Simona Halep, lăudată de presa americană. Un jurnalist vede în româncă viitorul tenisului la nivel mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep, numărul trei WTA FOTO Eduard Enea
Simona Halep, numărul trei WTA FOTO Eduard Enea

Titlul articolului este „Chalk and Cheese” (n.r. Cretă şi Brânză) – expresie pe care americanii o folsoesc pentru două lucruri asemănătoare la suprafaţă, dar în realitate extrem de diferite. Peter Bodo (65 de ani), omul care a primit de două ori distincţia pentru cel mai bun jurnalist din sportul alb, a ales acesastă expresie pentru o comparaţie între Simona Halep şi Eugenie Bouchard.

Citeşte toate ştirile despre Simona Halep

Textul lui Peter Bodo, publicat pe tennis.com, începe cu o privire de ansamblu asupra circuitului feminin: „Ne aflăm în mijlocul unei tranziţii majore: unele dintre cele mai venerate jucătoare de sex feminin care sunt, de asemenea, nu întâmplător, vitale pentru profilul WTA – îmbătrânesc. Ele pot îmbătrâni la fel de frumos ca Tina Turner, dar îmbătrânesc. Din fericire, noi talente se remarcă uşor, uşor, niciunele mai rapide şi mai artistice decât Simona Halep şi Eugenie Bouchard, care au apărut în acest an ca gemene în mişcarea de tineret WTA. 

Alte fete extrem de talentate, cum ar fi Garbine Muguruza, Belinda Bencici, Donna Vekici şi Madison Keys s-au remarcat, de asemenea, în sezonul actual, dar niciuna dintre ele nu s-a bucurat de acelaşi succes ca Halep şi Bouchard. Nu are vreo importanţă că cele două sunt atât de diferite, în ciuda faptului că sunt câteva similarităţi în stil şi câteva detalii comune de statistică”.

„Halep e opusul lui Bouchard”

Peter Bodo menţionează din start diferenţele dintre cele două, pe teren şi în afara lui, remarcând că Eugenie Bouchard se anunţă de pe acum un extraordinar produs de marketing, ceea ce nu e chiar în avantajul ei: „Halep este o româncă în vârstă de 22 de ani, cu doi ani şi jumătate mai vârstnică decât canadianca Bouchard, dar încă din aceeaşi generaţie. Bouchard este extraordinară şi vandabilă – care, nu din vina ei, o va face uşor de dispreţuit de către oameni. Halep este în anumite privinţe opusul lui Bouchard, dar nu în sensul de a crea o imagine rivală. Cu ele două, toată lumea câştigă”.

Bilanţ apropiat în 2014

„Halep a câştigat două titluri deocamdată anul acesta, Bouchard unul. Bilanţurile lor sunt foarte apropiate în 2014: Halep are 36 de meciuri câştigate şi 10 pierdute, după trofeul cucerit la Bucureşti. Bouchard are 36, respectiv 14. Halep măsoară doar 168 centimetri înălţime, comparativ cu 178 de centimetri la Bouchard, la greutăţi aproape identice. Pe lângă aceste date statistice, Halep are în mod evident un corp musculos, în vreme ce Bouchard este mai degrabă lungă şi zveltă, ca cea cu care este comparată frecvent, Maria Şarapova. Şi-au împărţit victoriile, cu Halep câştigătoare la Indian Wells şi Bouchard luându-şi revanşa la Wimbledon”, notează jurnalistul american, care colaborează şi cu New York Times.

„Simona este agilă şi are reflexe rapide”

Textul lui Peter Bodo continuă cu o caracterizare a jocului Simonei Halep, care este văzută ca versiunea feminină a australianului Leyton Hewitt, fost număr unu mondial şi dublu câştigător de Grand Slam: „Halep trăieşte încă în oraşul în care s-a născut, Constanţa. Pare potrivit, pentru că Halep este cu siguranţă genul <constant> - serioasă, muncitoare şi modestă, ea este o profesionistă care foloseşte tenisul pentru a exprima o pasiune perseverentă pentru ţara ei natală. A devenit un model în România.

Aşa cum Serena a zis despre Halep, <serveşte foarte bine pentru greutatea ei, are multă putere în lovituri, asta-i cu adevărat minunat>. Halep este agilă şi are reflexe rapide. Citeşte jocul rapid, ceea ce îi permite să domine. Ca urmare a câştigării partidei din sferturile de finală de la Wimbledon, care a adus-o faţă în faţă cu Bouchard, s-a discutat despre stilul lui Bouchard de a juca pe linia de fund, ocazie prin care Halep s-a simţit obligată să reamintească, <Dar şi eu joc la fel de bine şi sunt agresivă, aşa că o să vedem>.

În timp ce agresivitatea are o pondere mare în succesul Simonei, aceasta e şi mai periculoasă când contraatacă. În acest sens, este o versiune WTA a lui Lleyton Hewitt, dar fără gesturi teatrale. De fapt, Halep este atât de stăpână pe sine şi calmă pe teren, încât te face să te gândeşti la vremuri mai liniştite, dacă nu mai bune ale WTA”.

„Să nu vă pară rău pentru româncă”

Jurnalistul american sesizează diferenţa de abordare a ziariştilor în ceea ce le priveşte pe cele două tenismene. Dacă întrebările pentru Bouchard nu ocolesc partea mondenă a sportului alb, Simona Halep e chestionată doar asupra jocului în sine: „Ar fi interesant de ştiut ce a zis Bouchard despre jocul lui Halep înainte de întâlnirea lor de la Wimbledon. Din păcate, conferinţa de presă a lui Bouchard a derivat în întrebări despre Justin Bieber, Will şi Kate (care au asistat la meci) şi cultura pop. Recompensele comerciale şi succesul vor fi mai mult o ameninţare pentru cariera şi caracterul lui Bouchard, la fel ca pentru orice femeie care ţine în mână o rachetă. A existat o singură întrebare despre Halep pentru Bouchard în conferinţa ei de presă. Şi, fiind ultima întrebare dintr-o sesiune lungă şi plictisitoare, nimeni, inclusiv Bouchard, nu a fost interesat de răspuns.

Desigur, Halep a fost întrebată despre Bouchard, la fel ca atunci când a jucat împotriva lui Sabine Lisicki. Acolo nu a fost niciun cuvânt despre William and Kate. Dar dacă îţi pare rău pentru Halep, nu te pripi. Ea a fost scutită de a comenta, aşa cum a făcut-o Bouchard, despre şansele lui Biber de a intra în boxa regală de la Wimbledon“.

Halep este atât de stăpână pe sine şi calmă pe teren, încât te face să te gândeşti la vremuri mai liniştite, dacă nu mai bune ale WTA. Serioasă, muncitoare şi modestă, a devenit un model în România. Cel mai spectaculos talent al lui Bouchard ar putea fi mirosul pentru victorii. În ciuda tinereţii ei, e fără frică. Adaugă talentul ei de a face lucrurile potrivite la timpul potrivite.

   Ştiri pe aceeaşi temă:

Simona Halep, lăudată de Ion Ţiriac: „E o fată excepţională, care a venit în doi ani între primele locuri“

Programul Simonei Halep în luna august. Trei turnee o aşteaptă pe româncă, dintre care unul de Mare Şlem

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite