Se apropie ora scadenţei. Ce şanse de a ajunge la Rio mai au naţionalele care vor participa la turneele preolimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălina Ponor
Cătălina Ponor

Între 17 martie şi 24 aprilie, România mai poate califica patru echipe la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în urma turneelor preolimpice: naţionala de handbal feminin, selecţionata de polo masculin şi echipele de fete şi băieţi ale gimnasticii artistice.

După un 2015 şters, în care România n-a avut niciun campion mondial într-o disciplină olimpică, reuşind totuşi să adune în palmares şapte medalii, patru de argint şi trei de bronz, sportul românesc are nevoie ca de aer de rezultate. Până în prezent, doar 33 de sportivi şi-au asigurat matematic prezenţa la Jocurile Olimpice, asta în condiţiile în care, la toate ediţiile de după 1990, România a avut întotdeauna la start cel puţin 100 de competitori. Salvarea, cel puţin din punct de vedere numeric, poate veni de la turneele preolimpice în care sunt angrenate echipele de handbal feminin, polo masculin, respectiv gimnastică masculin şi feminin. “Weekend Adevărul” a analizat şansele de calificare şi vă prezintă toate detaliile acestor întreceri.

Polo (3-10 aprilie, Trieste)

Naţionala masculină de polo pe apă a României va avea adversare puternice la turneul preolimpic de la Trieste, fiind repartizată în Grupa A, alături de Rusia, Slovacia, Franţa, Ungaria şi Canada. România a ocupat locul 10 la Campionatul European de la Belgrad, după ce a fost învinsă de Franţa cu 12-6 în ultimul meci de clasament. Ungaria a câştigat medaliile de bronz (13-10 cu Grecia), Rusia a ocupat locul 8, Franţa s-a clasat pe 9, iar Slovacia a terminat pe 13. În Grupa B a turneului preolimpic, care se va desfăşura între 3 şi 10 aprilie, au fost repartizate Italia (locul 6 la Campionatul European), Africa de Sud, Spania (5), Olanda (12), Germania (11) şi Kazahstan. Regulamentul de desfăşurare este tip campionat, fiecare cu fiecare, iar primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica în sferturile de finală, pe care le vor disputa încrucişat. Echipele care ajung în semifinale se vor califica la Rio de Janeiro. Tricolorii vor juca cu Slovacia pe 3 aprilie, cu Franţa pe 4 aprilie, cu Ungaria pe 5 aprilie, cu Canada pe 6 aprilie, cu Rusia pe 7 aprilie, sferturile de finală vor avea loc pe 8 aprilie, semifinalele pe 9 aprilie, iar finala pe 10 aprilie. Până acum, în turneul olimpic masculin şi-au câştigat dreptul de prezenţă Brazilia, Australia, SUA, Serbia, Japonia, Croaţia, Grecia şi Muntenegru.

Handbal (17-20 martie, Aarhus)

România (locul 3 la Campionatul Mondial din 2015), Danemarca (locul 6 la Campionatul Mondial din 2015), Uruguay (locul 3 la Jocurile Panamericane din 2015) şi Muntenegru (locul 4 la Campionatul European din 2014) se vor bate pentru două locuri calificante la Rio, turneul preolimpic fiind programat în perioada 17-20 martie 2016, în Danemarca. La Campionatul Mondial, România a învins Danemarca în sferturile de finală, cu scorul de 31-30, după prelungiri, iar Muntenegru a dispus cu 23-21 de Danemarca, în faza grupelor. Danezele s-au revanşat în meci pentru locurile 5-8, învingând Muntenegru cu 28-20. Uruguay nu a participat la această competiţie.

Sunt deja calificate şase echipe la Rio, Brazilia, ca echipă gazdă, Norvegia (campioana mondială), Angola (campioana Africii), Argentina (vicecampioana Americii, învinsă de Brazilia), Coreea de Sud (campioana Asiei) şi vicecampioana europeană Spania, după ce Norvegia a cucerit atât titlul european, cât şi pe cel mondial. Misiunea tricolorelor va fi una dificilă, atât Muntenegru, cât şi Danemarca, care va beneficia şi de avantajul propriului teren, fiind adversare redutabile. Iar dacă nici Cristina Neagu nu va fi în formă, atunci şansele de calificare la o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice scad simţitor. "Am vorbit cu ea şi m-a pus pe gânduri. Mi-a spus că este demoralizată, că parcă nu o mai ascultă corpul, este accidentată", a spus selecţionerul Thomas Ryde despre cea mai bună handbalistă a lumii.

Gimnastică (16-24 aprilie, Rio de Janeiro)

Echipele clasate pe locurile 9 - 16 la Campionatele Mondiale de la Glasgow, la feminin şi masculin, intră în competiţie directă pentru cele patru locuri disponibile la fiecare categorie. Brazilia, Franţa, Belgia, Germania, Austria, Coreea de Sud şi Elveţia sunt adversarele echipei feminine, iar la masculin, Germania, Franţa, Olanda, Ucraina, Spania, Canada şi Belarus vor fi adversarii lui Marian Drăgulescu şi al colegilor săi. La fete, revenirea legendarilor Octavian Bellu şi Mariana Bitang, un cuplu care numai la Jocurile Olimpice, din 1992 încoace, a cucerit 22 de medalii (11 de aur, 6 de argint şi 5 de bronz), pare să fie principalul atu al României. O altă veste bună este legată de faptul că medicii austrieci care au operat-o pe Cătălina Ponor la tendon şi-au dat acordul ca gimnasta să-şi reia antrenamentele la capacitate maximă. Federaţia Română de Gimnastică a decis să renunţe recent la serviciile lui Ioan Coroiu, un tehnician contestat, care s-a ocupat cu precădere de pregătirea sportivelor la paralele între 2012 şi 2015. „În această perioadă antrenorul Ioan Coroiu este în concediu. Nu ştim sigur dacă în luna februarie va alege să revină la noi la club, unde este titular pe postul de antrenor, sau va pleca la altă grupare”, a explicat Adrian Liga, directorul Colegiului Naţional Sportiv „Cetate” Deva, în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea lotul de junioare. De partea cealaltă, antrenorul echipei masculine, Ioan Suciu, crede că elevii săi pot realiza o mare surpriză în acest an: “Va fi foarte greu testul care ne aşteaptă, dar ne vom bate până la capăt. Şi, de ce nu, poate reuşim să obţinem chiar şi o medalie la Rio, dacă ne vom califica”.
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite