Singura armă pe care o avem în faţa pandemiei: „Doar aşa organismul poate bate virusul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pănă la apariţia unui vaccin sau tratament, pe lângă distanţare socială, toţi medicii ne fac o singură recomandare, în tentativa de a ne feri de formele grave ale bolii COVID-19.

Odată cu apariţia pandemiei, mulţi români s-au trezit cu ideea de a-şi întări sistemul imunitar. 

Ceea ce e un prilej perfect pentru diverşi şarlatani de a profita de naivitatea oamenilor care cred că aşa ceva se obţine prin sticluţe şi suplimente „magice“. În realitate, întărirea sistemului imunitar se face, în timp, printr-un stil de viaţă sănătos. Iar asta se vede cel mai bine la sportivii de performanţă. De aceea, recent, într-un interviu acordat pentru „Fanatik“, fostul mare fotbalist, Sorin Cîrţu, explica de ce nu se teme că, în cazul reluării Ligii I, jucătorii se vor îmbolnăvi de COVID-19. 

„Nu înţeleg precauţiile şi restricţiile astea la fotbal, care se joacă în aer liber şi e practicat de atleţi, sportivi bine antrenaţi şi cu sisteme imunitare puternice, că altfel n-ar avea ce să caute la fotbal. Ia coronavirus, e pozitiv, ai medicaţie, îi dai, organismul lui de sportiv trebuie să bată virusul, că altfel, repet, n-are ce să caute la fotbal. Dar regulile sunt făcute de oameni care n-au nicio treabă cu sportul sau, dacă au jucat fotbal, au dat pe lângă minge, n-au avut nicio calitate atletică“, a afirmat Cîrţu. 

Iar declaraţia sa e acoperită de faptul că până acum, la nivel global, am avut un singur deces cauzat de coronavirus, în rândul sportivilor de performanţă, aflaţi în activitate. Vorbim despre japonezul Kiyotaka Suetake (28 de ani), luptător de sumo.

Suntem la ani-lumină distanţă de restul continentului

În comparaţie cu alte ţări din Europa, România se situează pe ultimele locuri din UE, la numărul persoanelor active. În schimb, suntem fruntaşi atât la obezitate, cât şi la decesele cauzate de boli cardiovasculare. 

Chiar dacă piaţa de fitness e în dezvoltare la noi, doar 3-4% dintre români au un abonament la o sală. Şi dacă vom admite că mai există un segment din populaţie, care face sport în aer liber, cu activităţi precum alergarea, tenisul sau ciclismul, procentul celor care merg la sală rămâne, totuşi, extrem de mic. Mai ales, dacă facem comparaţia cu ţări precum Belgia, Olanda sau Germania, unde 10% din oameni au abonamente la săli de fitness. Cel mai bine la acest capitol stau ţările scandinave, unde 20% din populaţie are un abonament la sală.

CITEŞTE ŞI:

Descoperire crucială: Un antioxidant ne va feri de forme severe ale bolii COVID-19 şi oricine îl poate obţine

Coronavirusul poate fi combătut: Un medic a oferit două soluţii la îndemâna oricui

Pandemia e pe final: „Nu cred în valurile doi, trei şi cinci!“. Trei nume mari explică ce urmează

15 iunie e data estimată la care sălile de fitness îşi pot redeschide porţile în România. Prin comparaţie, în Ungaria, sălile şi-au reînceput activitatea de la 4 mai.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite