Se va tăia în carne vie: Ce riscă handbalistele acuzate de dopaj. Clubul Corona, în pragul colapsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Bazaliu
Bianca Bazaliu

Naţionala feminină de handbal va pleca, miercuri, spre Japonia, gazda Mondialului (30 noiembrie – 15 decembrie). Iar echipa a fost lovită din plin de scandalul dopajului de la Corona.

Cu Neagu departe de capacitatea ei maximă şi cu selecţionerul Tomas Ryde, contestat puternic, România a mai primit o lovitură cruntă înaintea Mondialului din Japonia.

Concret, Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) a notificat trei jucătoare de la Corona Braşov pe care le suspectează că au apelat, ca şi restul colegelor, la terapia cu laser intravenos, interzisă de regulamentul Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA). Vorbim despre Cristina Laslo (22 de ani), Bianca Bazaliu (22 de ani) şi Daciana Hosu (21 de ani), deşi, iniţial, s-a spus că a treia handbalistă e Daria Bucur (20 de ani). Toată povestea devine şi mai dramatică, întrucât primele două jucătoare, Laslo şi Bazaliu, fac parte din lotul României pentru Mondialul din Japonia. Iar Corona mai are două jucătoare de naţională, Buceschi şi Bucur, care, spre deosebire de Laslo, Bazaliu şi Hosu, n-au primit, deocamdată, notificarea celor de la ANAD pentru dopaj.

Ce beneficii aduce tratamentul interzis?

Terapia cu laser intravenos la care a apelat clubul Corona s-a făcut la o clinică din Braşov. Ea e interzisă de WADA, deoarece produce următoarele efecte:

*Reduce inflamaţia şi accelerează procesele de vindecare în cazul a numeroase afecţiuni acute. 

*Tratează afecţiunile articulare, dar şi depresia, insomnia, durerile cronice şi multe altele. 

Prinse pe Instagram şi Facebook?!

După izbucnirea scandalului, mulţi s-au întrebat cum de au fost depistate jucătoarele de la Corona, având în vedere că terapia interzisă la care au apelat nu lasă urme chimice în corp. Din ce se spune, handbalistele au postat diverse fotografii pe Instagram şi pe Facebook, în timp ce se aflau la acest tratament interzis, iar aşa au ajuns în atenţia celor de la ANAD!

Sancţiunile vor fi devastatoare

Marţi, angajaţii ANAD s-au dus în cantonamentul naţionalei României şi au prelevat probe de la şase jucătoare. Buceschi şi Bucur, ambele de la Corona, au fost chemate în mod explicit, în timp ce alte patru handbaliste au fost alese prin tragere la sorţi. 

Dacă Buceschi şi Bucur au oferit probe de urină şi de sânge, în schimb, colegele lor au dat doar probă de urină. Până la sosirea celor de la ANAD în cantonamentul naţionalei, Bazaliu şi Hosu s-au deplasat pe cont propriu la sediul ANAD, unde au fost informate, în mod oficial, că sunt suspectate de dopaj. 

Handbalistele care vor fi găsite vinovate riscă până la 4 ani de suspendare. Totuşi, dacă vor colabora cu cei de la ANAD şi WADA, ele pot scăpa mai uşor, cu suspendări de maximum 6 luni. În schimb, clubul Corona Braşov poate fi, pur şi simplu, ruinat, riscând pierderea tuturor partidelor disputate în acest sezon la masa verde!

Cine pleacă în Japonia şi cine pierde lotul?

Până aseară, circulau tot felul de variante despre jucătoarele de la Braşov, aflate în lotul echipei naţionale. Aproape sigur, Bazaliu şi Laslo, notificate de ANAD pentru dopaj, vor fi lăsate acasă, urmând să piardă Mondialul din Japonia! În schimb, colegele lor de la Braşov, Buceschi şi Bucur, au şanse să meargă în Asia, având în vedere că n-au ajuns, oficial, în vizorul celor de la ANAD. 

În orice caz, e de aşteptat ca lotul să fie completat cu câteva dintre următoarele handbaliste: Elena Dache (Dunărea Brăila), coordonator, Patricia Vizitiu (SCM Craiova), inter dreapta, Laura Chiper (CSM Bucureşti), extremă dreapta şi Anca Polocoşer (Minaur Baia Mare), inter stânga.

Lotul României pentru Campionatul Mondial din Japonia

Dedu (CSM Bucureşti), Dumanska, Ciucă (ambele de la Rm. Vâlcea) - portari

Florică, Băcăoanu, Zamfirescu (toate de la Rm. Vâlcea), Buceschi, Laslo, Bazaliu, Bucur (toate de la Corona Braşov), Udriştioiu (Dunărea Brăila), Pristăviţa (Gloria Bistriţa), Popa (Gloria Buzău), Perianu, Pintea, Neagu (toate de la CSM Bucureşti), Ostase (CSM Slatina), Seraficeanu (Minaur Baia Mare)

Programul României la Mondiale

*30 noiembrie: România – Spania

*1 decembrie: Senegal – România

*3 decembrie: România – Kazahstan

*4 decembrie: Muntenegru – România

*6 decembrie: România – Ungaria

 *Primele trei clasate din fiecare serie vor avansa în cele două Grupe Principale

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite