Se dă liber naturalizării rugbyştilor din emisfera de Sud în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Kinikinilau şi Jeff Makapelu joacă acum la RCM Timişoara
Paula Kinikinilau şi Jeff Makapelu joacă acum la RCM Timişoara

Colegiul Director al FR Rugby a fost de acord cu propunerea de a se selecţiona jucători străini de perspectivă din Emisfera de Sud, cu vârsta cuprinsă între 17 şi 20 ani, şi integrarea acestora în cluburile de SuperLigă. Potrivit regulamentului International Rugby Board (IRB), aceştia ar urma să primească dreptul de a juca pentru echipa României în cazul în care ar activa trei ani la rând în competiţia internă.

Propunerea aceasta a fost susţinută în anii trecuţi de Viorel Morariu, preşedinte de onoare al FRR şi vicepreşedinte onorific al FIRA-AER (Asociaţia Europeană de Rugby). În principal, naţionala noastră ar avea nevoie de jucători cu viteză, în special de cei care joacă pe treisferturi.

Acum câţiva ani jucătorii Ben Aoina şi Zane Winsdale (originari din Noua Zeelandă) şi Jeff Makapelu (din Insulele Samoa), de la RCJ Farul Constanţa, au evoluat pentru selecţionata Bucureştiului. La Timişoara sunt legitimaţi acum Paula Fakavainga  Kinikinilau (25 de ani / Tonga), Tomasi Palu (Noua Zeelandă - a jucat pentru echipa de rugby în 7 a Tonga) si Andrew Pahulu (23 de ani / Noua Zeelandă).

Multe echipe importante de rugby au în componenţă jucători naturalizaţi. Anglia, de pildă, l-a avut pe Tuilagi. De asemenea, Italia a folosit jucători din Sud la ultimele două ediţii ale Cupei Mondiale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite