margine, cel care vine singur sau alături de prieteni, care este gata să stea alături de alergători, de la primul până la ultimul, care este gata să înfrunte soarele sau ploaia, ştiind că prezenţa sa ajută? Întâi de toate trebuie să verifici harta traseului ca să ştii unde să te poziţionezi iar dacă vrei pe parcursul competiţiei să te muţi şi în alte locuri să ştii cum să o faci cât mai repede şi fără să incomodezi concurenţii. Dacă vrei să te plasezi în primii 5 kilometri acolo unde lumea e plină de forţă şi de optimism sau în ultimii 5 kilometri acolo unde majoritatea se chinuie, asta e opţiunea ta.

Pe lângă încurajări, mesajele scrise pe pancarte pot ajuta foarte mult alergătorii. Poţi alege un îndemn inspiraţional sau un mesaj glumeţ, orice crezi că va ajuta este permis (de exemplu: ”Eşti eroul meu!”, ”Fugi repede, e bere la linia de finiş!” sau ”În mintea noastră, toţi sunteţi kenyeni!”). Nu încerca să minţi alergătorii despre cât mai au de fugit, majoritatea ştiu exact cât mai este până la finiş, nu încerca să arunci pe ei cu apă dacă nu o cer sau să le dai de mâncare pentru că au la punctele de revitalizare/hidratare, nu trece strada de pe o parte pe alta fără să te siguri de foarte multe ori pentru a nu-i incomoda, la atâta efort numai să facă zig-zag pe strada nu mai au chef.

Încurajările pot fi şi non-verbale, existând numeroase ”unelte” care pot face zgomot şi care pot ”trezi” orice alergător, cum ar fi trompete, vuvuzele, fluiere, talăngi etc. S-au făcut şi studii despre ce ajută mai mult, încurajările verbale sau cele nonverbale, ultimul realizat în Miami. Celor testaţi li s-a spus aceleaşi mesaje (”Aleargă cât de repede poţi!”, ”Aleargă cât de tare poţi!” şi ”Aleargă cât de tare şi de repede poţi!”), exerciţiul folosit pentru a vedea gradul de evoluţie al oboselii nefiind alergare ci o extensie-flexiune a genunchiului, măsurarea fiind mult mai precisă. Din acest test, nu a reieşit că cele două tipuri de încurajări au produs diferenţe în evoluţia subiecţilor, dar cercetătorii au spus că sunt nevoie de mult mai multe şi mai variate teste pentru a putea fi trasă o concluzie.

Se pare că, să încurajezi alţi alergători atunci când tu nu eşti în cursă te va face să alergi mai repede!?! Cum? Totul pleacă de la faptul că este foarte probabil să crezi că poţi face ceva dacă îi vezi pe alţii făcând acel lucru. Când eşti pe margine şi îi încurajezi pe alţii, nu eşti stresat, normal, nu eşti în cursă, şi ai şansa să vezi toţi alergătorii, chiar şi pe profesionişti pe care dacă eşti în cursă nu ai cum să-i urmăreşti, şi poţi observa astfel cum se mişcă (forma alergării, concentrare etc) şi, în plus, vezi toate tipurile de alergători care trec pe lângă tine şi cum se comportă aceştia şi astfel vei şti la ce să te aştepţi atunci când vei alerga şi tu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite