Serena, redusă la tăcere: Articol devastator în „The New York Times“ care demontează acuzele lansate de Williams

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serena

Prestigioasa publicaţie „The New York Times“ a analizat toate avertismentele de la turneele de Grand Slam din 1998 încoace, iar rezultatul e clar: jucătorii ATP au fost penalizaţi de trei ori mai mult decât sportivele din circuitul WTA.

Au trecut zece zile de la finala US Open în care Naomi Osaka a învins-o pe Serena Williams, însă o partidă câştigată clar de japoneza de 20 de ani continuă să nască dezbateri aprinse şi analize amănunţite, mai ales în presa americană.

Acuzele Serenei Williams, cea care insistă că a fost victima sexismului existent în lumea tenisului, a îndemnat „The New York Times“ să ia la puricat datele referitoare la avertismentele acordate la turneele de Grand Slam din ultimii 20 de ani. Jurnaliştii americani au analizat mii de meciuri disputate în intervalul 1998 – 2018 la Australian Open, French Open, Wimbledon şi US Open, la simplu şi la dublu. 

Concluzia analizei, pur şi simplu, demontează tot ce a susţinut Serena Williams în ultimele zece zile!

Din datele furnizate de „New York Times“ reiese că arbitrii de scaun i-au avertizat pe jucătorii ATP de trei ori mai mult decât sportivele din circuitul WTA! Aşadar, dacă într-adevăr există sexism în tenis, atunci victima acestui trend au fost bărbaţii, şi nicidecum femeile!

Mai mulţi bărbaţi, mai multe avertismente

Sursa citată a oferit şi o explicaţie pentru discrepanţa existenţă între avertismentele primite de bărbaţi şi de femei. Pe scurt: bărbaţii nu doar că joacă mai mult la turneele de Grand Slam, dar sunt şi mai mulţi, ca şi număr de participanţi.

În primul rând, la Australian Open, French Open, Wimbledon şi US Open, partidele de băieţi sunt decise după sistemul celui mai bun din cinci seturi, pe când la fete câştigătoarea e decisă după maximum trei seturi. Apoi, la primele trei turnee de Grand Slam din fiecare an, în calificări, avem 128 de locuri pentru bărbaţi şi doar 96 pentru femei.

Fetele, penalizate mai des pentru coaching

Jurnaliştii de la „New York Times“ au prezentat şi un detaliu foarte important: singurul capitol la care femeile au fost penalizate mai des decât bărbaţii e cel de „coaching“. Adică exact motivul pentru care Serena Williams a primit primul avertisment de la arbitrul Carlos Ramos în finala cu Naomi Osaka. 

Există însă şi o explicaţie pentru faptul că fetele încearcă mai des să apeleze la sfaturile antrenorului la turneele de Grand Slam, unde acest lucru nu e permis de regulament. Jucătoarele din circuitul WTA au fost, pur şi simplu, învăţate prost în acest sens! Începând din 2009, WTA le-a permis sportivelor să aibă reprize de „coaching“ la toate turneele din circuit, cu excepţia celor patru de Grand Slam. Pe când la bărbaţi, nu există „coaching“ nicăieri! Obişnuite să ceară intervenţia antrenorului în momentele grele, fetele încearcă să „dribleze“ regulamentul şi la turneelor majore, folosindu-se de limbajul semnelor pentru a comunica discret cu antrenorul aflat în tribune. Uneori, arbitrul închide ochii la astfel de incidente, însă sunt şi momente în care un arbitru mai exigent, cum a fost Carlos Ramos, penalizează jucătoarea care primeşte indicaţii din tribune. 

De altfel, există un indiciu clar că, după 2009, când WTA a permis reprizele de „coaching“ la turneele mai mici, jucătoarele au încercat să încalce mai des regulamentul la competiţiile majore. Între 1998 şi 2008, când nu exista „coaching“ nici la fete, au fost doar 65 de avertismente pentru aşa ceva la Australian Open, French Open, Wimbledon şi US Open. Apoi, începând din 2009, când „coaching-ul“ a fost permis la restul turneelor din circuit, averismentele acordate pentru acest lucru la cele patru Grand Slam-uri au explodat: 87 în nouă ani!

Avertismentele acordate la turneele de Grand Slam din ultimii 20 de ani

Infracţiune Bărbaţi Femei

Distrugerea rachetei 646 99

Limbaj injurios 344 140

Comportament nesportiv 287 67

Indicaţii de la antrenor 87 152

Atacuri verbale 62 16

Gesturi obscene 20 11

Absenţă de la conferinţe 6 10

Depăşirea timpului între servicii 7 3

Apariţie întârziată pe teren 1 1

Retragere la primul tur 2 0

Total 1.462 499

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite