Se încheie o serie fabuloasă a lui Roger Federer. Cine sunt jucătorii care au în vizor recordul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operat pentru a doua oară în acest an la genunchi, Roger Federer a anunţat că nu va mai juca tenis în 2020, iar asta înseamnă sfârşitul unei serii de record în tenisul mondial: timp de 20 de ani, elveţianul a jucat cel puţin o finală în fiecare sezon în circuitul profesionist, lucru pe care nu l-a mai reuşit niciun jucător de tenis. În 2020 însă, Federer rămâne cu un singur turneu disputat, la Australian Open, pe care l-a încheiat în semifinale.

Federer a disputat prima sa finală ATP în anul 2000, la Marsilia, iar de atunci nu a existat an în care să nu joace măcar un meci cu trofeul pe masă. Elveţianul a adunat, până la 39 de ani (vârstă pe care o va împlini pe 8 august), 157 de finale la simplu, dintre care a câştigat 103. Prin calificarea în finala de la Dubai, în 2019, Roger Federer dobora precedentul record, al americanului Jimmy Connors, care între 1971 şi 1989 a disputat, timp de 19 ani la rând, cel puţin o finală ATP pe an.

Roger Federer va mai avea de aşteptat până să îi conteste lui Connors şi un alt record ce părea intangibil - 109 titluri la simplu, iar cursa pentru al 21-lea titlu de Mare Şlem al carierei se amână şi ea, oficial, pentru 2021. Însă şi recordul lui Federer este luat în vizor de sportivi care, deja, „şi-au făcut norma“ de finale în 2020, înainte de izbucnirea pandemiei.

Concret, trei jucători vor încerca să îl prindă din urmă pe Roger Federer în anii ce vor urma. Cel mai aproape este Rafael Nadal, care are o serie activă de 17 ani în care a jucat cel puţin o finală în circuit (2004 - 2020, ultima dintre ele în acest an, la Acapulco). Francezul Gael Monfils, campion în 2020 până la întreruperea sezonului la Montpellier şi Rotterdam, a jucat finale în fiecare dintre ultimii 16 ani, iar Novak Djokovici, campionul de la Australian Open, are o serie activă de 15 sezoane consecutive cu finale disputate în circuit.

De-a lungul seriei fantastice de 20 de ani cu cel puţin o finală jucată per sezon, Roger Federer a ratat câştigarea unui titlu doar în 2016, când a şi jucat o unică finală, pe care a pierdut-o în faţa canadianului Milos Raonic.


Sursă captură foto: Tennis World USA

Imagine indisponibilă
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite