Scandalul meciurilor trucate din handbalul francez ia amploare: au apărut noi dezvăluiri incendiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi dezvăluiri au apărut în cazul meciurilor trucate din campionatul francez de handbal. Nikola Karabatic este cel mai sonor nume implicat în acest scandal FOTO Mediafax
Noi dezvăluiri au apărut în cazul meciurilor trucate din campionatul francez de handbal. Nikola Karabatic este cel mai sonor nume implicat în acest scandal FOTO Mediafax

După ce şapte handbalişti ai echipei de handbal masculin Montpellier au fost arestaţi duminică seara, fiind acuzaţi că au fost părtaşi la trucarea unor meciuri din campionatul Franţei, au ieşit la iveală noi detalii care demonstrează vinovăţia sportivilor reţinuţi de oamenii legii.

În centrul trucării meciurilor de handbal se află cel mai bun handbalist al lumii, Nikola Karabatic, care este acuzat de procurori că nu şi-a apărat corect şansele în partida pe care Montpellier a pierdut-o cu Cesson-Sevigne în ultima etapă a ediţiei precedente de campionat. Implicat este şi fratele lui Nikola Karabatic, Luka, cel care a partiat o sumă uriaşă de bani pe înfrângerea echipei sale.

Această informaţie a fost adusă la cunoştinţa anchetatorilor chiar de iubita lui Luka, modelul Jennifer Priez, care a declarat din arest că a pariat pe înfrângerea lui Montpellier la sugestia iubitului ei şi cu banii acestuia.
„Jeny Priez a colaborat imediat cu ofiţerii poliţiei judiciare spunîndu-le de bună voie, încă din primele minute ale audierii, faptele: ea a pariat pentru Luka Karabatici, la cererea acestuia şi cu banii lui. Este o declaraţie făcută în deplin acord cu partenerul său”, a spus avocatul lui Priez.

Karabatic riscă să fie exclus din lotul lui Montpellier

Nikola Karabatic, împreună cu ceilalţi coechipieri ai săi arestaţi în urma acuzaţiilor de trucaj al partidei cu Cesson-Sevigne riscă să petreacă următorii cinci ani în închisoare dacă se va dovedi că partida incriminatorie a fost aranjată de jucători. Anchetatorii trebuie să dovedească faptul că a fost vorba de fraudă şi corupţie, caz în care pedeapsa maximă este de cinci ani, dar şi o amendă în cuantum de 75.000 de euro.

O a doua variantă ar fi acea a încălcării unor ordine sportive, care stipulează că sportivii nu au voie să parieze. În acest caz, sancţiunile pe care le riscă handbaliştii sunt amenzi de 15.000 de euro şi suspendări de câte şase etape pentru fiecare acuzat. Însă, cele mai drastice pedepse ar putea veni chiar de la clubul Montpellier, care ar putea să-i excludă din lot pe cei acuzaţi.
Şi ca tacâmul să fie complet, Montpellier riscă să piardă titlul cucerit în sezonul trecut, iar Cesson-Sevigne ar putea fi retrogradată.

„Există un viitor după data de 30 septembrie. Clubul se simte trădat. Trebuie să ne concentrăm pe ce va urma de acum înainte”, a spus antrenorul lui Montpellier, Patrice Canayer, vizibil afectat de scandalul care a cuprins întreg handbalul francez.

Pe aceeaşi lungime de undă a fost şi preşedintele lui Montpellier, Rémy Lévy, care a precizat că dacă handbaliştii vor fi găsiţi vinovaţi, riscă sancţiuni aspre. „Trebuie să respectăm drepturile jucătorilor, chiar dacă ei nu le-au respectat pe ale noastre. Dar, dacă gravitatea faptelor va fi dovedită, bineînţeles că vor urma sancţiuni drastice”, a spus preşedintele lui Montpellier.

În replică, procurorul care anchetează acest caz a spus că Montpellier este un club care aparţine oraşului francez, nicidecum oficialilor echipei sau jucătorilor. „Valorile acestui club sunt deasupra individului şi ele vor fi reconstruite piatră cu piatră. Clubul nu aparţine preşedintelui Rémy Lévy sau jucătorilor, el aparţine locuitorilor din Montpellier”, a spus omul legii, citat de Le Monde.

Câştigurile jucătorilor din pariuri frauduloase se ridică la 252.880 de euro

Procurorul Republicii, Brice Robin, a declarat la rândul său că „există suspiciuni de nerespectare a eticii sportive cu ocazia acestui meci litigios”. De asemenea, pentru acest magistrat nu există nicio îndoială că meciul cu Cesson-Sevigne din 12 mai 2012 a fost aranjat. Acelaşi procuror a indicat deopotrivă câştigurile realizate de jucători de pe urma pariurilor ilegale, 252.880 de euro.
Totuşi, Brice Robin refuză să creadă că „jucători aşa de talentaţi ar fi putut să apeleze la asemenea acte”.

Handbaliştii implicaţi în scandalul pariurilor frauduloase

Pe lângă cei doi fraţi arestaţi în acest caz al meciurilor trucate, alţi şase handbalişti au fost reţinuţi de oamenii legii. De remarcat este că toţi sunt nume grele din handbalul mondial: Samuel Honrubia (26 de ani) campion olimpic la Londra 2012, Dragan Gajici (28 de ani) component al "naţionalei" Sloveniei, Primoz Prost (29 de ani) portarul reprezentativei Sloveniei, Mladen Bojinovici (35 de ani), fost component al echipei Serbiei, câştigător al Ligii Campionilor cu Barcelona şi Montpellier, Wissem Hmam (31 de ani), cel mai valoros handbalist tunisian din toate timpurile, Mickael Robin (27 de ani) portar. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite