Se naşte o nouă generaţie „de aur“ în handbalul feminin? Naţionala de junioare (U18) joacă azi în sferturile CM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bianca Bazaliu, golgheterul şi mezina echipei. Împlineşte azi 17 ani şi a marcat 45 de goluri în şase meciuri. Bazaliu este a patra marcatoare a turneului. O sud-coreeancă e lider, cu 56 de reuşite
Bianca Bazaliu, golgheterul şi mezina echipei. Împlineşte azi 17 ani şi a marcat 45 de goluri în şase meciuri. Bazaliu este a patra marcatoare a turneului. O sud-coreeancă e lider, cu 56 de reuşite

Tricolorele au ajuns în sferturi şi luptă azi (ora 13.00), cu Olanda, pentru un loc în „careul de aşi“. Bianca Bazaliu, mezina şi golgheterul echipei, împlineşte, tot astăzi, 17 ani.

24 de echipe au luat startul la a cincea ediţie a Mondialului Under 18. Printre ele şi naţionala României, care s-a dovedit una dintre revelaţiile acestui turneu. 

Neînvinsă în şase meciuri şi cu un succes luni, în optimi, în faţa Croaţiei (28-22), o echipă considerată una dintre favoritele la medalii. În 2006, federaţia internaţională de specialitate lansa turneul pentru a populariza handbalul la această categorie de vârstă. 

Atunci, România obţinea cel mai bun rezultat, până în acest moment, o medalie de bronz cucerită de o generaţie al cărei star (şi cel mai bun jucător al competiţiei) era Cristina Neagu. 

Bazaliu, noua Neagu?

Mezina lotului actual este Bianca Bazaliu, cea pe care specialiştii o consideră chiar „urmaşa“ lui Neagu. Bazaliu, care împlineşte 17 ani chiar astăzi, în ziua meciului cu Olanda, are aproape aceeaşi înălţime ca şi Neagu (1,81 m faţă de 1,80) şi evoluează pe acelaşi post, inter stânga. La Mondialul din Macedonia, Bazaliu este golgheterul echipei, cu 45 de goluri în şase partide (o medie de aproape opt reuşite pe meci). Evoluează la LPS Slatina, în liga secundă. „Am avut multe meciuri dificile la acest Mondial. Am încheiat grupa pe doi, după Danemarca, dar suntem neînvinse. Nu va fi uşor, dar obiectivul nostru este o medalie. Personal, cred că de la anul voi evolua în prima ligă din România, dar acum mă gândesc doar la naţională şi la rezultatele de aici“, a declarat Bazaliu, într-un interviu acordat site-ului competiţiei. 

Narcisa Lecuşanu: „Ne dorim o medalie, dar greul acum începe“

Antrenorii naţionalei Under 18 a României sunt Aurelian Roşca şi Gavril Kozma, doi tehnicieni cu experienţă la acest nivel de vârstă, ultimul fiind cel care a supervizat şi generaţia Cristinei Neagu. În Macedonia e prezentă şi Narcisa Lecuşanu (37 de ani), cu rolul de team manager. Fosta jucătoare a Oltchimului este şi vicepreşedintă a Federaţiei Române de Handbal şi speră la o medalie. 

„Evoluţia fetelor este conform aşteptărilor. Au jucat din ce în ce mai bine, de la meci la meci, dar abia de-acum înainte va începe greul. Vor fi încă trei partide, sper, foarte dure însă, pentru că toate echipele care au rămas în concurs sunt de temut. Nimeni nu poate promite că vom câştiga o medalie, ne dorim din tot sufletul acest lucru, dar va fi dificil. S-a acumulat şi oboseala, dar sunt convinsă că cei doi selecţioneri ştiu exact ce trebuie să facă pentru a le ţine pe fete în priză“, a comentat Narcisa Lecuşanu, pentru „Adevărul“. 

Romania Under 18 handbal

Pregătire centralizată, şase jucătoare de la CNE Râmnicu Vâlcea

Unul dintre avantajele actualei generaţii (96-97) este pregătirea centralizată în ultimii doi ani. Şase jucătoare, cele mai multe din lotul de 16, vin de la Centrul Naţional de Excelentă (CNE) Râmnicu Vâlcea, o unitate sportivă, fără personalitate juridică, specializată în pregătirea şi perfecţionarea cadetelor şi junioarelor în handbalul de performanţă, în scopul promovării ulterioare la loturile naţionale şi olimpice. Aici, în paralel, se urmăreşte şi pregătirea şcolară. Finanţarea e asigurată de FR Handbal, Ministerul Educaţiei, Administraţia locală a Municipului Râmnicu Vâlcea, dar şi prin diverşi sponsori sau cu ajutorul unor oameni de afaceri. 

Obiectivul fetelor este clasarea pe locurile 1-6. Mai au de lucru până la atingerea lui. De acum va fi şi mai greu, pentru că intervine şi inconstanţa în rezultate

Alexandru Dedu, preşedinte FR Handbal

Rezultatele României la CM Under 18

Grupa C

34-20 cu Argentina

42-22 cu Uzbekistan

37-23 cu Macedonia

27-25 cu Germania

30-30 cu Danemarca

Optimi 

28-22 cu Croaţia

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite