Se strânge laţul în jurul oamenilor de fotbal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, Mihai Stoica, George Copos, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu au primit, împreună, 40 de ani de închisoare în „Dosarul transferurilor“

„Dosarul transferurilor“ a fost unul dintre cele mai lungi şi mai întortocheate cazuri din justiţia ultimilor ani. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis dosarul la 2 octombrie 2008 către prima instanţă, cea a Tribunalului Municipiului Bucureşti (TMB), unde procesul a durat 1.142 de zile şi a avut 41 de termene! La final, cei opt acuzaţi au fost achitaţi.

În luna aprilie a acestui an, TMB a dat această decizie, considerând că faptele de care sunt acuzaţi aceştia nu există. Sentinţa de achitare a fost dată de judecătoarea Geanina Terceanu. Ea a considerat că procurorii care au instrumentat dosarul nu au reuşit să probeze caracterul ilegal al veniturilor celor opt inculpaţi, deoarece n-au demonstrat că banii din conturile lor proveneau din „diferenţele de transfer“. JUDECĂTOAREA ŞI EXPLICAŢIILE ŞOCANTE Mai mult decât atât, judecătoarea a consemnat că procurorii anticorupţie n-au făcut altceva decât să enumere conturile celor opt. Cât despre rularea banilor de transfer prin firme off-shore, ea a considerat acest lucru firesc şi a detaliat motivele pentru care oamenii de afaceri din toată lumea apelează la „paradisurile fiscale“.

TMB ÎNCHISESE CAZUL ÎN LUNA APRILIE

„Motivul pentru care au apărut şi s-au dezvoltat paradisurile fiscale este cel al necesităţii siguranţei banilor dobândiţi şi, în principal, evitarea taxării excesive a profitului. Aceşti factori au dus la apariţia jurisdicţiilor off-shore a căror legislaţie şi organizare oferă reale avantaje pentru investitor. O societate off-shore e acelaşi lucru cu o firmă internă, doar că societatea off-shore nu e împovărată de impozite excesive, poate fi inmatriculată mai rapid şi e mai uşor de administrat. În consecinţă, o societate off-shore poate fi deţinută şi folosită în mod perfect legal“, scria Geanina Terceanu în motivarea sentinţei de achitare a celor opt oameni de fotbal. Iar cazul, din punctul ei de vedere, părea încheiat. Şi totuşi, la şapte luni de la decizia Tribunalului Bucureşti, Curtea de Apel a decis altfel. Recursul procurorilor are urmări devastatoare pentru cei din „Dosarul transferurilor“, care au primit ani buni de închisoare. Cu executare, în cinci cazuri, şi cu suspendare, în alte trei. Cel mai lovit pare a fi fostul impresar Ioan Becali, socotit în mediile fotbalistice artizanul tuturor mutărilor de pe piaţa transferurilor din România în străinătate.

BĂTRÂNEŢEA VINE ÎN AJUTORUL LUI GIOVANNI

Ioan Becali a primit opt ani de închisoare cu executare, dar dacă pedeapsa rămâne în vigoare şi după judecarea recursului, el ar putea sta după gratii doar 32 de luni, pentru că în iunie anul acesta a împlinit 60 de ani. Potrivit articolului 60 din Codul penal, bărbaţii care au depăşit 60 de ani şi femeile care au trecut de 55 de ani pot fi eliberaţi condiţionat „după executarea unei treimi din durata pedepsei“, dacă pedeapsa nu depăşeşte zece ani. Sentinţe cu executare au primit şi Victor Becali, Mihai Stoica, George Copos şi Cristi Borcea.

CE ÎNSEAMNĂ „SUSPENDARE“?

Mai blânde au fost pedepsele în cazurile lui Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu, toţi primind câte trei ani de închisoare cu suspendare. O asemenea sentinţă te poate duce după gratii doar dacă în intervalul precizat primeşti o altă condamnare penală.

RECURSUL DUREAZĂ ŞASE LUNI

Decizia în cazul celor opt condamnaţi la Curtea de Apel Bucureşti poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie. Ioan şi Victor Becali, Cristi Borcea, Mihai Stoica, George Copos, Gigi Neţoiu, Gică Popescu şi Jean Pădureanu trebuie să depună contestaţie în termen de zece zile. Recursul va dura aproximativ şase luni, iar ultima sentinţă va fi cea definitivă. ;

image

Au de ce să se teamă la Înalta Curte de Casaţie

Perspectivele celor opt inculpaţi în recursurile pe care le vor promova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu sunt tocmai îmbucurătoare. În ultima perioadă, instanţa supremă pare să-şi fi îndreptat jurisprudenţa către pronunţarea unor pedepse deosebit de aspre în cazuri de mare corupţie. # Corneliu Iacubov pare a fi cel mai apropiat, ca traseu judiciar, de cei opt condamnaţi din „Dosarul Transferurilor“. Achitat iniţial de Tribunalul Bucureşti, el a primit 7 ani de închisoare la Curtea de Apel Bucureşti, sentinţă menţinută de Înalta Curte. Iacubov îşi ispăşeşte acum pedeapsa. # Adrian Năstase – condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii“ atât în prima instanţă, de trei judecători de la ÎCCJ, cât şi în recurs, la completul de cinci. Complicii săi au primit câte şase ani de închisoare. # Ioan Avram Mureşan – condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, atât de completul de trei judecători ai ÎCCJ, cât şi în recurs, de completul de cinci. # Ilie Carabulea, influentul om de afaceri sibian, a fost condamnat definitiv la un an şi jumătate de închisoare tot de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru dare de mită şi trafic de influenţă, prin respingerea recursului la sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Constanţa. ; “

E greu de acceptat o astfel de decizie atunci când te ştii nevinovat. Eu mă simt curat. ”

Gică Popescu fost impresar “

Sută la sută e nedrept. Adevărul e altul. Nu ştiu dacă voi face recurs la această decizie, mă voi consulta cu avocaţii.

” Jean Pădureanu preşedinte Gloria Bistriţa

“ De trei ani şi ceva nu s-a adus nici o dovadă nouă. Ce justiţie e asta? De la achitat la opt ani cu executare e cale lungă! E o aberaţie.

” Gigi Neţoiu fost acţionar Dinamo “

În rechizitoriu scrie că e foarte probabil ca banii să fi ajuns la Victor şi Ioan Becali. Poate fi cineva condamnat pentru asta? ”

Victor Becali impresar FIFA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite