Sora lui Victoraş Iacob, handbalista de la bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Iacob, sora fostului atacant al Stelei, joacă în campionatul francez de opt ani. Sportiva în vârstă de 25 de ani îşi împarte timpul între slujba de la cea mai mare bancă a Franţei şi antrenamentele echipei Mios-Biganos.

În urmă cu opt ani, Maria Iacob părăsea Oltchim Râmnicu Vâlcea şi handbalul românesc. Avea 17 ani şi era practic necunoscută la nivelul primei ligi din România. „Am plecat împreună cu sora mea la echipa Toulouse. Monica este cu 11 ani mai mare decât mine şi s-a transferat ca jucătoare de bază la echipa franceză. Eu, după doi ani petrecuţi la Toulouse, am jucat la Angouleme, apoi am ajuns la Mios – Biganos, echipa la care m-am consacrat”, a povestit Maria.

Le acordă credite francezilor

Practic, viaţa Mariei se împarte între trei localităţi. Locuieşte în Bordeaux, lucrează la o bancă din Merignac, un fel de Otopeni al oraşului francez, şi joacă handbal la Mios, un orăşel aflat la 30 de kilometri de Bordeaux.

„După ce m-am stabilit în Franţa, am decis să-mi continui studiile, pentru că viaţa de sportiv este scurtă. Am făcut facultatea la Universitatea Bordeaux 4, echivalentul ASE-ului de la noi. Acum sunt consilier de credite la banca BNP Baribas, cea mai mare instituţie de profil din Franţa”, a declarat Maria.

Astfel, în fiecare zi, handbalista îşi împarte timpul între bancă şi antrenamente. „Este greu, dar mie îmi place foarte mult. Beneficiez şi de înţelegere la bancă, unde am un program flexibil, mai ales când trebuie să fac deplasări cu echipa”, a precizat Maria.

Are cetăţenie franceză

Sportiva nu vorbeşte prea mult despre viaţa personală: „Nu sunt căsătorită. Am un prieten, dar suntem încă la început şi nu vreau să spun prea multe. Sunt tânără şi acum prefer să mă concentrez pe cariera sportivă şi pe cea profesională”. Deşi handbalul este viaţa ei, Maria iubeşte şi fotbalul. Ea nu a pierdut ocazia să vadă din tribună meciul pe care CFR Cluj l-a disputat la Bordeaux în grupele Ligii Campionilor. După aproape opt ani petrecuţi în Hexagon, Maria a dobândit cetăţenia franceză în luna aprilie a acestui an.

„A contat mult felul cum m-am adaptat în această ţară. Am primit cetăţenia prin decret, în primăvară, la câţiva ani după ce am depus dosarul”, a povestit handbalista. Maria a avut un sezon deosebit cu echipa în urmă cu doi ani: „Mios s-a clasat pe locul patru în campionat şi s-a calificat pentru cupele europene.  Sunt lidera echipei şi asta mă obligă şi la pregătiri şi în joc”. Localitatea Mios este o comună de 4.000 de locuitori, situată în Parcul Natural Landes de Gascogne.

Familie de sportivi

Aproape toţi membrii familiei Iacob practică ori au practicat un sport. Victoraş Iacob este fotbalist si a evoluat în trecut la echipe precum Steaua şi FC Kaiserslautern, în Germania. Fratele său mai mare, Iulian, a jucat handbal, iar acum este arbitru.
Dintre surorile Mariei, Monica, cea mai mare, a jucat handbal la Oltchim şi la echipa franceză Toulouse. Sora mai mică, Luiza, are 18 ani şi este tot handbalistă la clubul Rapid.

Victoraş Iacob, pe bară

Fratele Mariei, Victoraş Iacob, traversează un moment greu al carierei. După ce s-a transferat în iarnă de la Steaua la echipa germană FC Kaiserslautern, nemţii l-au concediat în vară, invocând motive de indisciplină. Fotbalistul a dat clubul în judecată, iar în prezent îşi caută un nou angajament.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite